DJI Mavic 3 Multispectral: itt a mezőgazdasági feltérképező drónok következő szintje

Megérkezett a DJI Mavic 3 Multispectral, a legújabb és legfejlettebb mezőgazdasági drón a DJI-tól, a világ vezető kereskedelmi dróngyártójától. A disztribúciónknál hamarosan raktárról is elérhető agrár drón a multispektrális képalkotást ötvözi a DJI legmodernebb technológiáival, emellett rendkívül könnyen hordozható és egyszerűen használható, így hatékony eszközzé válhat az innovációkra fogékony gazdálkodók és a mezőgazdasági szakemberek számára. Elképesztő, de az új drónnal ideális időjárási körülmények között és megfelelő magasságból akár 200 hektárt[1] is képesek lehetünk egyetlen repüléssel felmérni a gyártó ígérete szerint.

Multispektrális képalkotás a precíz termésfigyeléshez

A DJI Mavic 3 Multispectral egyik legfontosabb jellemzője, hogy képes nagy felbontású képeket rögzíteni a fény több hullámhosszán. A drón rögzíti a zöld, a vörös, az élénk vörös és az infravörös közeli sávokat – mindegyiket egyenként 5MP felbontás mellett. Emellett az integrált spektrális napfény-érzékelő a drón tetején megállapítja a szoláris besugárzás mértékét, mellyel maximalizálja az adatgyűjtés pontosságát és konzisztenciáját különböző napszakokban. Szintén az adatok pontosságát növeli a beépített RTK modul, amely a drón centiméter szintű pozicionálásáért felelős.

A multispektrális kamera gimbalra van felszerelve, így különböző szögekből és magasságokból készíthetünk felvételeket. Ez rugalmasságot biztosít a gazdáknak a drón repülési útvonalának testreszabásához, és az adott terménynek megfelelő optimális magasságban készíthetnek képeket.

Mindezek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy észlelhessék a legapróbb különbségeket is a növények egészségi állapotában, azonosíthassák a kártevőket, betegségeket és más olyan problémákat, amelyek szabad szemmel láthatatlanok lehetnek.

Fejlett térképező és elemző szoftver

A DJI Mavic 3 Multispectral fejlett térképező és elemző szoftverrel érkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a drón által gyűjtött adatok valós időben történő feldolgozását és elemzését. Ez magában foglalja az olyan funkciókat, mint az NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) valós idejű leképezése, amely egy széles körben használt index a növények egészségének értékelésére.

A gazdák könnyedén készíthetnek részletes térképeket szántóikról, és nyomon követhetik a termés előrehaladását az idő múlásával. Ez az információ felhasználható az öntözés, a műtrágyázás és más gazdálkodási eljárások optimalizálására a terméshozam és a hatékonyság javítása érdekében.

A drón kompatibilis a DJI SmartFarmmal is, amely egy webes, felhőalapú drónplatform a gazdák és a szolgáltatók számára. Segítségével a képadatok feltöltésétől és feldolgozásától kezdve a permetezési műveletek elvégzéséig mindent egy helyen, valós időben követhetnek nyomon – legyenek bárhol, bármikor. A csapatorientált alkalmazás megkönnyíti a modern szántóföldi gazdálkodás tervezését és menedzselését, a termőföldek állapotának megfigyelését és a munkadokumentációt is gyerekjátékká teszi.

Részletekben gazdag vizuális megjelenítés

A multispektrális képalkotási képességek mellett a DJI Mavic 3 Multispectral nagyfelbontású kamerával is rendelkezik a hagyományos fényképek és videók rögzítésére. A széleslátószögű kamera, 4/3 CMOS, 20 megapixeles érzékelője mechanikus zárral rendelkezik a mozgás elmosódásának megakadályozása érdekében, és támogatja a gyors, 0,7 másodperces intervallumfelvételt is. A szenzor nagy, 3,3μm-es pixelekkel rendelkezik, amelyek az intelligens, gyenge fényviszonyok közötti fényképezési móddal együtt jelentősen jobb teljesítményt nyújtanak félhomályos körülmények között.

Ez számos célra hasznos lehet, beleértve a légi térképezést, a 3D modellezést és talajtakaró osztályozást, a növények automatikus azonosítását és megszámoltatását vagy épp a növényeket és az állatállományt ért kár dokumentálását a zökkenőmentes biztosítási folyamatok érdekében. A drón akkor is hasznukra lehet a gazdáknak, ha szeretnék ellenőrizni, hogy a birtok határain nincsenek átművelések vagy épp szeretnék lefülelni a tolvajokat.

Hordozható és könnyen használható

A DJI Mavic 3 Multispectral egyik fő előnye a hordozhatóság. A drón tömege még az egy kilogrammot sem éri el és mivel kompakt méretre összecsukható, könnyen szállítható hátizsákban vagy kézipoggyászban. A gazdák így bárhová magukkal vihetik, ideális eszköz a szántóföldi munkákhoz és a termények rendszeres megfigyeléséhez.

Távirányító és speciális biztonsági funkciók

A DJI Mavic 3 Multispectral egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy az újratervezett  DJI RC Pro Enterprise távirányítóval érkezik. A kontroller beépített, nagy fényerejű (1000 nites) kijelzővel rendelkezik, így még szikrázó napsütésben is hatékonyan használható marad. A drón reptetésére a DJI Pilot 2 applikáció szolgál, amelyet a pilóta hatékonyságának és a repülés biztonságának növelésére terveztek. A drón és a gimbal/kamerák alapvető funkciói egyetlen érintéssel könnyen elérhetők.

A DJI Mavic 3 Multispectral számos fejlett biztonsági funkcióval is rendelkezik, beleértve a minden irányban elhelyezett akadályelkerülő érzékelőket, a helyzetmeghatározó rendszerek armadáját és az automatikus hazatérés funkciót. A drón emellett már a gyártó új, DJI O3 Enterprise videó- és jelátviteli rendszerével van felvértezve, amely két jelátviteli csatornát és négy vételi jelcsatornát integrál, és akár 15 kilométeres átviteli távolságot is támogat (a drón maximális repülési távolsága régiónként eltérő).

Ezek a funkciók segítenek abban, hogy a drón biztonságosan és pontosan repülhessen, még akadályokkal sűrűn tűzdelt környezetben is.

Fejlesztői eszközök széles tárháza

A DJI gondolt azokra a professzionális felhasználókra is, akik egyedi megoldásokban gondolkoznak. A DJI Mavic 3M különféle ökoszisztémákba integrálható, így a drón által elvégezhető feladatoknak csak a képzelet szab határt. A DJI Cloud API-n keresztül közvetlen csatlakoztatható a Mavic 3M egy harmadik féltől származó felhőplatformhoz, hogy információkat, élő videókat, fotóadatokat és egyéb információkat gyűjtsünk, mindezt anélkül, hogy fejlesztenünk kellene egy külön alkalmazást. A Mavic 3M a Mobile SDK 5-öt (MSDK5) is támogatja, így könnyedén fejleszthetők exkluzív vezérlőalkalmazások olyan helyzetekhez, mint például az intelligens felügyelet.

Összegzés

A DJI Mavic 3 Multispectral egy igazán sokoldalú, innovatív eszköz a gazdálkodók és a mezőgazdasági szakemberek számára. Multispektrális képalkotási képességei, hordozhatósága, valamint fejlett térképező és elemző szoftvere elengedhetetlen eszközzé teszik a terméshozamok optimalizálásához és a mezőgazdasági műveletek hatékonyságának javításához. Legyen szó kistermelőről vagy nagyüzemi mezőgazdasági szakemberről, a DJI Mavic 3 Multispectral minden bizonnyal értékes kiegészítője lesz a gazdák eszköztárának.

[1] Speciális tesztkörülmények között mért eredmény. Mindig tartsd be a helyi repülési szabályokat!

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter