Drónok térképészeti feladatokra és felmérésekre

Mi jellemzi a térképezés és felmérés során alkalmazott drón használatot?

Térképészeti és felmérő drónok előnyei

A drónok alkalmazásával költséghatékonyan és gyorsan megvalósítható szinte bármilyen terület feltérképezése, illetve felmérése, modellezése, vizsgálata. Ráadásul automatizált folyamatokkal szinte minden információ egyszerűen a birtokodba kerülhet, digitalizált formában.

1

Fokozott hatékonyság

Növelheted földrajzi információgyűjtés hatékonyságát és egyszerűsítheted az adatfeldolgozást a drónmegoldások segítségével.

2

Csökkentett költségek

A drónokkal és a segédszoftvereivel költséghatékonyan és minimalizált erőfektetéssel végezhetünk automatizált adatgyűjtési- és elemzési feladatokat.

3

Szabványos eredmények

Iparági szabványok szerinti pontos légi adatok, DSM, DOM és 3D modellek drón- és szoftvermegoldások segítségével.

Hogyan hasznosítható egy drón a térképezés és felmérés során?

Alkalmazási területek és előnyeik

1

Földmérés

Legyen szó kataszteri, topográfiai, területborítási vagy területhasználati mérésekről, a drónok nyújtotta lehetőségek igazán látványos, kifizetődő és szabványos megoldásokat biztosítanak.

A drónok a repülés közben készített nagyfelbontású képeket pontos földrajzi címkékkel látják el, melyekkel olyan modelleket készíthetünk, amelyek centiméter pontossággal megfelelnek a valóságnak. Ehhez nincs szükség hosszas munkaórákra vagy nagylétszámú csapatra, hiszen a drónokat egy ember is képes irányítani egyetlen távirányító segítségével. Így még olyan területekre is valós időben bepillantás nyerhető, ahova nehéz vagy veszélyes az eljutás.

Az adatgyűjtést automatizálva képesek lehetünk digitális nyilvántartások, azonos útvonalon ismételt térképek létrehozására, így dinamikusan nyomon követhetőek a területi változások is. Ráadásul 2D-ben begyűjtött adatok feldolgozása után, akár 3D modellekkel is vizualizálhatóak a feltérképezett és modellezett területek.

2

Várostervezés

Megannyi kihívás merül fel, ha arra gondolunk, hogy milyen összetett feladat is a városok tervezése, modellezése. Pontosan kell ábrázolni a terepet, helyi földrajzi adottságokat, folyókat, hidakat, épületeket, csatornahálózatokat, építészeti információkat. Pontos adatok hiányában nehéz elkészíteni a terveket, ráadásul a 2D-s tervek nem képesek vizualizálni a térben való elhelyezéseket, amelyek szükségesek lennének az infrastruktúrák átláthatósága érdekében. Nehéz és időigényes összegyúrni a már meglévő online térképek, régi fizikai térképek, műholdfelvételek képeit, hiszen ezek akár alacsony és eltérő felbontásúak, illetve elavultak is lehetek.

A földmérő drónokkal és szoftvermegoldásokkal azonban gyorsan körbe repülhetőek a városok, vidéki területek, és az így gyűjtött légi felvételek és adatok egyszerűen és hatékonyan felhasználhatóak, csökkentve a terepmunka idejét és költségeit. Az intelligens funkcióknak köszönhetően még a bonyolult, nehezen megközelíthető helyek sem akadály számukra, hogy pontos adatokat nyerhessünk. A többféle földrajzi információt kombinálva, a megfelelő speciális szoftverekkel, mint például a DJI Terra, 3D modelleket hozhatunk létre, amely a kívánt végső tervekhez elengedhetetlenül fontosak. 

3

Építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés (AEC)

Térképezz fel és kövess nyomon mindent, ami egy építkezési projekt alatt előfordulhat. A drónok által begyűjtött adatokhoz fejlesztett szoftverekkel vagy más térinformatikai szoftverekkel modelleket készíthetsz, amely a valóságnak megfelelő formában mutathatják be a területeket, anélkül, hogy az elavult térképek és műholdképek összehangolására szükség lenne. Így időt és erőforrásokat spórolhatsz meg.

A drónok elősegítik a tervezési szakaszt, pontos és részletes adatokkal, amelyekkel könnyedén optimalizálhatod a munkafolyamatokat és a tervezési munkálatokat. Figyelheted az építkezés haladását a helyszíni előrehaladástól az erőforrások eloszlásán át a szállításokig. Ráadásul akár automatizált repülési útvonalon, azonos időközönként vagy meghatározó mérföldkövenként stádium felvételeket is készíthetsz drónoddal.

A nagyfelbontású felvételekkel nagy pontosággal becsülheted meg az építőipari alapanyagok térfogatát, digitalizált formában részt vehetsz az épületellenőrzési és karbantartási folyamatokban, csökkentve a költségeket és megőrizve a személyes biztonságot. Elősegítheted a természetvédelmi és örökségvédelmi helyszínek modellezését is, digitalizálva, akár oktatási, akár állapotmegőrzési célból.

4

Természeti erőforrás-gazdálkodás

A drónok lehetővé teszik a természeti erőforrások nagyszabású, részletes felmérését, pontos térképek és modellek készítésére alkalmasak a repülés közben begyűjtött adatok segítségével.

Használhatod az erdőgazdálkodás vagy a vízkészlet-gazdálkodás megfigyelésére is, hiszen legyen az sűrű növényzettel borított, nehezen megközelíthető hely, felszíni vízkészlet, egy drónnal sokkal kevesebb idő és munkabefektetés nélkül tudod begyűjteni az értékes adatokat. Így gyorsan felmérheted a folyók, tavak, víztározók és egyéb vízzel borított területeket, bejárhatod a veszélyes szárazföldi területeket és pontosabb adatokat nyerhetsz, mint ami más forrásból nyerhető.

A drónokkal monitorozhatod a bioszférát és annak változásait anélkül, hogy terepmunkára kellene menned. A különböző multispektrális érzékelőkkel felszerelt drónokkal nem csak az erdők feltérképezése lehetséges, hanem akár a növényzet, az erdők és a vadon élő állatok egészsége is megfigyelhető, nyomon követhető.

Ajánlott DJI Enterprise drónok

Felmérésre és térképészeti feladatokra

DJI Matrice 350 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 30

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Enterprise

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Multispectral

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 300 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Kifutó modellek

DJI Mavic 2 Enterprise Advanced

Kiemelt tulajdonságok

DJI P4 Multispectral

Kiemelt tulajdonságok

DJI Phantom 4 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Akik már profitálnak a DJI Enterprise drónmegoldásaiból

Térképészet és felmérés - Drón esettanulmányok

Térképezés DJI drónok és a DJI Terra szoftver segítségével

A HRP Europe Kft. közreműködésével készült, a MyActionCam Magyarország Kft. és a Debreceni Egyetem által végzett friss tanulmány szerint három másik hasonló dróntérképészeti megoldással összehasonlítva a DJI Terra lett a „legegyszerűbb” szoftver, amelynek működtetéséhez a „legkevesebb szakértelem szükséges a felhasználótól”. A fotogrammetriai felmérést egy DJI Matrice drón és egy DJI Zenmuse kamera segítségével végezték, amit egy DJI D-RTK 2 mobilállomással támogattak meg. 

Hatékonyabb, biztonságosabb felmérések DJI drónokkal

Franciaország nemzeti vasúttársasága a DJI Matrice 300 RTK drónokat és a Zenmuse P1 kamerákat használja adatgyűjtési, -feldolgozási és -elemzési feladatokhoz. A hagyományos megoldásokkal szemben a feltérképezési folyamatot szinte minden szempontból tökéletesíti a fokozott biztonság, sebesség, skálázhatóság és automatizálás révén. Az alternatíváknál akár 15-ször gyorsabban és négyszer olcsóbban végzik el a feladatokat.

Japán drónadatokkal és térképezéssel védi kulturális örökségét

Japán domborzata és szélsőséges éghajlati változásai miatt ki van téve a természeti katasztrófáknak. Éppen ezért egy japán város vezetése úgy döntött, hogy évszázados történelmi emlékművét DJI P4 RTK drónnal és DJI Terra által generált 3D-s modellekkel örökíti meg. Az elkészült modellekkel a jelen és a jövő generációi hozzáférhetnek az épület minden apró részletéhez, tanulmányozhatják és elemezhetik azt.

Ismerd meg jobban DJI Enterprise drónjainkat

Bemutatók - Enterprise drón videótár

Lejátszási lista

38 Videó

Esettanulmányok

Oktatóanyagok