Drónok az építőiparban
és az ingatlanok kezelésében

Építőipari drónok - igen, ez már a jelen!

Modern feladatok modern megoldásai

Az utóbbi években a drónok meghódították mind az építőipar és az ingatlankezelés világát is. Persze attól még messze állunk, hogy az UAV-k (pilóta nélküli repülőgépek) építsék házainkat, de kutatócsoportok már ezen is dolgoznak. Egyelőre azonban be kell érnünk kisebb, mégis annál fontosabb feladatokkal, melyet a drónokra bízhatunk, hisz azok egyaránt használhatóak a felmérésekben, a tervezésben, a kivitelezésben és az építési munkálatok ellenőrzésében is.

Épp ezért manapság építőipar és az ingatlankezelés a leginkább érintett iparág, melyben a drónokkal a legtöbb emberi munkaerőt tudjuk kiváltani, és ezzel együtt a legtöbb hasznot is tudjuk termelni.

Komplett iparág alakult ki az drónok ingatlankezelési felhasználására is. Az élen járó ingatlankezelők már felismerték, hogy milyen hatalmas profitlehetőséggel kecsegtet a drón-technológia. Gondoljunk egy pillanatra bele: Ki ne szeretne tökéletes panorámával rendelkező házat építtetni? Mennyivel emeli egy látványos, jól megválasztott panoráma egy ház / lakás értékét? Bizony sok múlik az ilyen részleteken.

Mi jellemzi az építőipar és ingatlankezelés során alkalmazott drón használatot?

Építőipari és ingatlankezeléshez használt drónok előnyei

1

Jelentős megtakarítások

A drónok alkalmazásával a költségek csökkenése mellett érhetünk el hatékonyabb munkavégzést, legyen szó az építési telek felmérési, ellenőrzési vagy egyéb állagmegőrzési felvételek és mérések készítéséről. 

2

Hatékony ellenőrzés

Egy drón szinte bármilyen részletesen, akár azonos időközönként tud részt venni az építkezés munkafolyamatainak, vagy az építőanyag szállításának megfigyelésében, elkerülve ezzel a kellemetlen helyzeteket.

3

Kockázatok csökkentése

A drónmegoldások alkalmazásával nem csak az emberi biztonságot teremthetjük meg, hanem befektetéseink értékét is megőrizhetjük, biztonságban megfigyelhetjük az azokra való hatásokat.

Hogyan hasznosítható egy drón az építőiparban és az ingatlankezelésben?

Alkalmazási területek és előnyeik

1

Adatgyűjtés- és feldolgozás

Egy drón a különféle érzékelők és szoftverek segítségével nagy területekre kiterjedő pontos adatokat gyűjthet, akár építkezési területkeresésről vagy felmérésről van szó, akár már az építési munkafolyamatok alakulásáról. Egy nagy építkezés alatt számos nem várt esemény is felmerülhet. A drónok segítségével azonban olyan adatokat nyerhetünk az építkezések bármely szakaszán, amely lényegesen megkönnyíti azokat. Begyűjthetjük a telekre vonatkozó adatokat vagy a munkafázisok aktuális állapotáról is hírt kaphatunk. Akár az építőanyag szállításának felügyeletét, vagy a készletekre vonatkozó becsléseket is rábízhatjuk a mindent látó és érzékelő szemekre, amellyel jelentős idő és pénz takarítható meg.

2

Helyszíni felmérés

A kivitelező csapatok költséghatékony drónmegoldásokra támaszkodhatnak a valóság megjelenítéséhez és az építkezési területek kiválasztásához szükséges felmérési adatok összegyűjtéséhez. Bárhol is folynak az építkezési munkák, egy drón számára a nehezen járható építkezési területek is gyorsan bejárhatók és elemezhetők. Így rendkívül jövedelmező feltételek mellett van lehetőség a drága berendezések és emberi munkaerő beavatkozásainak nélkülözésére.

3

Tervezés és kivitelezés

A drónok alkalmazásával részletes, pontos adatokhoz juthatunk. Míg a hagyományos építkezések során rengeteg befektetett időbe, utánajárásba és energiába kerül a létesítmények tervezése, azonban a drónok adatai által készült 2D-s térképek és 3D modellek segítenek a tervező csapatoknak optimalizálni a legapróbb részleteket is – már az első pillanattól kezdve. A drónokat használhatjuk már meglévő jelenleg 2 dimenziós területrendezési tervek továbbfejlesztésében is. Fejlett kameráikkal, és pontos beépített GPS és RTK moduljaikkal alkalmasak arra, hogy immáron 3 dimenzióban jelenítsenek meg építkezési területeket. Ez az építtető hasznára válhat.

4

Építési munkálatok ellenőrzése, haladásfigyelés

A rögzített kamerák nem minden szögből képesek részletesen felfedni a teljes építkezés minden folyamatát. A drónok időközönkénti felengedésével szemrevételezhetjük a területet, monitorozhatjuk az építkezés állapotát, látványos folyamatképeket készíthetünk. Ha bármi nem elképzeléseink szerint zajlik, még időben közbeavatkozhatunk, ezzel hatalmas költségektől megkímélve magunkat. Így térben és időben akár több helyszínt és munkálatot is figyelemmel tudunk kísérni. Továbbá modellezhetjük a helyszínt, nyomon követhetjük a dinamikus változásokat vagy a napi előrehaladást is.

5

Ingatlaneladás

A kreatív ingatlanosok drónokkal felvértezve mennek ki terepre, és drónjukat a levegőbe engedve tökéletes pontossággal meg tudják állapítani, hogy az adott magasságban milyen a panoráma. Erről látványos képeket és videót tudnak rögzíteni ügyfeleik számára, illetve lehetőségük van a modern tervezőprogramok segítségével és a drón-technológia előnyeit kihasználva (pontos GPS adatok, felszíni domborzati viszonyok felmérése, 360 fokos képalkotás), olyan terveket készíteni, melyek teljesen valósághűnek fognak mutatkozni a potenciális vevők számára. Az ingatlanosok drónokba invesztált pénze már az első projektjénél többszörösen megtérülhet.

6

Állagmegőrzés, ingatlan digitalizáció

Drónok alkalmazásával már előre olyan 3D modellek készíthetőek, amely a valósággal azonos módon ábrázolja a végleges terveket, kinézetet.Számos esetben nem végig követhető az építési projekt minden szelete. Ez legtöbbször időhiány vagy feledékenység, a figyelmetlenségnek köszönhető. Sok pályázati juttatás is kicsúszhat a kezünkből, ha nem kellőképp dokumentálunk. A különböző csapattagok által készített dokumentációk legtöbbször nem egységesek, vagy nem is kerülnek digitalizálásra, ami így megnehezíti a visszajelzések összeállítását vagy a további munkátvételek folyamatát.

Ajánlott DJI Enterprise drónok

Építőipari és ingatlankezelési feladatokhoz

DJI Matrice 350 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 30

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Enterprise

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 300 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Kifutó modellek

DJI Phantom 4 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Akik már profitálnak a DJI Enterprise drónmegoldásaiból

Építőipari drón esettanulmányok

Sürgősségi kórházak építésének felgyorsítása drónokkal

Argentína az elmúlt időszakban dróntechnológiára támaszkodott, hogy a COVID-19 sürgősségi kórházai mihamarabb elkészülhessenek. A drónokat széles körben integrálták az építési projekt számos munkafolyamatába, a földméréstől a projektfelügyeletig. A DJI Enterprise drónjainak nagyfelbontású kamerával felszerelt drónjaival és a feldolgozó szoftverekkel, mint például a DJI Terra, a felmérést végző szakemberek 2D és 3D térképet készítettek, amelyek segítették megtervezni és nyomon követni a munkálatokat.

Precíz építőipari felmérések és 3D térképek a DJI Phantom 4 RTK drónok segítségével

Az építőipari óriáscég, a STRABAG, DJI Enterprise drónokat használ a projektek feltérképezésére, hogy időt és költséget takarítson meg. A pontossági igények kielégítése érdekében az új Phantom 4 RTK drónokat kezdték el a vállalat földmérői használni. A hagyományos földmérési módszerek 3D-s modelleket is készítenek, de a drónadatokból készített digitális domborzatmodellek nagyobb pontsűrűséget biztosítanak, így a valóság sokkal részletesebben jeleníthető meg.

Építkezés felgyorsítása DJI drónokkal

Fort Worth új kulturális nevezetessége, a Dickies aréna építkezéséhez a legújabb DJI dróntechnológiákat alkalmazták: a 15 hónapig tartó munkálatok folyamán a drónokat BIM-re, 3D térképezésre, folyamatfigyelésre és dokumentálásra használták, illetve az ellenőrzési feladatok továbbfejlesztett platformjaként szolgáltak. A drónok jelentősen csökkentették a munkával töltött időt, miközben optimalizálták a munkafolyamatokat az építési szakaszban. A naprakész és részletes vizuális adatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi a számukra, hogy soha nem látott szintű kontrollt szerezzünk az építési projekt felett.

Generálkivitelezés DJI Phantom 4 RTK drónok támogatásával

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb generálkivitelezője, a Hensel Phelps, példátlan hatékonyságot ért el házon belüli drónprogramjával. A földfelmérésektől a termelékenység nyomon követéséig a drónok nemcsak felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulnak a területen, hanem a legfontosabb döntések meghozatalában is segítenek. Az igény szerint elérhető nagy felbontású légifelvételek, videók és térképek segítségével az építőiparban tevékenykedők hatékonyabban tervezhetnek és irányíthatnak nagyszabású projekteket – ráadásul mindezt sokkal költséghatékonyabban, mint korábban. A cég már 22 drónból és csaknem 30 pilótából álló flottát tart fennt.

Ismerd meg jobban DJI Enterprise drónjainkat

Bemutatók - Enterprise drón videótár

Lejátszási lista

36 Videó

Esettanulmányok

Oktatóanyagok