Mezőgazdasági permetező drónok: DJI AGRAS T30 – a precíziós agrár drón

A mezőgazdaság a legfontosabb szerepet játssza modern társadalmunk fenntartásában. Az egész világ élelmezésének biztosítása nem könnyű feladat – a kiszámíthatatlan időjárás, éghajlatváltozás, kártevők és betegségek bizonytalansággal sújtják a szakmát. Kétségtelen azonban, hogy a Föld népessége tovább növekszik, ami folyamatos nyomás alá helyezi az agrárvilágban tevékenykedőket a hatékony megoldások keresésében.

Szerencsére a mezőgazdasági termelők mindig is elfogadóak voltak az új, kreatív és innovatív eszközök adoptálása során. Most, talán fontosabb, mint valaha, hogy a nyitottak maradjanak az új technológiákra és megoldások felé, hogy maximalizálják hozamukat, miközben minimalizálják a bizonytalanságot a népesség ellátása érdekében.

A mezőgazdaság az emberiség legbölcsebb tevékenysége, mert végső soron ez járul legjobban hozzá az igazi jóléthez, a jó erkölcshöz és a boldogsághoz.

Hogyan oldható meg a világ növekvő népességének élelmezése?

A XXI. század egyik legégetőbb problémájának megoldásának kulcsa a precíziós mezőgazdaság, azaz a termelés hatékonyságának maximalizálása bizonyítékokon alapuló, adatközpontú gyakorlatok révén. Azzal, hogy rengeteg hasznos adathoz férhet hozzá egy gazdálkodó, és összevetheti azokat a korábban összegyűjtöttökkel, nem kell többé találgatnia, átgondolt és logikus döntéseket hozhat meg. Többet termelhet, és csökkentheti az olyan értékes erőforrások felesleges pazarlását, mint például a víz, a műtrágya, a peszticidek és nem utolsó sorban a munkaerő. A gazdaság részletesebb, átfogóbb megértése lehetővé teszi a pontos tervezést, a pontos végrehajtást és a gyors reagálást a felmerülő problémákra.

Precíziós mezőgazdaság drónokra támaszkodva

Különösen a manapság egyre népszerűbb agrár drónok emelik új magasságokba a precíziós mezőgazdaság csillagát. Nem véletlen, hiszen a drónok a legtöbb mezőgazdasági géphez viszonyítva megfizethetővé, és használatuk igen csak gyorsan kifizetődévé vált. Míg a traktorok, bálázók és más mezőgazdasági gépek ára sokszor horribilis összegekre rúghat, egy mezőgazdasági drónt töredék áron beszerezhetünk.

Permetezés drónokkal

A drónokat precíziós permetezéshez először Japánban használták az 1980-as években, azonban csak napjainkban váltak igazán közkedvelté köszönhetően annak, hogy hihetetlen fejlődésen estek át: a drónpermetezési megoldások automatizálttá, gyorssá, költséghatékonnyá és intelligenssé váltak. A növények egészségére vonatkozó adatok alapján a permetező drón pontosan a megfelelő mennyiségű műtrágyát, herbicidet, fungicidet vagy rovarirtót juttathat az arra szoruló növények számára – ezzel csökkentve a költségeket és a környezet felesleges szennyezését.

DJI AGRAS T30 – permetezés mesterfokon

A DJI AGRAS T30 – mely a DJI AGRAS MG széria utódmodelljei közé tartozik – a DJI legmodernebb és legfejlettebb mezőgazdasági permetezőgépe. A DJI levonta a korábbi tanulságokat, megfogadta a gazdáktól érkező tanácsokat és az elődmodelleket tovább fejlesztve megalkotta a DJI AGRAS T30-ot. Nevét a – drón-mértékben lenyűgöző – 30 literes tartályáról kapta, ennyi permetezőszert képes egyszerre hordozni.

Az AGRAS T30 zord időjárási körülményeknek is ellenálló, IP67-es tanúsítványú hardverrel és nagyteljesítményű AI-támogatású motorral rendelkezik, amely 3D-s műveleteket, azaz a hatékony repüléstervezést segíti. A DJI legújabb mezőgazdasági drónjának összecsukható felépítése egyszerűsíti a konfigurálást és az összeszerelést, továbbá felgyorsítja a rendszeresen elvégzendő karbantartási műveleteket is. A könnyű és tartós szénszálas, összecsukható elemeknek köszönhetően a drón akár teljes méreténél 80%-kal kisebb helyen is könnyedén elfér, ami igazán megkönnyíti annak szállítását.

Az új permetező rendszer

A kiemelkedő repülési teljesítménynek köszönhetően a DJI AGRAS T30 30 liter permetezőszert képes szállítani, a permetezési szélesség pedig 9 méterre nőtt. A permetező drón 16 fúvókával és 8 szolenoid szelepkészlettel van ellátva az egyenletes szórás érdekében, maximális permetezési pedig eléri a 8 L / perc áramlási sebességet. A DJI AGRAS T30 óránként körülbelül 16 hektár permetezésére képes. A permetezőrendszer innovatív elektromágneses áramlásmérővel is rendelkezik, hogy verhetetlen pontosságot és stabilitást biztosítson a többi hagyományos eszközhöz képest.

Pontos pozicionálás

 A drón kettős GNSS + RTK rendszerei a cm-pontosságú pozicionálást teszik lehetővé. A minden irányban elhelyezett akadályérzékelő érzékelőknek és kiterjesztett látómezőnek köszönhetően gazdaságunk ékkövét még nagyobb biztonságban tudhatjuk. Az AGRAS T30 képes felismerni a terep lejtését és beállítani a paramétereket a felmért igények szerint. 

Az AGRAS T30 támogatja az OcuSync 2.0 HD átviteli technológiát, amely optimális körülmények között és FCC régióban akár 7 kilométeres vezérlési távolságot jelent. Fel van szerelve kettős széles látószögű FPV kamerával és jelzőfényekkel is, hogy a műveletek nappal és éjszaka egyaránt figyelemmel kisérhetőek legyenek.

Nagy teljesítményhez nagy akksi dukál

Az AGRAS T30 egy cserélhető 29.000 mAh kapacitású intelligens akkumulátort kapott. Az akkumulátor maximális teljesítményét a gyártó 1000 töltési ciklusig, vagy 2000 hektár munkavégzésig garantálja – ez jelentősen csökkenti az a hossztávú üzemeltetési költségeket. A 7200W-os ultragyors töltő akár 10 perc alatt képes feltölteni egy akkumulátort, így a folyamatos munkavégzéshez mindössze két akkumulátorra és egyetlen töltőre lesz szükségünk. A töltő beépített akkumulátor-állapotkezelő rendszerrel rendelkezik, amely valós időben figyeli a kritikus adatokat, például a feszültséget és a hőmérsékletet, hogy biztosítsa a töltés biztonságát.

Hatóanyagok szórása és lombkorona permetezés

Az AGRAS T30-hoz opcionálisan elérhető két fajta kiegészítő is. Az egyik gyümölcsös / lombkorona permetező rendszer, mely segítségével a növényvédő szereket nagyobb mennyiségben juttathatjuk át a lombkorona felső rétegén. Ezzel akár 100%-kal javíthatjuk a gyümölcsfák permetezésének hatékonyságát. A másik kiegészítő egy repítőtárcsás szóróberendezés, mely segítségével 30kg súlyú vetőmagot, műtrágyát, vagy bármilyen granulátumot juttathatunk ki. A berendezés maximális szórási szélessége 7 méter, a szórótartály pedig percek alatt újratölthető, így a munkában nincs kiesés.

Összegzés

Mint látszik a DJI meglehetősen elkötelezett amellett, hogy megkönnyítse a gazdák dolgát és domináns szerepet játszik a precíziós mezőgazdáság fellendítésében. A DJI fejlesztéseinek köszönhetően a növényvédelem munkafolyamata hatékonyabbá és intelligensebbé tehető. Drónokkal és a kapcsolódó szoftverekkel a DJI mezőgazdasági megoldások jelentősen egyszerűsítik a műveleteket, nagyban javítják azok hatékonyságát.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter