Drónok a közműveknél

Közműszolgáltatók dróntechnológiára támaszkodva

Infrastruktúra üzemeltetés drónokkal

A drónok, mint forradalmian új technológiai eszközök potenciálisan forradalmasíthatják a közműcégek mindennapjait. Elterjedésük már elkezdődött, egyre több cég ismeri fel a bennük rejlő hatalmas lehetőségeket. Több piaci tényező, illetve a modern technológia elérhetőbb árúvá válása egy sor olyan folyamatot indított be, melynek során a drónok, a teljes szektorban innovációt hoznak.

A közművek feladata összetett, és felelősségteljes: működésük során nem csak a szabályozó hatóságoknak kell megfelelniük, mialatt szünetmentes ellátást biztosítanak a lakosságnak, hanem a szolgáltatás biztonságáért is felelniük el. Ezen felelősségeknek az anyagi részük is jelentős: a hatóságok büntetést szabnak ki az üzemkimaradásokért, hálózati hibákért és kényszerleállásokért, emellett a biztonsági problémák okozta munkahelyi balesetek pedig hatalmas kártérítési összegek kifizetéséhez vezethetnek.

A problémák megoldására kitűnő választás lehet a drónok alkalmazása. A drón-technológia adta lehetőségek lenyűgözőek: olyan erőművekkel, al-állomásokkal, vezetékekkel kapcsolatos adatokat gyűjthetünk be, és elemezhetünk ki, melyek pár évvel ezelőtt vagy teljesen elképzelhetetlenek, vagy rendkívül költségesek (műholdas vagy repülőgépes megfigyelés) voltak.

A drónokat felszerelhetjük a hagyományos kamerák mellett specifikusabbakkal is (pl,: termikus szenzorral vagy épp Lidarral), így nem csak térképészeti adatokat gyűjthetünk be, kiemelkedően pontos GPS koordinátákkal ellátva, hanem ellenőrizhetjük az infrastruktúra-építések folytonosságát, nyomon követhetjük a karbantartásokat, vagy épp természet okozta katasztrófa esetén a károk felmérésében is nagy hasznát vehetjük.  

Mi jellemzi az infrastruktúra üzemeltetés során alkalmazott drón használatot?

Közműveknél használt drónok előnyei

1

Fokozott hatékonyság

A pontos légi betekintésekkel gyorsan, még idejében azonosíthatjuk a problémákat, helyzeteket, minimális emberi beavatkozással, akár teljesen automatizált és egy gombnyomással ismételhető drónrepülésekkel.

2

Csökkentett költségek

Az intelligens drónmegoldások segítségével olyan kritikus ellenőrzéseket is végezhetünk, amelyek során az ellenőrizendő folyamatokat nem állítjuk le, így minimalizálhatók a munka- és karbantartási költségek is.

3

Biztonság és védelem

Megvédhetjük dolgozóinkat a veszélyes helyzetektől és feladatoktól, ha drónokra bízzuk azokat. A drónok gyorsan azonosítják a problémákat, az emberi munkaerő épségének, életének kockáztatása nélkül.

Hogyan hasznosítható egy drón a közműveknél?

Alkalmazási területek és előnyeik

1

Létesítmény- és közüzemi berendezések kezelése

A drónok használatával távolról ellenőrizhetők, feltérképezhetők és felügyelhetők az ipari létesítmények. Mivel a drónok által végzett folyamatokkal nincs szükség az ellenőrző személyzet fizikai jelenlétére, valamint a veszélyes helyek megközelítésekor nem kell minden létesítmény munkafolyamatát leállítani, így nem keletkezik kiesett termelési idő, és a dolgozók egészsége sem károsodik. A nagyobb telephelyek lefedéséhez a hosszú munkaórák a drónok légi felvételeivel csökkennek az emberi feltérképezéshez képest. Az adatok rögtön digitalizált formája által elkerülhetők a kézi dokumentálás korlátai és így az adatgyűjtés hiányosságai.

2

Szivárgásészlelés és javítás

A hagyományos szivárgásészlelő megoldások költségesek, illetve kevésbé mobilisak, kevésbé képesek lefedni a szivárgás teljes terjedelmét (hely és koncentráció szerint). A speciális érzékelőkkel felszerelt drónokkal gyorsan és pontosan vizsgálhatók és azonosíthatók a szivárgások. Ezáltal a személyzet nincs kitéve a mérgező gázok hatásainak. A drónos észlelések élő kamerás közvetítéssel is segíthetnek, hogy gyorsan intézkedni lehessen a hiba megszüntetése érdekében, az adott helyen.

3

Általános ellenőrzés

A drónos légi áttekintéssel a csővezetékek vagy villanyvezetékek állapota vizsgálhatóak és nyomon követhetőek. A lehetséges kockázatokat korán felismerhetjük és időben kezelhetjük. A távoli, nagy területeken elhelyezett csővezetékek és szerteágazó áramvezetékek ellenőrzése drónokkal gyorsabban megfigyelhető a lopások és vandalizmus ellen, mintha ezt emberi munkaerőforrásokkal kellene megoldani. Míg a járőrszolgálat és karbantartó ellenőrzések viszonylag költségesek, automatizált drónok alkalmazásával élő és rögzített felvételeket is készíthetünk az állapotok vizsgálatára és összehasonlítására egyaránt. Végezhetjük ezt gyenge fényviszonyok mellett vagy éjszaka is spotlámpával vagy hőérzékelőkkel felszerelt drón segítségével, csökkentve a rendellenességekkel járó kockázatot.

4

Részletes, speciális ellenőrzések, helyszíni felmérések

A drónókkal végezhetünk gyakori vagy épp felmerült igény szerinti ellenőrzéseket az elektromos hálózat biztonságának, megbízhatóságának és integritása érdekében. Hőkamerás felvételezéssel megállapíthatjuk azt is, hogy milyen terhelés alatt a magasfeszültségű vezetékek állapota. Kedvezőtlen időjárási körülmények között, vagy épp nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető helyeken használhatjuk őket üzemzavarok okának feltárására is. Extrém esetben a drónok alkalmassá alakíthatóak mobil radioaktív-szennyezettségi mérések elvégzésére is. Az automatizált repülési útvonalakkal akár a nagyon magasban, vagy veszélyes helyen elhelyezkedő áramvezetők és mérgező anyagokat is szállító vezetékek is vizsgálhatók az emberi kezelők biztonságának kockáztatása nélkül.

5

Villamosvezeték hálózatok építési tervezése

A drónos projektcsapatok pontos földrajzi koordináták alapján optimalizálhatják az elektromos vezetékek tervezését, hiszen a valóságmodellek segítségével pontosan ki lehet számolni például az elektromos vezetékek és a közelben lévő épületek (vagy növények, fák) közötti biztonsági távolságot. Így nincs szükség drága vagy elavult hagyományos térképes tervezésre, utcarajzokra és műholdképekre, csak át kell repülni a drónokkal a munkaterület felett. A drónok precíz működésűek, az akadályok elkerülésével követik a meghatározott repülési útvonalat, növelve ezzel a rugalmasságot és az üzembiztonságot. Ezáltal jelentős összegek spórolhatók meg, elkerülve pl. a költséges helikopter bérlését.

6

Hibavizsgálatok felgyorsítása

A drónok segítségével a vizsgált eszközök állapotát több szögből rögzíthetjük, így időben észlelhetjük a hibákat és időben megtehetjük a megelőző lépéséket a nagyobb probléma elkerülése érdekében. A súlyos hibák gyakran azonnali javítást igényelnek, amelyekre amint a drón rátalált, a hibaelhárításért felelős személyzetet már csak a pontosan meghatározott helyre kell kirendelni. Így a hiba megszüntetése gyorsabb és a veszteségek is jelentős mértékben csökkennek.

7

Egyszerűbb karbantartás

A hatalmas fák okozta karbantartási folyamatok hatalmas költséget jelentenek az áramszolgáltatóknak. A fák metszési folyamatát optimalizálhatjuk drónokkal, továbbá vizuális megfigyeléssel lokalizálhatjuk a hibahelyeket (zárlati okokok azonosítása, vezeték szakadás, oszlopkidőlés), felmérhetjük a hálózati elemek állapotát, megvizsgálhatjuk a szigetelők épségét és szennyezettségét. A drónokkal felmérhetjük továbbá azt is, hogy a távvezetékek mennyire lógtak be, a sodronyok mennyire jegesedtek el a tél folyamán.

8

Erőművek vizsgálata

A drónok kritikus fontosságú vizuális és hőadatokat szolgáltathatnak az erőművek állapotáról, így a személyzet azonosítani tudja a rendellenességeket – mindezt biztonságos távolságból a termelés leállítása nélkül. A DJI drónok fejlett akadályérzékelő rendszerekkel vannak felszerelve, elérhető hőkamerás változatuk is, és lehetőség van reflektor rögzítésére is, így megbízhatóan bevethetők szélturbinák, napelemparkok, és más erőművek ellenőrzésére akár zord időjárási körülmények között is.

Ajánlott DJI Enterprise drónok

A közművek számára

DJI Matrice 350 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 30

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Enterprise

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 300 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Kifutó modellek

DJI Phantom 4 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 2 Enterprise Advanced

Kiemelt tulajdonságok

Akik már profitálnak a DJI Enterprise drónmegoldásaiból

Közművek - Drón esettanulmányok

Automatizáció nagyteljesítményű drónokkal

A magyarországi E.ON több mint négy éve használ drónokat az elektromos vezetékhálózat ellenőrzésére. A szolgáltató az üzemeltetésében álló nagyfeszültségű hálózatait évente, közép és kisfeszültségű hálózatait háromévente köteles bejárni és átvizsgálni, ellenőrizni. A drónokkal felülnézetből, a földről esetleg nem észlelhető hibák, szakadások, elhasznált hálózati elemek is beazonosíthatók. A hálózatbejárásokat így egyszerűbben, gyorsabban, költséghatékonyabban tudják elvégezni a DJI Matrice drónok segítségével. 

A drónok javítják az argentin olaj- és gázfinomítók vizsgálati eredményeit

A termikus kamerával felszerelt drónok biztonságosabb és hatékonyabb munkafolyamatokat biztosítanak az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalatai számára. A drónok a legkülönfélébb hibafeltárási és ellenőrzési feladatokra vetik be: folyamatos monitoring alatt állnak a finomítók működése, a szerzetek gyenge pontjait keresik vele, deformációkat tárnak fel segítségükkel.

Drónos napelemes vizsgálatok növelik a naperőművek hatékonyságát

Ahogy a tiszta energiára való igény világszerte növekszik, a napelem farmok mérete exponenciálisan növekszik – ez azonban számos kihívást jelent, amelyek leküzdésére a dróntechnológia egyedülállóan alkalmas. A DJI hőkamerás és zoom- és nagylátószögű kamera- és gimbalrendszereivel felszerelt drónjai segítségével a hagyományos felmérés töredék ideje alatt képesek lehetünk a teljesen napelem rendszert felmérni és azonosítani a hibás elemeket. Így az üzemeltetők sokkal átfogóbban és a költségek töredékéért képesek monitorozni és karbantartani a paneleket.

Szélerőművek ellenőrzésének optimalizálása drónokkal

A dróntechnológia segítségével Svájban újra mérföldkőhöz érkezett a szélerőművek rendszeres ellenőrzése és azok digitalizálása. A rendkívül részletes adatok alapján, melyeket a drónok biztosítanak, a mérnökök pontosan nyomon követhetik az egyes szélturbinák állapotát és azonosíthatják a rendellenességeket, károsodásokat. A szolgáltató így hatékonyabban és gyorsabban tudja ezeket kijavítani. A teljes leállás ugyan nem kiküszöbölhető a javítás folyamán, de a drón hozzájárul az állásidő minimalizálásához.

Ismerd meg jobban DJI Enterprise drónjainkat

Bemutatók - Enterprise drón videótár

Lejátszási lista

36 Videó

Esettanulmányok

Oktatóanyagok