Így segítik a mezőgazdasági drónok a gazdákat

Nemrég a mezőgazdaság leginkább még csak próba-szerencse alapon működött. Nem lehetett előre pontosan felbecsülni, hogy az elvetett gabona, az elültetett zöldségek, a gondosan ápolt fák végül mekkora termést hoznak. A kiszámíthatatlan időjárás, a változó éghajlat, a kisebb-nagyobb természeti csapások, a növényeket támadó betegségek, kártevők – csupa olyan tényező, amit nem, vagy csak kis mértékben lehetett befolyásolni.

Ma a precíziós mezőgazdaságnak, és az adatvezérelt megoldásoknak köszönhetően a gazdáknak a korábbinál sokkal nagyobb rálátása van az gazdaságuk működésére, jobban tudják befolyásolni az egyes tényezőket, többet termelhetnek, miközben csökkenthetik az olyan erőforrások szükségességét, mint a víz, a permetezőszerek és a munkaerő.

A drón a precíziós mezőgazdaság meghatározó eszköze

Sokan úgy tekintenek a drónokra, mint a permetező berendezések egy új generációjára. Tévednek. Az erre felkészített drónok ugyan kiválóan permeteznek – erről részletesen írtunk korábbi cikkünkben -, de ennél jóval többről van szó. A drónok által a gazda olyan légi perspektívához, olyan részletes adatokhoz jut, melyek birtokában minden eddiginél pontosabb döntéseket hozhat. A mezőgazdasági drón beszerzése és használata tehát alapjában határozza meg a gazdaság jövőjét.

A drón persze nem megoldás mindenre. Nem fogja elvégezni a szántást, vagy a bálázást, viszont olyan lehetőségeket kínál, amiket a hagyományos mezőgazdaságban elképzelhetetlen.

A következőkben 6 olyan felhasználási módot mutatunk be, amikkel a mezőgazdasági drónok segíthetik a munkáját:

1. Termésterület-felmérés

A drónnak már ültetés előtt hasznát vehetjük. A kamerával és érzékelőkkel felszerelt drón segíthet abban, hogy a legjobban gazdálkodhassunk földjeinken. A légifelvételek pontosan felfedik a talajeróziót, a nehezen öntözhető területeket. Az előzetes felmérés segít megelőzni azokat a problémákat, melyek megoldása később sokkal költségesebb lenne. 

2. Öntözés

A drónok nem veszik át az öntözést, öntözőrendszerekre továbbra is szükség lesz, viszont segíthetik annak beállítását, eredményes használatát. A vetés előtt és után végzett multispektrális légifelvételek megmutathatják hol kap túl kevés, vagy esetleg túl sok vizet a terület. Ezzel az információval komoly későbbi problémák előzhetők meg.

3. Állattenyésztés

Mivel az állatok testhőmérsékletük alapján jól azonosíthatók, a drónon elhelyezett hőkamera kiválóan alkalmas a létszám ellenőrzésére. A rendszer azonnal kiszűri, ha egy állat testhőmérséklete túl magas, így idejében azonosíthatók a betegségek. Az ellenőrző repülések megmutathatják azt is, ha a sérült a legelő kerítése, így gyorsan megakadályozható a kár.

4. Termésfelmérés

A multispektrális kamerával felszerelt drónok képesek megkülönböztetni az egészséges és a beteg növényeket. A drón által rögzített és generált úgynevezett NDVI térkép felbontásától függően megmutathatja, hogy a szántóföldjei mely részei, milyen növények, vagy akár az egyes növények mely részei igényelnek külön figyelmet, sürgős beavatkozást. Ezzel a módszerrel megmenthetőek olyan növények, melyek betegségei a hagyományos módszereket alkalmazva láthatatlanok maradtak volna.

5. Biztosítás és termésértékelés

A biztosítás rendkívül fontos a gazdálkodók számára. Szárazság, áradások, szezonális fagyok vagy más természeti katasztrófák esetén azonban nehéz gyorsan és pontosan kimutatni a veszteségeket. A termények és az állatállomány katasztrófa előtti és utáni állapotát dokumentáló drónadatok, valamint a becsült hozamok csökkenésének megalapozott előrejelzése segíthetik a biztosítási eljárások gyors és zökkenőmentes lezajlását.

6. Precíziós permetezés

Bár nálunk még újdonságnak számít, Japánban már a ‘80-as évek óta használják a precíziós permetezést. A módszer alkalmazását jelentősen megkönnyítette a drónok megjelenése. A kamerákból, érzékelőkből származó adatok segítségével minden korábbinál hatékonyabban és precízebben végezhető el a permetezés.

Megéri a gazdáknak drónt tartani

A korszerű mezőgazdaság elképzelhetetlen komoly géppark nélkül. Egy traktor, egy kombájn, vagy egy szárítógép – hogy csak néhányat említsünk – komoly összegekbe kerül. Egy mezőgazdasági drón viszonylag a szerényebb beruházások közé tartozik, ráadásul ez az egyik leggyorsabban megtérülő eszköz!

A mezőgazdasági drónok nem tudnak kiváltani minden korábbi munkagépet, a hagyományos permetezésre és öntözésre továbbra szükség lesz, ugyanakkor a fenti 6 pontban röviden ismertetett tulajdonságaik miatt csökkenthetik a bizonytalanságot, a korábbinál sokkal hatékonyabbá és eredményesebbé tehetik a munkát. Mindennek az eredménye a korábbinál kisebb veszteség és a több termés.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter