Megérkezett a DJI Enterprise drónmegoldások eddigi talán legjelentősebb firmware-frissítése

Az iparág legnagyobb gyártója nem csupán gyártáskor törekszik a maximumra: a már lefejlesztett drónmegoldásait igyekszik teljes életútjuk alatt folyamatosan támogatni mind biztonsági, mind funkcionalitásbéli frissítésekkel.

A napokban érkezett meg a DJI Enterprise termékcsaládjához a 7.1-es verziójú szoftverfrissítés, amely számos újdonságot, nagyobb biztonságot és még jobb reptetési élményt nyújt a felhasználók számára. Ez a firmware-frissítés több termékre is kiterjed, beleértve a régebbi és legújabb drónjaikat és persze a szoftveres megoldásaikat is.

Lássuk a legfőbb újdonságokat:

EU C2 megfelelőség

Az európai drónok osztályozási rendszerének és az osztályazonosító címke folyamatának bevezetése pozitív lépés a drónok felelősségteljes és az előírásoknak megfelelő használatának biztosítása felé. Az új firmware-frissítés telepítésével drónok egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megfeleljenek az európai CE-jelölésnek, amely 2024-től kötelezővé válik. A szabályozási határidők betartása érdekében a DJI Enterprise egy egyszerű eljárást hozott létre a C2 osztályazonosító címke megszerzésére.

Geocaging funkció

Komplexebb drónműveletek irányítása egy szervezet számára kihívásokkal teli tud lenni. A drónok használatának terjedésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy azoknak már nemcsak az operátorral, hanem az elvégzendő feladatban érintett több szakemberrel is kapcsolatban kell állniuk. Az is előfordulhat – különösen mentési feladatoknál – hogy egyetlen helyszínen több drón is dolgozik, ami több pilótával, többféle fedélzeti eszközzel és többféle adattal jár együtt. Ilyen helyzetekben mindenképpen szükség van egy minden gépet, minden információt átfogó „nagyobb képre”. Ezt biztosítja a felhőalapú DJI FlightHub 2.

Ehhez a szoftverhez, illetve a kompatibilis DJI Dock és az M30 szériájú drónokhoz érkezett most Geocaging funkció, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy korlátozhassák a repülési zónákat.

A FlightHub 2-ben létrehozott repülési projekthez kapcsolódó összes DJI Dock és M30-as sorozatú drón csak az operátor által beállított repülési zónákban repülhet, persze igényektől függően ezt a korlátozást ki is kapcsolhatja.

Kiterjesztett DJI AirSense

A DJI Dock segítségével távoli reptetési műveleteket hajthatunk végre. Számos ország/régió szabályozása szerint azonban kötelező olyan technológiával ellátni a repülő eszközöket, amely elősegíti, hogy ne történjenek a légtérben balesetek, ütközések. A DJI AirSense egy olyan figyelmeztető rendszer, amely az ADS-B In technológiát használja, hogy a távoli kezelő számára láthatóvá tegye az ADS-B Out adókkal rendelkező közeli repülőgépeket.

A DJI AirSense így valós időben képes kiszámítani a környező repülőgépekkel való ütközés lehetséges kockázatát, és a firmware-frissítés után immár a kockázati szintnek megfelelően figyelmeztető üzenetet jelenít meg a DJI FlightHub 2-n is.

DJI FlightHub 2 Live Flight Controls frissítése

A DJI FlightHub 2 Live Flight Controls funkciói lehetővé teszi a drón és annak gimbaljának távolról és emellett közel valós időben történő vezérlését a felhőn keresztül, ami nagymértékben növeli a DJI Dock segítségével folytatott műveletek rugalmasságát. Most ehhez érkezett pár frissítés:

PSDK vezérlés

A DJI M30 Dock Version drón számos hasznos terhet támogat a DJI Payload SDK-n keresztül, például hangszórókat, spotlámpákat és egyebeket. A FlightHub 2 új widgetjeivel a felhasználók immár távolról is vezérelhetik ezeket a hasznos terheket.

Termikus paletta és SBS kijelző

Mostantól válthatsz a különböző színpalettabeállítások között, vagy az egymás melletti (side-by-side) nézetben az infravörös és a vizuális képet egyszerre követheted nyomon.

Lézeres távmérő és PinPoint

Az M30 szériához elérhető H20T payload lézeres távolságmérővel rendelkezik, mely a frissítés után most már a FlightHub 2-n keresztül is vezérelhető. Segítségével az operátorok megkaphatják egy hely/objektum koordinátáit, és lemérhetik a drón attól való távolságát.

Emellett gyors pinpoint létrehozási funkció is érkezett a FlightHub 2-re: egyetlen gombnyomással tárgyakat vagy helyeket jelölhetünk meg, amely hasznos lehet egy járőr/ellenőrző küldetés során.

Geofencing feloldása offline módban

Ha távoli helyeken vetjük be a drónunkat, ahol nincs internet, vagy csak adatbiztonsági okokból offline módban kell reptetni, gondunk adódhat azzal, hogy ha olyan amúgy tiltott területeken szeretnénk repülni, amihez nekünk engedélyünk van. A frissítést követően immár elérhető egy új funkció, mely segítségével egy GeoZone feloldó tanúsítványt felmásolhatunk a távirányító SD-kártyájára és aktiválhatjuk azt a DJI Pilot 2 alkalmazáson keresztül.

Pinpoint koordináták megosztása

A kritikus fontosságú műveletek során kulcsfontosságú, hogy könnyen meg tudjuk osztani a helyszíni csapatokkal bizonyos objektumok helyét. A frissítést követően a  DJI Pilot 2 applikációban mostantól egy gombnyomással megoszthatunk egy pontos helyet egy beolvasható QR-kód képében, amellyel könnyedén ellenőrizhetik munkatársaink az adott objektum tűpontos koordinátáit bármely telefonos térképalkalmazásában.

Küldetéstervezési felület optimalizálása

Mostantól könnyebben megtervezheted a repülési útvonalakat DJI Pilot 2 alkalmazásban. Csak jelöld ki a felmérési terület sarokpontjait, állíts be mintavételezési távolságot és az alkalmazás kiszámítja a szükséges repülési magasságot. Kiválaszthatod a kiindulási pontot, beállíthatod a kamera szögét és még sok minden mást. Ezen felül az M3E/M3T drónok esetében engedélyezheted a valós idejű terepkövetés funkciót is.

Biztonságos hazatérés és repülésfolytatás

Frissítést követően, amikor megtervezel egy repülési útvonalat, beállíthatsz úgynevezett  „No-Return Points”-okat, amelyekkel olyan területeket jelölhetsz meg, ahol nem biztonságos a gép automatikus hazatérés / leszállás funkciója (RTH).

Ez hasznos lehet olyan feladatoknál, mint például az elektromos vezetékek vagy alállomások ellenőrzése, ahol fennáll annak a veszélye, hogy a hagyományos RTH túl közel kerülne nem biztonságos leszállási helyekhez.

Ha átmenetileg félbeszakítottuk időjárási tényezők, jelvesztés vagy épp akkumulátor csere miatt a drón reptetését, akkor később a már korábban megjelölt, elkerülendő pontok elkerülésével folytatjuk a küldetést.

Gimbal szög beállítása POI Orbit módban

Ha a POI Orbit funkciót használsz egy objektum felméréséhez, immár beállíthatod a gimbalt egy bizonyos szögbe, amikor a drónt fel-le repteted.

Fejlesztői frissítések

A DJI Dock-ban mostantól elérhető válik egy speciális bővítőhely (edge computing expansion slot), amely lehetővé teszi a médiafájlok előfeldolgozását, így tovább javító a működési hatékonyság.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter