Így támogatja a DJI SmartFarm a gazdákat

Ma már teljesen természetes, ha egy gép nem egy önálló egység, hanem azt felhős szoftver (SaaS – szoftver, mint szolgáltatás), illetve gépet és a felhős szoftvert összekapcsoló applikáció egészíti ki.

Egy vállalatirányítási, vagy ügyfélmenedzsment rendszer esetében mindez megszokott,  a mezőgazdaságban azonban egy ilyen összeállítás ma még újdonságnak számít.

A DJI mezőgazdaság drónok lehetőségeinek megsokszorozása

Miután hosszas előkészítés után rendeződött a  mezőgazdasági drónok használatának jogi háttere, végre lendületet kaphat a drónok terjedése, a drónokkal támogatott precíziós mezőgazdaság fejlődése. A kifejezetten mezőgazdasági célra kifejlesztett drónok tudása önmagában is figyelemre méltó, de a DJI SmartFarm app és a mögötte futó felhős szolgáltatás ezt még tovább bővíti.

DJI SmartFarm: teljes kontroll a földeken

A mezőgazdasági drónok vezető gyártója, a DJI már korábban kifejlesztette az AGRAS drónokhoz használható DJI SmartFarm appot, de az eddig csak kínai (mandarin) nyelven volt elérhető. 2022. júniusában végre megjelent az angol nyelvű változat is. (Magyar nyelvű app sajnos nincsen, és a piac korlátozott mérete miatt ennek megjelenése a közeljövőben nem is várható.)

Légifelvételek feldolgozása

Az app segítségével a nagyfelbontású vagy épp a multispektrális képadatok tölthetők fel a felhőbe, melyek később bárhol, bármikor elemezhetők.

A nagy földterületekről készült mozaikfelvételek feldolgozása, a párhuzamos folyamatok kezelése, vagy épp a felvételek összevonása jelentős CPU és GPU teljesítményt igényel. A DJI SmartFarm platform segítségével ez az akadály könnyedén átugorható, hiszen nincs szükség költséges beruházásba IT-eszközökbe. Az elkészült felvétel az app alaptérképeként is használható.

A SmartFarm app segítségével több birtok, vagy több földterület is menedzselhető. Ezekhez különböző feladatok, dokumentumok rendelhetők. A területekhez külön-külön kapcsolhatók adatok (pl. növényzet, statisztikai mutatók).

Az app segítségével egyszerűen valósítható meg a drónok teljes kontrollja. A mobiltelefon használatával elvégezhetők az alapvető irányítási funkciók, emellett lekérhetők a repülési adatok is. Mivel a felhős szoftveren keresztül bárhol, bármikor hozzáférhetők az adatok, a munkákért felelős vezetők egyszerűen képbe kerülhetnek.

Támogatás a permetezéstől a szórásig

A DJI SmartFarm appon keresztül a gazdák (vagy épp a szolgáltatók) a permetezési, szórási munkák során a teljes folyamatra kiterjedő támogatást kaphatnak. Ennek része az adatok megjelenítése, az eszközkezelés, a területek felosztása, a kézikönyvek és a mérőeszközök biztosítása.

Előtérben a csapatmunka

A mezőgazdasági drónok alkalmazásának egyik fontos területe a tervezés, a menedzselés, a megfigyelés és a dokumentáció támogatása. A drónt közvetlenül ugyan egyetlen operátor (pilóta) irányítja, de a fent felsorolt feladatok elvégzésével egy egész csapat foglalkozhat. A DJI SmartFarm app maximálisan támogatja a csapatmunkát, segítségével mindenki hozzáférhet a munkájához szükséges információkhoz.

További lehetőségek

A DJI SmartFarm app forradalmi újdonság, ami bizonyára nagy hatással lesz a következő évek precíziós mezőgazdaságára. A DJI SmartFarm nyitott megoldás, ami képes más rendszerekkel is együttműködni. Ez további perspektívákat nyithat meg az alkalmazásokban.

Ma még csak egy hosszú út elején állunk. A következő években olyan, jól bevált gyakorlatok alakulhatnak ki, amik azután megoszthatók egymással. Természetesen a felhőn keresztül, a SmartFarm app használatával.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter