Hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy drónból

Egy számítógép, egy kamera, vagy egy mobiltelefon csak kiegészítőivel együtt hozza a legjobb formáját. Hasonlóképpen van ez a professzionális felhasználásra szánt drónokkal is.

Előző cikkünkben részletesen bemutattuk a DJI Enterprise legújabb csúcsmodelljét, a Matrice 30 szériát (M30). Most megmutatjuk, hogyan sokszorozza meg az M30 lehetőségeit az automata dokkolórendszer, a következő generációs drónmenedzsment platform és az újragondolt okos távvezérlő.

DJI Dock - kiterjeszti a drón lehetőségeit

A dokkoló nem egyszerűen csak a drónok töltését szolgálja. A DJI Dock természetesen ezt a feladatot is ellátja, de ennél sokkal többet tud. Az előzetesen betáplált információk alapján tervezi és felügyeli a drón működését, továbbítja az onnan átadott információkat.

Az automata dokkoló 7 km hatótávon, 40 perc időtartamig képes felügyelni a drón repülését. Ez lehetővé teszi hidak, csőhálózatok, nagyfeszültségű elektromos vezetékek rendszeres automatikus felügyeletét, vagyis az emberi munka kiváltását is. (Ehhez természetesen szükséges, hogy a dokkolót egy biztonságos, háborítatlan helyre telepíthessék.)

Az IP 55-ös minősítésű DJI Dock szélsőséges időjárási körülmények között, hidegben, nagy melegben, akár esőben is megállja a helyét. Integrált időjárás-moduljával képes érzékelni a külső körülmények alakulását, és amennyiben az szükséges, vízhatlan belsejébe zárva a drónt is megvédeni.

Töltés - kissé másképp

Landolás után a DJI Dock 25 perc alatt képes ismét repülésre készre feltölteni a drónt. Ehhez egy különleges megoldást alkalmaz: amikor az M30-as landol, akkumulátorai forrók azokat le kell hűteni. A megfelelő töltési hőmérséklet eléréséhez a dokkoló saját hűtőrendszerét használja és hideg levegő befúvásával csökkenti a drón akkumulátorainak a hőmérsékletet.

A DJI Dock az igényektől függően többféle töltési módra képes. Ha a drón gyors bevetésére van szükség, 80-90 százalékra tölti az akkumulátort. Ha a repülésre csak később kerül sor, akkor elegendő az 50 százalékos töltés is (így tárolva az akkumulátort, annak egészsége tovább megőrizhető).

A DJI Dock tekintélyes, 90 kg-os tömege ellenére is mindössze 1 m2 területet vesz igénybe. Programozása, távoli felügyelete a DJI FlightHub 2 segítségével történik.

DJI RC Plus távvezérlő - nem gyerekjáték

A drónpilóta a távvezérlő segítségével kapcsolódik a drónhoz. Így küld számára utasításokat, hogy meghatározza, hogy az mit és hogyan “lásson”. A gombok elhelyezkedése és a képernyő minősége meghatározza a távvezérlő ergonómiáját, használhatóságát.

A korábbi DJI Enterprise drónokhoz nem készül saját távvezérlő, azokat az egyszerűbb, hétköznapi felhasználásra szánt drónok távvezérlőjével lehetett iránytani. A DJI RC Plus az első olyan távvezérlő, amit kifejezetten a közbiztonsági, vagyonvédelmi és más kereskedelmi drónpilóták igényeit figyelembe véve fejlesztettek ki. Az eredmény egy sokat tudó, igen masszív eszköz, ami egyszerűbbé teszi a feladatok végrehajtását.

A DJI RC Plus 7”-os beépített kijelzője egyszerre biztosít kitűnő áttekintést és részletes megjelenítést. A drónpilóta így olyan részleteket is észrevehet, melyek egyébként láthatatlanok maradnának. Az 1200 cd/m2 fénysűrűségű kijelző garantálja, hogy a DJI RC Plus még erős napsütésben is teljes kontrollt nyújthasson.

Extrém körülmények között is működik a távvezérlő

Nemcsak erős napsütésben, de esőben, vagy rossz látási körülmények között is biztonságosan kell tudni vezérelni a drónt. A DJI RC Plus tervezői ezt messzemenően figyelembe is vették. A DJI RC Plus a gyártó első IP54 osztályú vízhatlan távvezérlője. Ezen felül – az M30 drónhoz és a DJI Dockhoz hasonlóan -20°C ~ 50°C között képes működni.

Intuitív nyomógombok

Kritikus műveletek esetén a hagyományos érintőképernyő használata lassú és nehézkes.
A DJI RC Plus fizikai nyomógombjai jól elérhetők, az operátor könnyen megtanulja azokat használni akár éles helyzetben is. különösebb gondolkodás nélkül, “izommemóriával” előhívhatók. 6 további, az egyes funkciókhoz rendelhető kezelőszerv biztosítja a távvezérlő nagyobb rugalmasságát.

Menet közben váltható akkumulátor

Az akkumulátorok mindig  legrosszabb pillanatban merülnek le. A DJI RC Plus távvezérlő ugyanazt a WB37-es akkumulátort használja, mint az M300 RC, így tudhatjuk, hogy az akár 6 óráig is kitart. Az új távvezérlő tervezői nem elégedtek meg ennyivel. Az operátor alacsonyabb töltöttségnél, menet közben is akkumulátort tud váltani úgy hogy közben az eszköz működőképes marad.

Jobb csatlakoztathatóság

4 antennájának köszönhetően a DJI RC Plus akár 15 km távolságból is képes irányítani a drónt.

Közbiztonsági és vagyonkezelési műveletek során előfordulhat, hogy olyan helyszínen kell dolgozni, ahol nehézségekbe ütközik a kommunikáció. Ilyenkor a DJI RC Plus kétféle lehetőséget is kínál a csatlakoztathatóság optimalizálására.

Az első a felső két antenna eltávolítása és lecserélése valamilyen helyi megoldásra. Ez nagyobb hatótávolságot adhat a videójelnek és tisztább képet is biztosít. A másik, az áttérés a mobilhálózatra. A DJI Cellular Module hozzáadásával 4G adapterhez jut az eszköz. Ezzel távoli helyeken, vagy akadályokkal sűrűn teli lévő környezetben is lehetőség nyílik a kommunikációra.

DJI FlightHub 2 - összeghangolt repülés

A drónok használatának terjedésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy azoknak már nemcsak az operátorral, hanem az elvégzendő feladatban érintett több szakemberrel is kapcsolatban kell állniuk. Az is előfordulhat – különösen mentési feladatoknál – hogy egyetlen helyszínen több drón is dolgozik, ami több pilótával, többféle fedélzeti eszközzel és többféle adattal jár együtt. Ilyen helyzetekben mindenképpen szükség van egy minden gépet, minden információt átfogó „nagyobb képre”. Ezt biztosítja a felhőalapú DJI FlightHub 2.

A rendszer előnye, hogy használatával a DJI RC Plus távvezérlőt használó pilótán kívül a csapat minden résztvevője, aki rendelkezik valamilyen webes böngészővel ellátott eszközzel, valós időben hozzájuthat a legfontosabb adatokhoz, ugyanazt az interaktív térképet látja, mint a többiek.

A 2.5D-s alaptérkép

Ez a nézet ideális olyan vészhelyzetekben, ahol nagyok a domborzati különbségek. A műholdas felvételre épülő réteg (overlay) adatai segítségével egyfajta 3D élmény alakítható ki. Ez még a felszállás előtt segítséget nyújthat a kezdeti lépések és a repülési útvonalak tervezésében.

Egyérintéses panoráma szinkron

Ez a nézet nagyobb átláthatóságot biztosít, ami különösen fontos közbiztonsági és felügyeleti feladatok esetében. Itt egyetlen érintéssel 360° fokos kép osztható meg a műveleti területről. A mindössze 1 perc alatt elkészülő panorámakép egybevethető a 2.5D-s alaptérképpel.

Cloud Mapping

Egy drón egyetlen repülés során akár 1.5 km2 területet is bejárhat. A művelet irányítóinak szükségük lehet egy-egy részlet fotójára is. Egy nagy felbontású részletkép (ortomozaik fénykép) készítéséhez elegendő egy mozdulattal, egy négyzet rajzolásával kijelölni a megfelelő területet, a többit elvégzi a FlightHub 2. Természetesen az RGB, vagy az infravörös képek készítése sem jelent akadályt. A 2.5D-s alaptérképen újabb rétegként megjelenő Cloud Map alig néhány perce rögzített, pontos térbeli információkat nyújt a csapat számára.

Valós idejű megjegyzések

A FlightHub 2 új eszközök egész sorát biztosítja, melyek segítik a csapattagok valós idejű együttműködését a terepen. Ide tartoznak azok a mérőeszközök, melyek a Live Annotations (valós idejű megjegyzések) gyűjtőnevet kapták. A csapattagok kitűzhetnek pontokat, rajzolhatnak egyeneseket, négyzeteket, vagy más formákat, hogy ezzel koordinálják a műveleteket, vagy megjelölhetik a figyelemre érdemes pontokat.

Ezekkel az eszközökkel megjelölhetők követendő útvonalak, kijelölhetők átkutatandó területek, de alkalmasak távolságok lemérésére is.

A Live Annotations eszközei a 2.5 D-s alaptérkép és a Cloud Map fölött egy újabb réteget képezve még rugalmasabbá teszik a koordinációs és kereső munkát.

Fejlett médiamenedzsment

A FlightHub 2 természetesen nemcsak kereső- és mentőcsapatok számára készült. Legalább ilyen jól használható felmérések készítésére és felügyeleti feladatok elvégzésére is.
A FlightHub 2 kitűnően használható repülési útvonalak és repülési feladatok tervezésére. Ezek a tervek azután elmenthetők és később előhívhatók, más pilótákkal is megoszthatók.

Azontúl, hogy az információk valós időben beágyazhatók a 2.5D-s felhős térképbe, valamennyi fotó és videó automatikusan feltöltődik a felhőbe, így azok később szabadon elemezhetők.

Az egyes csapattagok különböző jogosultságai szintén a felhőből menedzselhetők.

A DJI Dock működésének teljes ellenőrzése

A FlightHub 2 több platformot is támogat. Egyéb funkciók mellet a FlightHub 2 ellenőrzi valamennyi DJI Dock működését is. Az appon belül monitorozható az M30 státusza, tervezhetők a repülések, innen koordinálható minden, ami szükséges a folyamatos, automatikus működéshez.

A FlightHub 2 a DJI új büszkesége, az M30 kiegészítőjeként jelent meg, de támogatja a Matrice 300 RTK drónt és a H20-as sorozatú fedélzeti kiegészítő eszközöket is. Ugyancsak ez a felhős alkalmazás támogatja majd az új DJI Enterprise platformokat is.

A FlightHub 2 2022. október 31-ig ingyenes “open beta” módban működik, megfelelő, támogatott drónok birtokában bárki kipróbálhatja funkcióit.

Összegzés

A DJI M30-as drónja kis mérete mellett sokoldalú szolgáltatásaival hívta fel magára a figyelmet. A DJI Dock és a DJI RC Plus távvezérlő megsokszorozzák a drón lehetőségeit. A FlightHub 2 mindehhez a felhős felügyelet sokoldalúságát, az adatok univerzális kezelését adja, Ezek biztosítják, hogy sokféle környezetben, sokféle feladatra eredményesen bevethető legyen a drón.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter