Mezőgazdasági drónszabályzás Európában – Enyhülő szigor

A mezőgazdasági drónok előnyeit nehéz lenne vitatni. Szerencsére a jogi háttér is már egyre rendezettebb a drónok használatához. A legújabb Európai Uniós előterjesztés a további liberalizáció felé mutat. Ezzel részben egybevág az előkészítés alatt álló európai drónstratégia is.

Az EU már évekkel ezelőtt komoly erőfeszítéseket tett a termőterületek túlzott vegyszerezése ellen. Ezzel együtt szigorúan szabályozta a légi permetezés minden formáját.

A repülős, vagy helikopteres permetezés legnagyobb problémája, hogy 1) a jármű nagy sebességgel halad, ezért lehetetlen a vegyszer pontos kiszórása, illetve hogy 2) a nagy magasságról kiszórt permetet a szél könnyen szétviszi, mérgezve így a talajt, a vizeket és a környezetet, 3) a bizonytalan célbajuttatás miatt nagy mennyiségű permet használata szükséges.

Drónokkal a precíziós mezőgazdaságért

A korábban felvetett problémák a drónokra nem érvényesek, hiszen

Új javaslatok

A mezőgazdaságban érdekelt szakemberek már egy ideje erős nyomást gyakorolnak az európai döntéshozókra. Mára világossá vált, hogy a korszerű mezőgazdasági drónok megjelenésével új helyzet állt elő. Miközben az EU 2030-ra  a mezőgazdaságban használatos vegyszerek 50 százalékos csökkentését javasolja, ehhez nem biztosít eszközöket. Fontos felismerni, hogy éppen a precíziós mezőgazdaság és az ehhez használt permetező drónok a legalkalmasabbak ezeknek a céloknak a megvalósítására.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács 2022. június 22-én a növényvédelemre vonatkozó korábbi szabályozás módosítását javasolta. Ebben foglalkozik a “személyzet nélküli” (unmanned) repülőgépek (vagyis a drónok) használatával is.

A javaslat szerint “bizonyos körülmények” mellett a tagországok eltérhetnek a légi növényvédelmet tiltó rendelkezésektől. Ebben az esetben a következőket kell figyelembe venni:

Fontos előzmények

A mostani jelentés nem volt előzmény nélküli. Az Európa Tanács egy 2018-as irányelve is megállapította, hogy a drónok könnyen alkalmazkodnak a domborzat változásaihoz, ezért különösen alkalmasak a dombokon elhelyezkedő szőlők és gyümölcsösök növényvédelmére. Megállapították azt is, hogy drónokkal sokkal gyorsabban végezhető a permetezés, mint a hagyományos földi eszközökkel.

Azt hogy nem elméleti kérdésekről van szó jól bizonyítja Svájc példája. Az ottani mezőgazdasági kutatóintézet, a Swiss Agricultural Institute 3 évet kapott rá, hogy a gyakorlatban is vizsgálja a drónok mezőgazdasági alkalmazását. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Összegzés

A technológia gyorsan fejlődik. Alig néhány éve a drónokat csak a haditechnikában ismerték, ma már specializált mezőgazdasági drónok segítik a gazdák munkáját. Az elmúlt hónapok eseményei bíztatóak, az Európai Unió döntéshozói is felismerték, hogy a drónokat nem szabad egy kalap alá venni a többi légijárművel, a drónok mezőgazdasági alkalmazását nem lehet egy kategóriába sorolni a hagyományos légi permetezéssel. A legutóbbi fejlemények és a nemrég elindult típusengedélyezések nyomán minden esély megvan rá, hogy rövid időn belül a magyar gazdák is olyan egyszerűen jussanak egy mezőgazdasági drónhoz, mint egy vetőgéphez, vagy traktorhoz.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter