Bevetés előtt a permetező drónok

Ha a drónokat emlegetjük, a legtöbb embernek a valószínűleg a több ezer kilométer távolságból irányított, pilóta nélküli harci eszközök, esetleg a fantasztikus, drónnal készült légifotók jutnak az eszébe. Egyelőre csak kevesen gondolnak a mezőgazdasági drónokra.

Valójában a drónok – hivatalosan pilóta nélküli légijárművek – rendkívüli, új lehetőségeket kínálnak a mezőgazdaság számára is. A drónokkal végzett megfigyelésnek, állapotfelmérésének és permetezésnek (legyen szó tápanyagpótlásról vagy növényvédelemről) számos előnye van a hagyományos módszerekkel végzett munkákhoz képest.

A korszerű, nagyipari mezőgazdaságban olyan nagy területeken folyik a termelés, melyek hagyományos módon átláthatatlanok. Csak a sűrűn végzett légi megfigyelés biztosítja a folyamatok pontos áttekintését, a megbetegedések időben való felismerését és a szakszerű beavatkozást. Erre a feladatra a műholdak és a hagyományos mezőgazdasági repülőgépek használata rugalmatlan és megfizethetetlenül drága lenne. Joggal merült fel már évekkel ezelőtt a drónok alkalmazásának gondolta.

Néhány éve a drónok használata hirtelen nagy sebességgel kezdett el terjedni, viszont a hatósági szabályozás messze elmaradt a napi gyakorlattól. Erre ráébredve viszont olyan szigorú szabályozást vezettek be, ami évekig megnehezítette a drónok használatát. Most szerencsére mindez megváltozik.

Jönnek a permetező drónok

Az elmúlt időszakban jelentek meg azok a mezőgazdasági drónok, melyek a megfigyeléstől (nagyfelbontású felvételekkel kiegészítve) az állapotfelmérésen át a permetezésig minden, nagy területet átfogó folyamat elvégzésére alkalmasak.

Miközben egy permetezést végző mezőgazdasági repülőgép manőverezési és célzási lehetőségei meglehetősen korlátozottak, a permetező drón nagy pontossággal és a korábbinál jóval nagyobb hatékonysággal képes a célba juttatni a vegyszereket.

Kisebb tartály - nagyobb hatékonyság

Bár a legtöbb permetezésre kialakított drón legfeljebb 20 literes tartállyal rendelkezik, de még a HRP által forgalmazott, a csúcsmodellek közé tartozó DJI AGRAS T30 is csak 30 liter permetezőszerrel képes felszállni, ezeket hiba lenne a hagyományos, földi permetezőgépek nagy tartályaihoz hasonlítani.

Először is, a legújabb technológia, a szabályozott cseppméretű permetezés (CDA) alkalmazásával kevesebb permetezőanyag oszlik el a levegőben, több jut célba, ami nagyban növeli a permetezés hatékonyságát, miközben csökkenti a környezet felesleges terhelését. Ezt a módszert alkalmazva nagyságrendekkel csökken az adott területre felhasznált permetezőszer mennyisége.

Másodszor, a legújabb mezőgazdasági drónok, mint a DJI AGRAS sorozatának modelljei, érzékelőik segítségével képesek felismerni a növényeket és a növényrészeket és csak a megfelelő részeket permetezik meg. Ez a fajta precíziós mezőgazdaság nem valósulhatna meg az erre a feladatra kialakított drónok nélkül.

A permetező drónok rugalmasak és környezetbarátak

Mindezeknek a megoldásoknak köszönhetően a legnagyobb teljesítményű drónok akár 15 hektár területet is képesek megpermetezni egy óra alatt. Miközben a földön haladó tartálykocsi csak nehézkesen képes eljutni egyik helyről a másikra, a permetező drón összecsukható és a könnyen egy új helyre szállítható és ott percek alatt üzembe helyezhető.

Azt, hogy a drónos permetezés kevesebb permetet juttat a levegőbe és a talajba, már említettük. Ezek a gépek más módon is kímélik a környezetet, hiszen nem benzinnel, vagy gázolajjal, hanem elektromos árammal működnek. Az AGRAS drónok akkumulátorai egyszerűen cserélhetők így a gépek folyamatosan dolgozhatnak.

Fontos a biztonság

Sokan félnek a drónok okozta balesetektől, pedig a korszerű drónok egyre biztonságosabbak. Érzékelőik segítségével önállóan kerülik ki az akadályokat, nagy felbontású kameráikkal pedig pontos információkat szolgáltatnak a drónpilóták számára.

Egy permettel együtt több, mint fél mázsás, 3 m átmérőjű szerkezet nem gyerekjáték. Távolról történő működtetése komoly szakértelmet igényel. Érthető, hogy a drónpilótáknak a megfelelő kategóriákba sorolt gépek működtetéséhez tanfolyamot kell végezniük és vizsgát kell tenniük. Meggyőződésünk, hogy a mezőgazdasági drónpilóta a következő évek egyik legkeresettebb szakembere lesz.

Küszöbön az engedélyezés

Bár a mezőgazdasági drónok már évek óta elérhetők a piacon, használatuk eddig csak korlátozott körülmények között volt lehetséges. A Nébih nemrég jelentette be, hogy végre elindul a mezőgazdasági permetező drónok típusminősítése. Ehhez a hatóságok leginkább azt vizsgálják, hogy a drónos permetezőgép megfelelően működik-e, szórásképe egyenletes és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést.

A drónos permetezés előnyei egyértelműek. A HRP által forgalmazott drónok a legjobbak közé tartoznak, így biztosan elnyerik a szükséges minősítést. Fontos, hogy senki se vegyen olyan mezőgazdasági permetező drónt a jövőben, amely nem rendelkezik típusminősítéssel és az ezt igazoló matricával! Külön jó hír azoknak az igazán haladó szellemiségű gazdáknak, akik már rendelkeznek a DJI valamelyik korábbi permetező drón modelljével, hogy azok is át fognak esni a minősítési eljáráson, így azokat is bátran lehet majd használni az új szabályozási környezetben.

Összegzés

Az elmúlt években viharos sebességgel fejlődtek a mezőgazdasági használatra, azon belül a permetezésre és különböző anyagok kijuttatásra alkalmas drónok, azonban a szabályozási környezet kialakulatlansága miatt azok alkalmazására nem igazán volt legális lehetőség. Most viszont végre, a Nébih közreműködésével, megindult a permetező drónok típusminősítése, így az azt követő szabályozási kérdések tisztázása után hamarosan beköszönhet egy modernebb, hatékonyabb, környezetkímélőbb gazdálkodás új hajnala.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter