DJI Flycart 30 – Csomagok az égből

Az elmúlt évtizedekben a technológiai fejlődés robbanásszerű tempóban változtatta meg a piaci dinamikát. Az egyik legizgalmasabb új fejlemény éppen a szállítmányozás területén mutatkozik: a DJI, a világ első számú dróngyártója, bemutatta a Flycart 30 névre keresztelt nagy teherbírással és hatótávval, illetve intelligens funkciókkal felvértezett, igazán megbízható szállító drónját.

A szállító drónok megjelenése nem csupán egy egyszerű technológiai újítás, hanem egy teljesen új paradigmát képvisel a logisztika területén. Bár napjainkban még hiányoznak a pontos jogszabályi keretek a széleskörű alkalmazásukhoz, ez nem állíthat gátat azoknak, akik hisznek a technológiai fejlődés erejében és bátran indulnak el az újdonságok irányába.

Hiszen az innovátorok és korai felhasználók fontos szerepet játszanak: ők azok, akik első kézből tapasztalják meg és alkalmazzák ezeket az új eszközöket, így lépéselőnyre tehetnek szert a versenytársaikkal szemben. Nem csupán a saját vállalkozásaikat emelhetik ki a tömegből, de olyan előremutató megoldásokat kínálhatnak, amelyek mentén iparági reformok követhetik egymást.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a DJI Flycart 30-as szállító drónja által kínált lehetőségeket és előnyöket.

Mit érdemes tudni a DJI Flycart 30-ról?

Az összecsukható DJI FlyCart 30 drón 4 tengelyes – 8 rotoros elrendezést alkalmaz, cserélhető, maximum 30kg-ig terhelhető rakományrendszerrel, amely kétféle működést tesz lehetővé. Az alapértelmezett rakomány üzemmód egy 70 literes tartályt támogat, míg a csörlős üzemmód a külön megvásárolható FC30 csörlőkészlet segítségével érhető el. A visszahúzható kábeles megoldást akkor érdemes választanunk, ha nincs lehetőség biztonságos landolásra a kézbesítési helyen. A csörlőt manuálisan vagy automatikusan is irányíthatjuk így biztosítva a biztonságos és precíz szállítást minden körülmény között. Ez a sokoldalúság a 16 km-es maximális repülési távolsággal párosítva teszi a FlyCart 30-at tökéletes megoldássá logisztikai műveletek széles skálájához.

Biztonságos szállítmányozás

A biztonság mindig is az egyik legfontosabb szempont volt az áruszállítás terén. A szállító drónok megjelenése azonban meglehetősen új kihívások elé állít minket ezen a téren. A DJI Flycart 30 azonban fel van készítve minden eshetőségre, így lehetővé válik számunkra a pontos navigáció és a biztonságos repülés.

A DJI FlyCart 30 elülső és hátsó érzékelőkelkel, valamint kamera alapú szenzorokkal van felszerelve az okos, többirányú akadályérzékelés érdekében. Beépített ADS-B jeladó érzékeli és figyelmeztet a közelben lévő repülőgépek érzékelésére.

Ezen felül RTK modult is integrálva van a centiméteres pontosságú pozícionálás érdekében, tovább növelve a felszállás és leszállás biztonságát.

Több funkció felelős a biztonságos fel- és leszállásért, ideértve a hang- és fényjelzéseket, a propellerek 6 másodperces késleltetését és a leszállás másodlagos megerősítését. Sőt, lehetőség van több alternatív leszállási helyet kijelölni a biztonságos landolás érdekében.

A DJI FlyCart 30-at legfőbb egységeit redundánsan tervezték, hogy garantálja a repülés biztonságát még nehéz körülmények között is. Kettős IMU, barométer, RTK antenna, radar, illetve az említett kamera alapú szenzor is kettős – ez gondoskodik a repülésirányítás mindenkori biztonságáról.

Ezen felül a rendszer és az energiaellátás közti kapcsolat is kettős, illetve a drón kettő, könnyen cserélhető akkumulátorral látható el, amely nem csupán a gyors munkába állítást segíti, hanem ha egy akku meghibásodna repülés közben, a másik tovább tudja tartani a drónt a levegőben és biztosítani tudja a biztonságos landolást. Már maga a rotorok kettős elhelyezése is a biztonságot szolgálja: ha az egyik meghibásodna, a másik héttel fenntartható a levegőben a gép, és biztonságosan leszállhatunk vele.

A DJI FlyCart 30 támogatja a DJI O3 videóátvitelt akár 20 km távolságig (régiófüggő). A négy antennás adóvevő rendszere intelligensen választja ki az optimális antennát a jelek továbbításához. A drón két frekvenciasávot támogat, 2,400 GHz és 2,4835 GHz között és 5,725 GHz-ről 5,850 GHz között. Ha az egyik frekvenciasávban lévő jelek interferenciát okoznak, a drón képes automatikusan átváltani a másik frekvenciasávra. Ezenkívül a DJI FlyCart 30 lehetővé teszi az SDR képátviteli rendszer és a 4G-s, továbbfejlesztett képátviteli rendszer egyidejű működését, redundanciát biztosítva a repülésbiztonság maximalizálása érdekében (ehhez a funkcióhoz egy idén nagy valószínűséggel elérhető DJI Cellular Dongle szükséges).

A DJI FlyCart 30 támogatja a Dual Operator módot is. Nagy hatótávolságú vagy összetett feladatok esetén, ha az egyik távirányító és a drón közötti kommunikáció megszakad, a másik távirányító teljes mértékben átveheti a drón irányítását. Ez a funkció is a zavartalan, biztonságos működést és repülést szolgálja.

Repülés közben valós időben kapunk repülésbiztonsági figyelmeztetéseket. A rendszer többek között jelzi az akkumulátor állapotát, a megtett távolságokat és a célponthoz való elérést érintő minden fontos információt is.

És ha mindez még nem volna elég, vészhelyzet esetén a propellerek leállnak, a beépített ejtőernyő kinyílik, biztonságos landolást elősegítve ezzel drónnak. Az ejtőernyő saját önellenőrzéssel rendelkezik indításkor, független tápellátással, hang- és fényjelzésekkel.

Időjárásálló kialakítás

A DJI Flycart 30 tervezése során kiemelten fontos szempont volt a kiváló időjárásállóság biztosítása. Ezeknek a követelményeknek megfelelve, a legújabb technológiai fejlesztések révén a drón képes napi 24 órás működésre, még a legkeményebb időjárási viszonyok között is. A maximális repülési magasság elérheti a 6,000 métert, míg a működési hőmérséklet széles skálán mozog, -20°C-tól egészen 45°C-ig. Az IP55 védelmi besorolásnak köszönhetően a drón ellenáll az esőnek, hóesésnek és poros környezetnek egyaránt. Ezenkívül, akár 12 méter/másodperc sebességű szél esetén is gond nélkül működtethető.

Irányítás egyszerűen

A drón a már bevált DJI RC Plus távirányítóval érkezik, 7”-os beépített kijelzője egyszerre biztosít kitűnő áttekintést és részletes megjelenítést. A drónpilóta így olyan részleteket is észrevehet, melyek egyébként láthatatlanok maradnának. Az 1200 cd/m2 fénysűrűségű kijelző garantálja, hogy a DJI RC Plus még erős napsütésben is teljes kontrollt nyújthasson. IP54 osztályú besorolással rendelkezik, azaz vízhatlannak mondható, illetve -20°C ~ 50°C között képes működni.

Fizikai nyomógombjai jól elérhetők, az operátor könnyen megtanulja azokat használni akár éles helyzetben is. különösebb gondolkodás nélkül, “izommemóriával” előhívhatók. 6 további, az egyes funkciókhoz rendelhető kezelőszerv biztosítja a távvezérlő nagyobb rugalmasságát. Érdemes megemlíteni, hogy a DJI RC Plus távvezérlő operátora alacsonyabb töltöttségnél, menet közben is akkumulátort tud váltani úgy, hogy közben az eszköz működőképes marad.

A drón a DJI Pilot 2 applikációval vezérelhető, amelyet a pilóta hatékonyságának és repülés biztonságának növelésére terveztek. A drón és az alapvető funkciói egyetlen érintéssel könnyen elérhetők. A felhasználók hozzáférhetnek az élő kameraképhez, valós idejű repülési állapothoz, a rakomány állapotához és egyéb interaktív felületekhez is.

Teljeskörű megoldás drónos szállítmányozáshoz

Az új drónnal együtt egy új felhőalapú megoldást is bemutatott a gyártó. A DJI DeliveryHub egy olyan átfogó légi szállítás-kezelő platform, amely minden szükséges eszközt és funkciót biztosít a hatékony működéshez. Ez a rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról létrehozzanak, ütemezzenek és hozzárendeljenek feladatokat a drónokhoz. Ezáltal a szállítási folyamatok egyszerűen és hatékonyan szervezhetők meg a megfelelő prioritások és ütemtervek alapján.

A DJI DeliveryHub további előnye, hogy tovább növeli a drónok biztonságos működését. A rendszer lehetővé teszi, hogy a rakomány betöltése előtt rendszeres biztonsági ellenőrzést végezzenek, majd egyetlen érintéssel indítsák el a felszállást. Ezáltal minimalizálhatók a baleseti kockázatok és növelhető a szállítás biztonsága.

A drónok által végrehajtott szállítási folyamatok is optimalizálhatók a DJI DeliveryHub segítségével. A rendszer segítéségével könnyedén tervezhetünk repülési útvonalakat és valós idejű információkat kaphatunk a drónok helyzetéről, állapotáról és repülési útvonaláról, így biztosítva a teljes körű monitorozást és irányítást.

A DJI DeliveryHub lehetővé teszi a műveleti állapotok valós idejű szinkronizálását és megjelenítését távirányítókon, mobileszközökön és számítógépeken. Így a csapattagok hatékonyan együttműködhetnek és oszthatják meg az információkat a szállítási folyamatok során.

Felhasználási területek

A DJI FlyCart 30 drónt számtalan dologra vethetjük be, funkciói révén nagymértékben növelhetjük a működési hatékonyságot, és érhetünk el költségcsökkentést. Érdemes lehet akár nagyban is gondolkodni, hisz egy DJI Flycart 30 drónból álló flotta akár egy egész csapat teherhordási feladatait is elláthatja. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hazánkban is releváns, lehetséges felhasználási módot, ugyanakkor csak a képzelet szab határt mire használjuk a gyártó új eszközét. Azonban, mint az áttörő innovációknál általában, a lehetséges felhasználási módok még várnak a megfelelő jogi szabályozásra.

Katasztrófa-elhárítás

A természeti katasztrófák, például árvizek, földcsuszamlások, vagy teljesen elmosott hidak következtében a hagyományos közlekedési eszközök gyakran használhatatlanná válnak, mivel bizonyos területekhez való hozzáférés teljesen megszűnik. Ilyen esetekben a hozzáférés napokig lehetetlen lehet. Az ehhez hasonló forgatókönyvek során a DJI FlyCart 30 felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat, mivel gyorsan képes szállítani, élelmiszert, vizet vagy orvosi segélycsomagot az elszigetelt területekre.

A csörlős üzemmódnak köszönhetően a környezeti viszonyoktól függetlenül is leszállíthatjuk a csomagot olyan helyekre is, ahol nincs lehetőség a drón a biztonságos leszállására. Ha egy egész FlyCart flottát vetünk be, akkor a hagyományos módszerek napjai helyett órák alatt láthatunk el egész településeket kulcsfontosságú szállítmányokkal.

Kutatás és mentés

Keresési és mentési forgatókönyv esetén a DJI FlyCart 30 lehetővé teszi a kutató csapat számára, hogy gyorsabban érjenek el a helyszínre, mivel nem kell készleteket tartalmazó nehéz csomagokat cipelniük. A DJI FlyCart 30 egyszerűen találkozhat velük az incidens helyén, és bármit leereszthet a csörlőrendszerével.

Orvosi futárszolgálat

A DJI FlyCart 30 arra is használható, hogy az extrém magas prioritású szállítmányozást hatékonyabbá tegye. Az orvosi kellékek, például gyógyszerek, vakcinák, defibrillátorok, vér, sőt szervek szállítása döntő fontosságú és gyakran életmentő művelet. Jelenleg ezeket a szállításokat sürgősségi szolgálati járműveknek és helikoptereknek tartják fenn. A DJI FlyCart 30 segítségével adott körülmények között ez akár sokkal olcsóbban és hatékonyabban megoldható, hisz könnyedén elszállítjuk ezeket a kritikus fontosságú csomagokat a kórházak, egészségügyi központok és kutatóintézetek között közvetlenül azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Kereskedelem

Az e-kereskedelem továbbra is virágzik szerte a világon. Egy ilyen gyors tempójú üzleti környezetben a fogyasztók mindig többet, és lehetőleg azonnal akarnak. A FlyCart 30 funkciói révén teljesen megváltoztathatják a kereskedők lehetőségeit. Hatótávolsága elég nagy ahhoz, hogy könnyen átkelhessen városokon és külvárosokon, így a kiskereskedők prémium szolgáltatásként azonnali kiszállítást kínálhatnak.

Összegzés

A DJI FlyCart 30 a légiszállítmányozás terén egy új korszakot nyit. Azt, amit egykor csak a tudományos fantasztikumokban láttunk, most valós alkalmazásokká válhat. Ahogy fentebb olvasható, sok vállalat és teljes iparágak húzhatnak hasznot a FlyCart 30 által nyújtott előnyökből. A gyártó megoldása nemcsak a cégek mindennapi működését változtathatja meg pozitív arányban, hanem akár emberéletek megmentésében is segíthet.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter