Minden, amit a rendvédelmi drónok vásárlásakor mérlegelni szükséges

A drónok, vagyis a vezető nélküli repülő eszközök (UAS) az élet újabb és újabb területein bukkannak fel. Miközben egyre nagyobb szerephez jutnak a hadászati műveletekben, sorra jelennek meg békés alkalmazásai is. A drónok egyre nélkülözhetetlenebbek a nagy kiterjedésű területek megfigyelésében, a régészetben, a légi fotográfiában, vagy a precíziós mezőgazdaságban.

Talán kevésbé ismert a drónok rendvédelmi alkalmazása, pedig a távolról irányított légi eszközök által végzett megfigyelési és felderítési lehetőségek óriási segítséget jelenthetnek a rendőrség számára.

Rendőrségi műveletek drón támogatással

A légi felderítés régóta bevált módszer a rendőrség számára. A helikopterek használata azonban drága, nehézkes, sok esetben kontraproduktív is (pl. Az erős hang elriaszthatja a rejtőzködő bűnözőket).

A drónok lényegesen olcsóbbak, a kívánt helyen gyorsan üzembe helyezhetők és akár észrevétlenül is képesek információkat szolgáltatni. Drón persze nagyon sokféle létezik. A tenyérben elférő nanodróntól a 10+ méteres eszközig nagyon sokféle vezető nélküli repülőeszköz érhető el. Fontos tehát pontosítani, mit kell tudnia egy rendvédelmi célokra használt drónnak.

1. Repülési idő

A drónok elektromos árammal működnek, amit akkumulátor biztosít a számukra. Egy átlagos drón 20-30 percet képes egyfolytában a levegőben maradni. (Egyes, drágább modellekben ez az idő 50 percre növelhető.) Az akkumulátor mérete, súlya nem növelhető korlátlanul, hiszen az a drón önsúlyát növelné. Ha mindenképpen hosszabb repülési időre van szükség, akkor azt több akkumulátorral és azok cseréjével illetve akkumulátor gyorstöltő állomással érhetjük el.

2. Időjárási körülmények

Ahogy a repüléskor általában, drónok használatakor is figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. A drónok nem repülhetnek olyan körülmények között, amikor veszélyeztethetik egy bűnügyi- vagy baleseti helyszín szereplőinek biztonságát. Különösen nagy körültekintést igényelnek a nagyobb tömeget megmozgató események (sportesemények, szabadtéri gyűlések, tüntetések), ahol drónos megfigyelés csak a fokozott biztonsági előírások betartásával végezhető.

Egy kisebb, rendvédelmi feladatokra használatos drón legfeljebb 30-35 km/óra erejű széllel képes megbirkózni, a nehezebb, robosztusabb gépek akár 60 km/órás szélben is képesek dolgozni. Ennél erősebb szélben viszont a drónok használata nem ajánlott.

Egy kisebb esőt minden modell elvisel, de egy komolyabb felhőszakadásban csak a kifejezetten vízálló drónok képesek dolgozni. Éppen ezért IPx szabvány szerinti védettség alapján érdemes drónunkat megválasztani.

3. Rendelkezésre álló szenzorok

Az, hogy egy rendészeti célra alkalmazott drónnak rendelkeznie kell (hagyományos RGB) kamerával, alapkövetelmény. A drón az elvégzendő feladattól függően további érzékelőkkel látható el:

A professzionális célra használt drónokra “plug and play” módon több érzékelő is csatlakoztatható, illetve vannak olyan modellek, ahol ezen szenzorok gyárilag be vannak építve.

dji-rendőrség-drónok

4. Hasznos terhek a drónon

Egy rendvédelmi célokra használt drón sokféle teher szállításával teheti még hasznosabbá magát. Egyes drónok a „fedélzetén” megfelelően rögzítve szállíthat harmadik féltől származó füstérzékelőt, elsősegély felszerelést vagy bármi mást. Más drónok esetében gyárilag elérhetőek olyan felszerelhető kiegészítők, mint a hangszóró, reflektor, jelzőfény vagy épp az RTK-modul. 

dji-dron-operator

5. Két operátoros vezérelhetőség

Egyes drónok lehetővé teszik, hogy önálló operátor foglalkozzon a repülés és az érzékelők vezérlésével. Összetett, kritikus műveletek esetében különösen fontos, hogy ne az egyetlen drónpilótát terhelje valamennyi feladat. Ez a megosztott irányítás különösen fontos lehet mentési, kutatási, vagy üldözési feladatok során.

6. Automatizált repülések

Érdemes olyan drónt választani, amellyel automatizált repülésekkel végezhetünk rendszeres helyszíni járőrözést vagy rutin ellenőrzéseket, így azonnal felmérhetjük a felmerülő biztonsági kockázatokat. Az repülési útvonalpontok hozzáadása után a drón végrehatja a műveletet, nekünk csak felügyelnünk kell azt. Az automatizált repülések következő szintjét hozza el a DJI Dock rendszere, mely esetében már nem feltétlen van szükség a reptetéshez közvetlen emberi beavatkozásra sem. A DJI Dock egy időjárásálló, titkosított kommunikációt biztosító, töltési,  fel- és leszállási dokkolóállomás.

dji-flighthub-2

7. Műveletek nyomonkövethetősége

Az információk megosztása kulcsfontosságú a rendőrség számára. Semmit sem ér egy olyan rendszer, egy olyan rendvédelmi drónmegoldás, mely a megszerzett információkat nem, vagy csak nagyon körülményesen tudja továbbítani az illetékes kollégák felé eljuttatni. Ezért érdemes olyan gyártó megoldását választani, amelynél ez is  kiemelt szerepet tölt be. A DJI FlightHUB 2 rendszerével például egy vagy akár több felhasználó is  csatlakozhat egyszerre a drónművelethez, és az alacsony késleltetésű, nagy felbontású élő közvetítésnek köszönhetően folyamatosan tájékoztathatják a csapatokat a legújabb fejleményekről. Ezen felül megjegyzéseket hagyhatnak a kollégák számára, nyomon követhetik a drón repülési útvonalát, célpontokat jelölhetnek ki az összehangoltabb munka, a feladatok hatékonyabb és gyorsabb megosztása érdekében.

8. Gyártói támogatás

Már egy egyszerű háztartási készülék esetén is sok bosszúságot okozhat a szervizháttér, az alkatrész utánpótlás hiánya. Egy professzionális célokra használt drón nagyságrendekkel drágább, mint egy porszívó. Jogos elvárás, hogy szervizelése, esetleges javítása biztonsággal megoldott legyen. A kiválasztás során ellen kell állni a kísértésnek és nem szabad megvenni olyan, gyakran rendkívül vonzó áron kínált modelleket, amiknek nincsen idehaza megbízható gyári támogatása.

9. Anyagi megfontolások

A rendvédelmi szervek mindig szoros költségvetéssel gazdálkodnak, így alaposan meg kell fontolniuk, mire is költenek. Mindenképpen fontos, hogy meghatározzák azokat az alapvető követelményeket, amiket a megvásárlandó drónnak teljesítenie kell. Tisztázni kell az elvégzendő feladatokat is, hiszen másfajta drón ajánlott közlekedés felügyeletéhez és megint más a bűnelkövetők üldözéséhez. Mindenképpen előnyös egy olyan, moduláris drón kiválasztása, ami utólag, rugalmasan bővíthető.

Összegzés

A drónok csak néhány éve jelentek meg a rendvédelmi szervek eszköztárában, de máris számos helyen bizonyítottak. A légi perspektíva a felderítés, helyszínelés, üldözés, vagy a tájékoztatás során teljesen új dimenziót biztosítanak a “földön” dolgozó kollégák számára. Az eddigi, rendkívül kedvező tapasztalatok alapján biztosak vagyunk benne, hogy rövid időn belül a drónok ugyanúgy a rendvédelmi szervek alapfelszereléséhez fognak tartozni, mint a járőrkocsik.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter