Drónok a mezőgazdaságban

DJI agrár drónmegoldások

Agár drón előnyök

Miért érdemes mezőgazdasági drónt használnod?

A precíziós gazdálkodás lelkes híveinek nem újdonság az az információ, hogy a drónokban hatalmas potenciál van mezőgazdasági felhasználásuk során.
Ma a drónokat már nem csak felvételezésre használják, hanem akár tényleges munkába is fogják őket. 

Sorra vettük, miért is éri meg átgondolni nem csak a nagy területtel rendelkezdő földbirtokosoknak, hanem már a szerényebb méretű földterülettel rendelkező gazdáknak is egy megfelelő tudású drón beszerzését, vagy akár profi kezelők segítségével drónt, mint szolgáltatást bérelni.

1

Nagyfelbontású képek készítése

Pontos, specifikus légifelvétel-térképek készítése drónok segítségével ma már sokkal költséghatékonyabb, gyorsabb, precízebb és egyszerűbben megoldható. A nagy pontosságú GPS-vel szerelt drónokkal, ugyanazon koordinátákon végig haladva pontosan ugyanazt a területet fotózhatjuk le időszakonként (akár óránként, naponta, hetente, havonta). A drónok ezt az útvonalat akár önállóan is képesek lerepülni, nem szükséges manuálisan irányítanunk őket. A szoftver a képeket összefűzve egy nagy pontosságú, felbecsülhetetlen értékű ortofotót képez le, mely precíziós gazdálkodásunk alapját képezheti.

2

Drónok szerepe a kárfelmérésben

A drónok segítségével felmérhetjük mekkora kárt okoztak a különböző természeti erők. A drónokba épített fejlett szenzorok képesek lehetnek arra is, hogy megbecsüljék azt, hogy az adott vad-, vihar- vagy más természeti erők okozta kár mekkora területen jelentkezett a gazdaságunkban. Sőt, ez még nem minden! A legmodernebb drónok, nem csak területalapú becslésre képesek, hanem gépi tanulás segítségével meg tudják becsülni a hiányzó, letarolt növények darabszámát is! Ezeket az adatokat biztosítási eljárásokban hasznosíthatjuk.

3

Környezeti állapotértékelés drónokkal

A mezőgazdasági drónok által készített felvételek segítségével precíziós gazdaságunkat egy új szintre emelhetjük. Nem csak felügyelhetjük, hogy az egyes munkafolyamatok hogy haladnak a földjeinken, hanem a műveletek hatásvizsgálatával konkrét következtetéseket vonhatunk le, és folyamatosan finomíthatjuk korábbi elképzelésünket. Az elvégzett vizsgálatok olyan dolgokra világíthatnak rá, melyre korábban nem is gondoltunk, hogy befolyásolják gazdaságunk terméshozamát. Összességében elmondhatjuk, hogy a drónokkal időt, trágyát, permetezőszert, emberi munkaerőt és üzemanyagot spórolhatunk meg, ami mellett növelhetjük gazdaságunk terméshozamát, bevételét.

4

Növénykultúra egészségének javítása

A drónokkal lehetőségünk nyílik, hogy folyamatosan nyomonkövessük a teljes biomassza egészségének alakulását, hisz akár növényvegetációs elemzés (NVDI) készítésére is használhatjuk őket. Detektálhatjuk velük a kártevőket, vagy épp időben, még kezelhető stádiumban fedezhetünk fel betegségeket. A tápanyag-ellátottság mellett a vízhiányra vagy épp víztöbbletre is fény derülhet. Az összegyűjtött adatok segítségével az optimális állapotot teremthetjük meg növényeink számára, termést becsülhetünk meg, monitorozhatjuk az érési folyamatokat, tökéletesíthetjük a permetezést és az öntözést is.

5

Permetezés drónokkal

A legújabb trend, hogy a drónokat nem csak felvételezésre kezdték el használni, hanem permetezésre is, méghozzá jellemzően olyan területeken, ahol a munkagépek csak nehézkesen tudnák ellátni a feladatukat. A drónok tehát nem leváltani, hanem kiegészíteni szándékozzák a hagyományos permetezési módszereket. A robosztus, tartályokkal felszerelt drónok – melyeken a permetezési feladat nem csak messziről távirányítható, de automatizálható is – képesek a permetezés hatékonyságát drasztikusan megnövelni azáltal, hogy a szenzoraik, felismerve a növényeket, növényrészeket, csak azok kívánt részeire juttatják el a permetezőszert.

6

Szemcsés anyagok kijuttatása

Sokan nem tudják, de a permetező drónokat nem csupán folyadékok kijuttatására lehet alkalmazni. A mezőgazdasági drónok többféle alkalmazási területen használhatók, például füves területek újravetésére, szemcsés műtrágya kiszórására és víziállatok, például halak és garnélarákok takarmányának kiszórására is. A speciális, általában külön tartozékként elérhető, szórórendszer telepítése mindössze pár perc alatt elvégezhető, így azokat rendkívül egyszerűen vehetik használatba a modern gazdák. 

Intelligens mezőgazdaság

Mezőgazdasági drónokra támaszkodva

Akár nagy farmokon, domboldali gyümölcsösökben, meredek teraszokon vagy kiterjedt legelőkön
dolgozol, a DJI intelligens mezőgazdasági drónmegoldásai mindig a rendelkezésedre állnak.

agrar-dronok-mezogazdasag

1

Helyszíni felmérés

A drón letapogatja a célterületeket, miközben nagyfelbontású képeket és centiméterszintű pontosságú adatok gyűjt. A növénykultúra egészségi állapotának felméréséhez multispektrális képgyűjtemény készülhet.

Ajánlott eszköz:

2

Képfeldolgozás

A célterületről gyűjtött képeket valós időben összefűzhetjük, így 2D/3D térkép rekonstrukció megy végbe. A növényspecifikus mérőszámok vizsgálata után a mesterséges intelligencia repülési útvonalakat ajánl a gazda számára.

Ajánlott eszköz:

3

Repüléstervezés

A határok, akadályok és kalibrációs pontok kijelölésével pontosíthatjuk és rugalmasan módosíthatjuk a repülési terveket. A kívánt repülési paraméterek beállítása után, a tervek véglegesítésével, minden automatán megy végbe.

Ajánlott eszköz:

4

Kijuttatás

A drón autonóm módon elvégzi a hatóanyag kijuttatását vagy permetezését maximális hatékonyság és biztonság mellett. A gazda hátradőlve felügyelheti élőkép átvitel segítségével a folyamatokat akár 5km-es távból.

Ajánlott eszköz:

Ajánlott mezőgazdasági drónok

Helyszíni felméréshez és monitoringhoz

DJI Mavic 3 Enterprise

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Multispectral

Kiemelt tulajdonságok

Kifutó modellek

DJI Phantom 4 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI P4 Multispectral

Kiemelt tulajdonságok

A monitoring agrár drónok szenzoraikról és kameráikról

Hogyan válassz mezőgazdasági feltérképező drónt?

Egy feltérképező drón pont annyira hasznos, mint az az adat, melyet be tud gyűjteni, és az információ, amelyet végül ebből kinyerhetünk.
A gazdaságod igényeitől függően ezért érdemes a megfelelő szenzorokkal és kamerával felszerelt drónt választanod.

RGB kamera

Ez a fajta szenzor az elektromágneses spektrum látható fénytartományát érzékeli, beleértve a vörös, a zöld és a kék színsávokat.

Válassz nagyfelbontású RGB kamerával szerelt drónt, ha

Multispektrális kamera

Azokat a speciális szenzorokat, amelyek a fény több specifikus hullámhosszát érzékelik a látható spektrumon túl, multispektrálisnak nevezzük.

Válassz multispektrális kamerával szerelt drónt, ha

Ajánlott mezőgazdasági drónok

Permetezéshez és hatóanyag kijuttatáshoz

DJI AGRAS T10

Kiemelt tulajdonságok

DJI AGRAS T30

Kiemelt tulajdonságok

Akik már profitálnak a DJI mezőgazdasági drónmegoldásaiból

Mezőgazdasági drón esettanulmányok

DJI AGRAS permetező drónok az almatermesztő gazdaságoknál

A szerbiai almatermelés az elmúlt évtizedben a hazájuk leggyorsabban növekvő mezőgazdasági ágává nőtte ki magát. A termelés nagy részét Oroszországba és az EU-ba exportálják. A hektáronkénti hozam 50-70 tonna. Mindenféle almafajtát termesztenek és a modern gazdaságok a legjobb terméshozam és gyümölcsminőség elérése érdekében már drónokat is bevetnek permetezésre.

Permetező drónok a cseresznyefák kártevői ellen

A cseresznye korán érő és bőséges termést hozó gyümölcs. A csereszenyefák törzse, lombozata. virágai és a gyümölcsei azonban gyakran vannak kitéve különféle kártevőknek és betegségeknek. Éppen ezért fontos megtanulni, hogyan lehet hatékonyan visszaverni ezeket a fenyegetéseket. Nagy segítség lehet a harcban a DJI permetezői drónjai, melyek a permetszer cseppeit megfelelően egyenletesen és sűrűn juttatják a növényre. 

Szőlő permetezése DJI permetező drónokkal

A szőlő a korai növekedési szakaszában különösen érzékeny, egy penészes betegség megjelenése nem csak az azévi termést teszi tönkre, de a következő évekre is negatív hatással van. A szőlődombok meredekeire a hagyományos mezőgazdasági gépek nem, vagy csak veszélyesen jutnak fel, míg a kézi permetezés nem elég hatékony és rendkívül időigényes. Éppen ezért például Svájcban már rengeteg szőlőt permeteznek drónokkal. Segítségével a gazdák időben beavatkozhatnak, megelőzhetik a növény betegségeinek kialakulását, mindezt hatékonyan és biztonságosan.

DJI AGRAS permetező drónokkal a kukoricabogár ellen

A kukorica Szerbiában az egyik legelterjedtebb haszonnövény. Évente körülbelül 1 millió hektárt vetnek be és a hozam kb. 6,5-10 tonna hektáronként. A növekedés késői szakaszában támadó kártevők, pl. kukoricabogár elleni küzdelem korábban nehéz, drága gépektől függött, amelyek ráadásul komoly taposáskárt is végeztek. A gazdák a DJI permetező drónjaival immár sokkal hatékonyabb és költségkímélőbb kezelést végezhetnek és a termés védve maradhat.

Cukornád permetezése mezőgazdasági drónokkal

A cukornád magassága és sűrűsége megnehezíti a traktorok számára a szükséges növényvédő szerek kijuttatását, ezért az ipar nagymértékben függ a peszticidek légi (repülőgépes) kijuttatásától. Mivel a cukornádat sok helyen ráadásul domboldalakon termesztik, ott a hagyományos légi alkalmazások pontatlanokká válnak. A DJI AGRAS permetező drónokkal precízebb, teljes fedésre, egyenletes alkalmazásra válik lehetőség még nehéz terepen is, így hatékonyabb a gazdálkodás, így több bevételt realizálhat a gazda. 

Drónos feltérképezés és permetezés a napraforgóföldeken

Ukrajna a világ egyik vezető a napraforgóolaj előállítója. A modern gazdaságokban már előszeretettel használják a DJI drónmegoldásait, mert a földi kijuttatás jelentős letaposáshoz, míg a repülőgépes permetezés meglehetősen drága. Míg a DJI Phantom 4 RTK a terület körvonalát és a koordinátáit rögzíti centiméter pontosan, addig a DJI AGRAS autonóm módon, precízen és csak a kellő mértékben permetezi a növényeket. Így nem csupán a betegségekkel vehetik fel sikeresen a harcot, hanem a napraforgó a betakarítás idejére kellően ki tud száradni. 

Édesburgonya védelme DJI permetező drónokkal

Az édesburgonya magas és stabil hozammal rendelkezik, széles alkalmazkodóképességet mutat a szárazságnak és más tényezőknek, azonban sokféle kártevő kedvelt célpontjává nőtte ki magát. A rovarkár elkerülése érdekében DJI AGRAS drónokat állítottak szolgálatba. Segítségével gyorsabban, kevesebb kipermetezett növényvédőszer mellett, egyenletesebb porlasztással, hatékonyabban szabadulhattak meg a rovaroktól.

Búza permetezése mezőgazdasági drónokkal

A búza az egyik legfontosabb gabonanövény az emberi táplálkozás szempontjából, hisz kenyérlisztet készítenek belőle. A terméshozam növeléséhez és a stabil bevétel biztosításához elengedhetetlen a gyomok irtása, gombásodások megelőzése. A DJI AGRAS permetező drónok gyors, pontos és megbízható lehetőséget jelentenek ezekben a feladatokban. A gazdák adott idő alatt nagyobb területet kezelhetnek le a hagyományos permetezési megoldásokhoz képest, mindezt költséghatékonyabban és taposási károk nélkül.

Digitális eszközök a hatékony gazdálkodásért

Mezőgazdasági drón szoftverek

DJI Terra

A DJI Terra egy rendkívül könnyedén használható – Microsoft Windows operációs rendszerrel rendelkező laptopra / számítógépre elérhető – térképészeti szoftver, mellyel a felhasználók rögzíthetik, elemezhetik és virtualizálhatják a környezetüket. 

A szoftver segít a drón pilótáknak, hogy gyorsan tervezzenek automatizált repüléseket több könnyen kezelhető opcióval, a rögzíteni kívánt terület vagy objektumok alapján, valamint a létrehozandó térkép vagy 3D modell típusától függően. A határok, akadályok, kalibrációs pontok jelölése mind a DJI Terra felületen történik. A szoftver a drón által a célterületről összegyűjtött képeket valós időben összefűzi, és azokat egy 2D vagy akár 3D gyakorlati térképpé alakítja.

DJI SmartFarm

A DJI SmartFarm egy 2022-ben elérhetővé vált webes, felhőalapú SaaS (szoftver-mint-szolgáltatás) mezőgazdasági drónplatform a gazdák és a szolgáltatók számára.

Segítségével a nagyfelbontású vagy épp a multispektrális képadatok feltöltésétől és feldolgozásától kezdve a permetezési műveletek elvégzéséig mindent egy helyen, valós időben követhetünk nyomon – legyünk bárhol, bármikor.

A csapatorientált alkalmazás megkönnyíti a a modern szántóföldi gazdálkodás tervezését és menedzselését, a termőföldek állapotának megfigyelését és a munkadokumentációt is gyerekjátékká teszi.

További információk

Gyakran ismételt kérdések a gazdáktól

Mezőgazdasági drón tudástár

A DJI mezőgazdasági drónokat már világszerte használják. Számos terepen és több mint 300 termény esetében már bizonyítottan alkalmazhatók. Ilyenek többek között a rizs, búza, kukorica, cukornád, banán, burgonya, földimogyoró, gyapot, tea, rózsa, pálmaolaj, szójabab, repce, cukornád, dohány, cékla, görögdinnye, sárgadinnye, napraforgó, citrusfélék, alma, körte stb.

A permetező drónokat a különböző természeti adottságoktól függően akár 90%-os víz és 50%-os növényvédőszer megtakarítással üzemeltethetjük a hagyományos kijuttatáshoz képest.

A legújabb DJI AGRAS modellekkel akár 16 hektárt is lefedhetünk egyetlen óra alatt.

A legújabb DJI AGRAS modellekkel akár 9 méteres sávban permetezhetünk.

Az alapvető műveletek és a drón működésének megismerése ugyan szükséges, de egyáltalán nem komplikált dologról beszélünk. Ráadásul mivel a kívánt permetezési útvonalat előre megadhatjuk a drónnak, így az a programozott röppályán fog csak repülni, a szenzoroknak köszönhetően pedig az akadályokat is elkerüli. A kezelő feladata mindössze drón felügyeletére koncentrálódik.

Természetesen igen. A pontos felmérések után a permetező drón csak a célzott területre juttatja ki a hatóanyagot, így a foltkezelés hatékonyabban és környezetkímélőbben tud végbemenni a hagyományos módszerekhez képest.

A normalizált vegetációs index lehetővé teszi a talaj vegetációjától való megkülönböztetését. Az NDVI-vel következtethetünk a klorofill aktivitásra. A mutató korrelál a növények egészségi állapotával és a biomassza mennyiségével.

A GNDVI (Green Normalized Difference Vegetation) vegetációs index összefüggésben van a termés növekedésének állapotával, különösen a öregedés szakaszában. A GNDVI-vel is következtethetünk a növények a termesztés klorofill aktivitására, ami korrelál a növények egészségi állapotával és a biomassza mennyiségével.

Az NDRE (Normalized Difference Red Edge Index) egy olyan vegetációs index, mellyel a növekvő terményük állapotára következtetünk. Összefüggésben van a növények egészségi állapotával és a biomassza mennyiségével.

Az OSAVI (Optimized Soil Adjusted Vegetation Index) egy talajhoz igazított vegetációs index, mely alkalmas lombkorona vízstressz okozta változásainak jelzésére. Ezt az indexet a legjobban olyan viszonylag ritka növényzettel rendelkező  területeken szokták használni, ahol a talaj a lombkoronán keresztül látható, és ahol az NDVI telítődik (nagy növénysűrűség).

A LCI (Leaf Chlorophyll Index) a levelek klorofilltartalmának monitorozására és a növények fotoszintézisének értékelésére használják, amiből gyakorlatilag következtethetünk a növények egészségi állapotára.