A drón-evolúció új szintje: bemutatkozik a DJI M30 széria

A drónok hétköznapi felhasználása bő 15 évvel előtt kezdődött el. Ez alatt az idő alatt nemcsak a technika, de a drónok használata is óriási változásokon esett ár.

A fejlődés sebességét jól mutatja, hogy a 2006-ban egy kis irodából elindult DJI Enterprise mára a dróntechnológia és a dróngyártás egyik globális nagyhatalmává vált.

A DJI Enterprise drónjai az elmúlt években a mezőgazdaságtól a tűzoltásig, az energetikától a rendvédelemig számos területen bizonyítottak. A változó körülmények között szerzett, sok megszámlálatlanul sok repülési óra tapasztalatai rendkívül értékes információkkal szolgáltak. A cég fejlesztőmérnökei ezeket felhasználva fejlesztették ki a Matrice család legújabb üdvöskéit, a DJI M30 széria tagjait.

A DJI M30 széria professzionális célokra készült. Leginkább azok számára ideális, akiknek a hordozhatóság, a rugalmas felhasználás és a gyors telepítés elsődleges fontosságú. Az új drón közbiztonsági, keresési, mentési, ipari felügyeleti feladatokra ideális eszköz. Az M30 azonban rendkívüli sokoldalúságának és rugalmasságának köszönhetően ennél lényegesen több területen használható.

9 fontos tulajdonság,
amit érdemes kiemelni az M30 széria jellemzői közül

1. Kiemelkedő felszereltség

A felderítésre, megfigyelésre használt drón első feladata, hogy eljusson a kijelölt helyre. Ahhoz azonban, hogy a földi személyzet számára megfelelő információkat közvetítsen, megfelelő fedélzeti eszközökkel kell rendelkeznie. Az M30 széria ebben nem ismer kompromisszumokat.

A DJI M30 standard felszereltsége egy hibrid vizuális és egy lézeres távolságmérőből áll. A 48 MP felbontású zoomolható és a 12 MP-es széleslátószögű kamerák alkalmasak akár 4K felbontású videó készítésére is. A hajszálpontos adatokat szolgáltató lézeres távolságmérő még egy akadályokkal sűrűn tűzdelt környezetet is könnyen átláthatóvá tesz. A távolságmérő hatótávja 3-1200m, pontossága ±0.2m+D×0.15%.

A drón speciális változata a DJI M30T modell, mely hőérzékelővel is rendelkezik, ami 640*512@30Hz felbontással és ±2℃ pontossággal rendelkezik.

Mindkét modell alkalmazza azokat a továbbfejlesztett FPV kamerákat, amik segítségével a pilóta még rossz látási körülmények között is biztonsággal képes tájékozódni.

2. Imponáló repülési teljesítmény

A drónok méreteinek csökkentése általában a teljesítmény csökkenésével jár. Az M30 esetében a kisebb tömeg növeli a hordozhatóságot, ugyanakkor nem befolyásolja a repülési teljesítményt. Az új drón ugyan fele annyit nyom, mint a népszerű M300, mégis 41 perc repülési időt tesz lehetővé, 82,8 km/h sebességet képes elérni, akár 25 km/h emelkedési sebességre is képes, és akár 54 km/h sebességű szélnek is ellenáll. Aki kicsit is járatos a drónok világában, ráeszmélhet, hogy ezekkel a tulajdonságokkal az M30 bármilyen küldetést képes ellátni.

3. Hordozható Enterprise platform

Sok olyan feladat adódik (ipari létesítmények felügyelete, közbiztonsági munkák) ami a drónpilóta gyors helyváltoztatását, a drón több helyszínen történő röptetését igényli. Ilyenkor a hordozhatóság mindennél fontosabb.

Aki először találkozik az új drónnal, azt először annak méretei lepik meg. A mindössze 3,77 kg tömegű M30 összecsukva akár egy hátizsákban is elfér. Ebből adódik, hogy a drón egyszerűen szállítható még a nehezen megközelíthető helyszínekre is,  majd ott a karok kihajtásával rendkívül gyorsan telepíthető.

4. Gyors üzembehelyezés

Egy gyors mentési, vagy felderítési akcióban minden másodperc számít. Ilyenkor óriási előny lehet, hogy az M30-at villámgyorsan használatba lehet venni. Ennek a drónnak nincs szüksége a terhelés kalibrálására, vagy a kihajtható karok hosszadalmas rögzítésére. A DJI M30 minden elemét annak tudatában tervezték, hogy az üzembeállítás a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb lehessen.

5. Megbízható kivitel

Az alacsony tömeg nem mehet a minőség rovására. A drón tulajdonosa érthetően hosszabb távon kívánja használni a szerkezetet, ráadásul gyakran nehéz körülmények között is. Az IP55 besorolású M30 minden tekintetben megfelel az DJI M300 RTK által felállított normáknak, így képes enyhe esőben, erős szélben és extrém hőmérsékleti viszonyok(-20°C – 50°C) közt is dolgozni.

6. Az M30-ra tervezett funkcionális távvezérlő

Egy drón irányításhoz, az onnan kapott visszajelzések feldolgozásához elengedhetetlen a megfelelő távvezérlő. Ennek képességi meghatározzak, hogyan használható a drón.

A kifejezetten a Matrice 30 legjobb optimális használatához tervezett új, DJI RC Plus távvezérlő 7″-os kijelzőjével olyan, rendkívül részletgazdag visszajelzést nyújt, ami a külső monitor használatát is szükségtelenné teszi. A fizikai gombokkal is ellátott eszköz rendkívül sokoldalúan, a pilóta igényeihez illeszkedve használható. Az IP54 vízálló távvezérlő a drónhoz hasonlóan extrém körülmények közt is biztonsággal használható.

7. Okos energiahasználat

Minden akkumulátorral működő eszköz esetében kritikus feladat a töltés. A drónban használt akkumulátor mérete, kapacitása, illetve a töltés sebessége meghatározza annak használatát.

Az M30 teljesen feltöltött akkumulátorral, átlagos körülmények között 41 percnyi repülést biztosít. Gyakran megesik, hogy ennyi idő nem elegendő a kijelölt feladat elvégzéséhez. Ilyenkor különösen fontos, hogy egy leszálláshoz és gyors cseréhez feltöltött, azonnal cserélhető akkumulátorok álljanak a rendelkezésre.

Ebben segít az M30-as fontos kiegészítője, a BS30 Intelligens akkumulátortöltő állomás. Az aktatáska méretű eszköz 8 db TB30 (drón) és 2 db WB37 (távvezérlő) akkumulátort képes tölteni. A további rugalmasságot növeli a 3 töltési mód. A Standard, amit a repülés előtt csak ki kell egészíteni, a Ready-to-Fly, ami azonnali repüléshez szükséges 90%-os töltöttséget biztosít és a Storage, ami a tároláshoz szükséges, akkumulátorkímélő szintet adja.

8. Biztonsági megoldások

Egy drón nem olcsó eszköz. Fontos tehát, hogy az megfelelő biztonság mellett működjön, de legalább ilyen fontos a vele dolgozó, a közelében levő emberek biztonsága is.

Az M30 el van látva számos olyan hardveres és szoftveres megoldással, ami a feladatok végrehajtása során biztosítja a berendezés, a hasznos teher és persze a földön tartózkodó  emberek védelmét. Ez tartalmazza az M300-ról már ismert ütközéselkerülő rendszert, illetve egy olyan ellenőrző modult, ami csak akkor engedélyezi a felszállást, ha az összecsukható karokat és a fedélzeti rakományt már megfelelően rögzítették.

Az M30-at minden eshetőségre felkészítették. Külön rendszer figyeli a kritikus komponenseket, így ha egy motor, vagy propeller meghibásodna, a fennmaradó 3 propellerrel vészlandolás hajtható végre.

9. Kompatibilitás a DJI legújabb megoldásaival

A gyártó az M30-assal egyidőben egy másik újdonsággal is kibővítette az DJI Enterprise ökoszisztémát. A DJI Dock automata dokkoló a töltésen kívül alkalmas a távoli drón kezelésére is. A DJI M30 Dock Version mindent tud, amit az alapmodell, emellett képes együttműködni a dokkolóval is.

A drón ezentúl használható a DJI FlightHub 2-vel, a gyártó professzionális drónmenedzsment platformjával, amely lehetővé teszi a földi csapatok, drónok, rakományok, pilóták együttes koordinációját és az általuk rögzített összes értékes adat kezelését.

Az M30 akcióban

A készenléti egységeknek, közbiztonsági csapatoknak, katasztrófaelhárítóknak és más kritikus fontosságú szervezet munkatársainak gyorsan bevethető, rugalmas, megbízható eszközökre van szükségük. Számukra kiemelkedően fontos, hogy a terepen dolgozva a lehető leggyorsabban olyan nagy pontosságú adatokhoz, képek és videókhoz jussanak, melyek tökéletesen illeszkednek már meglévő munkafolyamataikhoz. A DJI M30 széria mindezt biztosítani tudja számukra.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter