Minden, amit tudni érdemes a DJI Dock 2-ről, a gyártó újgenerációs drónfészkéről

A technológia rohamos fejlődése során számos újítás és fejlesztés lát napvilágot, ám nem minden új modell hozza meg a várt áttörést. Nos, a vadonatúj DJI Dock 2 nem ilyen. Míg a piacon sokszor az utódmodellek csak minimális javulást mutatnak az előző generációhoz képest, addig a DJI Dock 2 minden szempontból messze felülmúlja elődjét. Ez az innovatív eszköz nem csupán egy nagy lépés előre, hanem egy teljes ugrás az automatizált dokkoló platformok, „drónfészkek” fejlődésében. A DJI Dock 2 remek példája annak, hogy hogyan lehet egy új modellnél figyelembe venni a felhasználói visszajelzéseket és megvalósítani azokat. Ez a fejlesztés alapvető szerepet fog játszani a drónok alkalmazási területeinek további bővülésében és a technológiai hatékonyság növelésében.

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb jellemzőket, amiket tudni érdemes a DJI Dock 2-ről.

1. Könnyen telepíthető

A DJI Dock 2 rendkívül egyszerűen telepíthető. A drón méretét és súlyát tekintve körülbelül 70%-kal kisebb elődjéhez képest, így két személy könnyedén szállíthatja. Kompakt mérete azt is jelenti, hogy a kezelők a Dock 2-t olyan új helyekre is elvihetik, amelyek korábban az elődmodell nagy mérete miatt elérhetetlen volt.

Az elődmodell esetében az üzemeltetőknek a helyszínre kellett vinniük a dokkolót, és egy DJI M30-as drón segítségével ellenőrizniük kellett, hogy van-e elég erős GNSS jel a területen. Ez időigényes folyamat volt, amely akár több órát is igénybe vehetett. Ez többé nem jelent gondot: a felhasználók mostantól más drónokkal előre „felmérhetik a terepet”, és ha minden stimmel, megkezdhetik a dokkoló helyszíni telepítését.  Nyilván egy 1 kg-nál kisebb tömegű drón szállítása egyszerűbb és sokkal hatékonyabb, mint egy teljes dokkolóegység szállítása a helyszínre.

2. Drónvariációk minden eshetőségre

A DJI Dock 2-vel két vadonatúj drón, a DJI Matrice 3D és Matrice 3TD is debütált, amely kifejezetten az új drónfészekkel való használatra készült. Az M3D teleobjektív kamerával és mechanikus zárral felszerelt, nagylátószögű kamerával van felszerelve, amely kivételes minőségű képeket készít – így megfelelve az 1:500-as méretarányú térképezési feladatoknak is. Az M3TD drón ezzel szemben a teleobjektív kamera és a széles látószögű kamera mellett egy infravörös kamerával is fel van szerelve, így a szabad szemmel látható dolgok mellett hőképet is tud rögzíteni. Különösen hasznos ez a modell a bűnüldöző szervek számára, határellenőrzési műveletek folyamán vagy épp közművek számára, objektumok optimális működésének felmérésére.

Mindkét drón minden irányú akadályérzékeléssel és automatikus akadályelkerülő funkcióval rendelkezik, hogy könnyedén elkerülhessék a fák ágait, vagy más kisebb-nagyobb tereptárgyakat.

DJI Matrice 3D

Széles látószögű kamera:
4/3 CMOS
24 mm ekvivalens gyújtótávolság
20MP effektív pixelek
Mechanikus zár

Tele kamera
1/2 hüvelykes CMOS
162mm ekvivalens gyújtótávolság
12MP effektív pixel


DJI Matrice 3TD

Széles látószögű kamera
1/1,32 hüvelykes CMOS
24 mm-es ekvivalens gyújtótávolság
48MP effektív pixelek

Tele kamera
1/2 hüvelykes CMOS
162mm ekvivalens gyújtótávolság
12MP effektív pixel

Infravörös kamera
40 mm ekvivalens gyújtótávolság
Normál üzemmód: 640×512@30fpsUHR infravörös képmód: 1280×1024@30fps
28x digitális zoom

(Az UHR infravörös kép funkció engedélyezése esetén a repülőgép automatikusan bekapcsolja vagy kikapcsolja az UHR infravörös kép üzemmódot a környezeti fényerősségnek megfelelően).

3. Költséghatékonyság

A DJI Dock 2-t a maximális költséghatékonyság szellemében tervezték meg. A piacon megtalálható más, hasonló megoldásokhoz képest kimagasló választás minden vállalkozás számára. Kompakt méretének köszönhetően jelentősen csökkent a helyszínre való szállítással kapcsolatos feladatok és a rendszer hosszútávú karbantartása is jóval egyszerűbbé vált.  

4. Masszív, megbízható, újratervezett utódmodell

A DJI Dock 2 IP55 por- és vízállósági besorolású, így szélsőséges éghajlaton és környezetben is gond nélkül használható. Mindkét hozzá tervezett drón akár 50 percig tud repülni, amely kiemelkedő a kategóriájában.

A Dock 2 környezetfigyelő rendszere érzékelőket használ a csapadék, a szélsebesség és a hőmérséklet monitorozására, valós idejű időjárási visszajelzést és megfigyelést biztosítva. Ezek az érzékelők lehetővé teszik a Dock 2 számára, hogy időben figyelmeztessen nem kedvező időjárási viszonyok esetén, sőt, a DJI FlightHub 2-n, az eszközzel kompatibilis felhős drónfelügyeleti platform segítségével, akár a feladatok azonnali leállítására is lehetőség van. Ezzel jelentősen csökkenthetőek a repülési kockázatok, és megőrizhetjük a drónunk és Dock 2 biztonságát.

5. Gyors felszállás

Az idő kritikus fontosságú az elsősegélynyújtók számára. A következő generációs képfelismerő algoritmusokkal és a Real-time Kinematics (RTK) pozicionálási technológiával az M3D és az M3TD akár 45 másodperc alatt is felszállhat a Dock 2-ről. Így a drónok pillanatok alatt bevethetővé válnak, és valós idejű információkat szolgáltathatnak a földi csapatoknak, lehetővé téve számukra, hogy gyors és megalapozott döntéseket hozzanak. Miután a drón leszáll a Dock 2 leszállófelületére, a vezeték nélküli töltési folyamat alig több mint fél óra alatt 20-ról 90 százalékra tölti fel a drón akkumulátorát.

6. Pontos leszállás

A Dock 2 fejlett képfelismerő technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a pozicionáló jelzések pontos azonosítását a leszállóhelyen, így biztosítva a gyors és biztonságos leszállást. A zárt V-alakú leszállópad kialakítása szavatolja, hogy a drón pontosan leszálljon anélkül, hogy elvétené a célpontot. A fedelek bezárása után a drón rögtön a megfelelő pozícióba kerül a töltéshez. Ezek az automatikus funkciók jelentősen növelik az általános működési biztonságot.

7. Távoli repülésvezérlés és élőkép

Az említett DJI FlightHub 2 lehetővé teszi az üzemeltetők számára a távoli, valós idejű repülésvezérléshez való hozzáférést és felügyeletet. A platform révén a repülési paraméterek messziről nyomon követhetők és beállíthatók, optimalizálhatjuk a repülési útvonalakat, és növeljük a hatékonyságot és a rugalmasságot minden küldetés során. Korábban, ha a drón által közvetített élőképet meg akartuk osztani egy csapattaggal, annak létre kellett hoznia egy FlightHub2 fiókot és be kellett jelentkeznie – ez azonban a múlté. Egy kattintással generálhatunk egy QR-kódot, amelyet társunk beolvasva máris valós idejű, vizuális adatokhoz férhet. Ez a zökkenőmentes megosztási mechanizmus elősegíti az együttműködést és lehetővé teszi, hogy az igazán fontos feladatokra koncentrálhassunk az adminisztráció helyett.

8. Felhő alapú feltérképezés

A felhő alapú feltérképezés sokkal könnyebbé vált Dock 2-vel. A kezelőknek többé nem kell letölteniük a DJI Terrát a modellfeldolgozáshoz: miután a repülőgép befejezte repülési feladatát, a DJI FlightHub 2 az összegyűjtött repülési adatok alapján nagy pontosságú 3D modelleket készít, hitelesen visszaállítva a működési környezetet. Korábban az üzemeltetőknek át kellett vinniük az adatokat a drónok SD-kártyájáról egy számítógépre, feltölteni a DJI Terrába, majd importálniuk a FlightHubba. A FlightHub 2 azon képessége értékes időt és erőforrásokat takarít meg.

Összegzés

A DJI Dock 2 lehetővé teszi a térképezési, felmérési feladatokat végző szakembereknek és persze az elsősegélynyújtók számára is, hogy korábban lehetetlennek tűnő küldetéseket hajtsanak végre. Egyszerű üzembe helyezése, elérhető drónvariációi, fejlett integrált funkciói és biztonsági fejlesztései új mércét állítanak fel a távoli, automatizált drónműveletekben. A rendszer költséghatékonysága és átfogó képességei révén ideális megoldást jelentenek a működési hatékonyság és teljesítmény maximalizálására törekvő vállalkozások és szakemberek számára.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter