DJI a környezetvédelem szolgálatában

A környezetvédelem, a trópusi erdők védelme lassan mindennél fontosabb lesz a globális felmelegedés elleni küzdelem során. A Wilderness International a DJI drónjainak segítségével igyekszik minél több élőhelyet megóvni a világban.

Wilderness International az erdőterületek megfigyelésére és megőrzésére valamint a tudományos vizsgálatokra összpontosító szervezet. Működése alapja az, hogy a befolyt adományokból földterületeket vásárolnak, amelyeket azután igyekeznek megvédeni. Minden 1 € adomány egy négyzetméter erdőt véd. Az adományozók személyre szabott oklevelet kapnak légi fényképpel és geokoordinátákkal. Így pontosan láthatják, hogy a Wilderness International mely erdőrészletet védi adományukkal. Minden egyszeri adomány az erdőterület tartós védelmét biztosítja. A drónok pedig munkájuk alapvető eszközeivé váltak.

Ez ugyanakkor azzal is jár, hogy az adományozóknak minden egyes négyzetmétert látniuk kell, hogy tudják, az általuk támogatott terület teljes védelmet élvez. Ennek érdekében a Wilderness International többek között DJI drónok segítségével légifelvételeket készít a védett területeiről, meghatározza a pontos földrajzi koordinátákat, tudományos adatokat gyűjt, és médiaanyagokat készít, hogy az esőerdőt láthatóvá tegye azok számára, akiknek nincs lehetősége odalátogatni.

Viszont ez nem egyszerű feladat, hiszen a terep ismeretlen, hatalmas kiterjedésű és nehezen felmérhető. 2014-ben például egy DJI Phantom 2 drón végzett nehéz műveleteket Brit Columbia egy gleccservölgyében, amikor eltűnt, és pár napnyi keresés után sem került elő. „Elkeseredtünk, mivel nagyon remekül lehetett ezzel az eszközzel felmérni a terepet felülről, és emellett dokumentálni is” – mondta Tobias Hürten, az akkor 16 éves pilóta az elveszett drónról, aki jelenleg a Wilderness International Canada igazgatója. 

Három évvel később azonban egy másik küldetés során, ugyanazon a területen megtalálták a puszta véletlenségből megtalálták a Phantom 2-t a sűrű aljnövényzetben. A drónt egy medve darabokra törte, azonban a memóriakártyája teljesen sértetlen volt, még az utolsó repülés felvételei is megtalálhatók voltak rajta. „Ezt pozitív jelnek vettük: a technika és a természet találkozott, a természet úgy tűnt, győzött, végül azonban a technika is elég ellenállónak bizonyult” mondja Hürten. „Ekkor döntöttünk úgy, hogy tovább használjuk a drónokat a munkáink során.”

A hivatalos partnerség 2023-as elindításával a DJI különféle drónmodelleket bocsátott a Wilderness International rendelkezésére a legfontosabb dokumentációk elkészítéséhez. A DJI a korábbi években is adott kölcsön Mavic 2 Pro, Mini 3 Pro, DJI Mavic 3E, Mavic 3T és Mavic 3M drónokat a szervezetnek. A Mavic 3E jelentősen felgyorsította a munkát, mivel egy 140 hektáros területet már 50 perc alatt felmér, ráadásul autonóm módon repül. A drónok révén a szervezet nagyobb területeket tud megfigyelni még gyorsabban.

erdo

A drónok másik nagy előnye a gyors kiértékelés. A megvásárolt területeket nem csak megfigyelni kell, hanem a hosszú távú védelem érdekében fókuszált tudományos adatgyűjtésre is szükség van. A folyókat vagy a fákat felülről figyelik, hogy ellenőrizzék az ökológiai integritást, a biológiai sokféleséget, valamint az erdőszerkezetet. 

A DJI drónjai nélkülözhetetlenek új területek felfedezéséhez, elkerülve a potenciálisan veszélyes, idő- és energiaforrásigényes gyalogos expedíciókat. Az egyes expedíciók tervezésénél a DJI Groundstation Pro alkalmazását használják. Tobias Hürten szerint „Ezzel az alkalmazással rendkívül gyorsan meg lehet tervezni egy expedíciót.”

Ezeken a gyorsértékelő repüléseken a Wilderness International csapata nagy felbontású, 2-3 cm/px talajfelbontású légifelvételeket készít. A drónok által rögzített képek elemzése segít felmérni az ökológiai integritást és az ember alkotta építmények meglétét egy erdőterületen belül, és gyorsan lehet dönteni az erdőterületek megvásárlásáról és megőrzéséről.

A Wilderness International 2019 óta működik Peruban, ahol a DJI elérhetővé tette a Mavic 3 Multispectral for Wilderness Internationalt programot a számukra, amely a biológiai sokféleség és az éghajlatváltozással való összefüggések tudományosabb kutatására irányul. A Mavic 3 Multispectral a fák egészségi állapotát képes mélyebben elemezni: a fák spektrális aláírása az általa elnyelt, áthaladó illetve visszavert fény kombinációja, ám ennek az aláírásnak a nagy részét az emberi szem nem tudja észlelni, mivel az a látható fény spektrumán kívül van. 

Tehát, bár szabad szemmel nem észlelhető azonnal, ha csekély változás áll be a levelek színében, egy multispektrális érzékelő képes észrevenni a változást. A spektrumot sok minden befolyásolhatja, például a fa növekedési ciklusának szakasza, a vízterhelés mértéke, vagy ha tápanyaghiányban, vagy valamilyen betegségben szenved a fa. Ebben nyújt segítséget egy AI-szoftver, amely képes a fafajok összetételét elemezni.

atvilagitott_erdo

A Wilderness International perui missziói más kihívással is járnak – az ökoszisztémát fenyegető illegális tevékenységekkel. A kisebb DJI konzumer drónok kompakt mérete azonban nagy segítséget jelent itt, mivel sokkal diszkrétebbek, mint a nagyobb DJI modellek. Nagyon gyakori, hogy ezekre a megfigyelésekre a DJI Mini 3 Pro-t küldik a szakemberek. 

Légi eszközök, például drónok segítsége nélkül az illegális fakitermelés szisztematikus észlelése szinte lehetetlen és kivitelezhetetlen lenne. A szervezet korábban helikoptert bérelt ehhez a munkához, de ez a megoldás mérhetelenül drága volt, ráadásul kilomérekről hallható is, ahogy a helikopter közeledik. Ez pedig pont elég időt adott az illegális favágóknak, hogy eltűnjenek a helyszínről, mielőtt lefilmezhetnék őket. Ezzel szemben a drónok olcsóbbak, spontán módon bevethetők, és sokkal kevésbé feltűnőbbek, ezáltal hatékonyabbak

Összegzés

Átlátható értékelésekkel és jelentésekkel, rendszeres, közvetlenül az erdőből származó információkkal a DJI drónok hatékonyan segítik a környezetvédő szervezet munkáját. Ráadásul a digitálisan elérhető és kényelmesen megtekinthető, valós idejű vizualizáció révén megjelenő átláthatóság megkönnyíti mindenki számára, hogy lássa, milyen munkát végeznek a pénzéért, ezáltal pedig lelkesebben támogassák a szerveztet. 

Ennek következménye a védettebb négyzetméternyi vadon, a nagyobb biodiverzitás megőrzése, és egy újabb biztonsági háló, amely garancia arra, hogy az érintetlen természeti területek továbbra is megmaradnak. A DJI tehát arra az útra lépett, hogy „köszönetet mondjon” a természetnek, és támogassa a Wilderness Internationalt, mint hosszú távú partnert.

Forrás: DJI blog

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter