Drónok a személyi-, vagyon-, és rendvédelemben

Biztonság a következő szintre emelve

Védelmi feladatok ellátása drónokkal

Egy évtizeddel ezelőtt, ha egy beszélgetés során szóba kerültek a drónok, a legtöbb ember automatikusan a katonai felhasználású, távolról irányítható pilóta nélküli légijárművekre asszociált, azóta azonban rettentő népszerűségnek örvendenek a lakossági felhasználású, számtalan formátumú és tudású módozatok. Nem véletlen azonban, hogy védelmi szerepkörben kezdték el drónokat először használni: az, hogy emberéletek kockáztatása nélkül lássunk el igencsak veszélyes feladatokat, hatalmas igény a piacon.

A drónokkal olyan potenciális veszélyforrásokat kerülhetünk el, amire korábban nem, vagy csak igen költséges módszerek léteztek. Az, hogy milyen feladatokat bízunk drónunkra a személyi-, vagyon-, és rendvédelemben az csak a bevető szervezet leleményességén múlik, hisz a lehetőségek tárháza közel korlátlan, de vegyünk pár példát milyen esetekben lehet hasznos egy drón a flottánk szolgálatában.

Mi jellemzi a védelmi feladatok során alkalmazott drón használatot?

Személyi-, vagyon-, és rendvédelemi drónok előnyei

1

Azonnali cselekvés

Sürgős küldetések esetén gyors légi ellenőrzésekkel és megfigyelésekkel szinte azonnal felmérhetjük és reagálhatunk a felmerülő kockázatos helyzetekre.

2

Összehangolt csapatok

Drónok alkalmazásával, élő felvételeinek segítségével a csapatok közötti közvetlen kommunikáció hatékonysága és az akciók gyors összehangolása is lehetségessé válik.

3

Kockázatok csökkentése

Megvédhetjük a munkatársakat a veszélyes helyzetektől és feladatoktól, ha drónokat hívuk segítségül. A drónokra szerelt érzékelőkkel elkerülhető az emberi élet kockáztatása.

Hogyan hasznosítható egy drón a közműveknél?

Alkalmazási területek és előnyeik

1

Objektum- és személyvédelem, illetve megfigyelés (gépjármű, célszemély)

Használhatjuk drónjainkat objektumok és személyek védelmére, megfigyelésére. Ha drónra bízzuk a feladatot, csökkenthetjük, sőt elkerülhetjük a védelmező személyeket ért kockázatokat és sérüléseket. Így nem csak a magasból figyelhetünk meg a veszélyzónákat, és láthatunk be olyan területeket, melyeket átfogóan egy CCTV rendszerrel nem tudnánk, hanem közbe is tudunk avatkozni. Felszerelhetjük drónjainkat olyan eszközökkel, amelyek nem csak detektálni tudják az esetleges veszélyforrásokat, hanem hatásos segítséget nyújtanak: hangszórót, reflektort és más kiegészítőket csatlakozhatunk egyes drónokhoz.

2

Rendezvénybiztosítás

A drónokkal lehetőségünk van egy rendezvény helyszínek távolról való felmérésére is. Drónunkat előre beprogramozhatjuk egy megadott terület bejárására, időszakos járőrözésre és bizonyító erejű felvételeket rögzíthetünk közben. A drónokkal történő rendezvénybiztosítás teljes lefedettséget szavatol, javítva a hagyományos ellenőrzések hatékonyságát és költséghatékonyságát. Segítségével azonnali áttekintést kaphatunk a helyszínről, élő visszajelzést biztosítva a parancsnoki központnak, lehetővé téve a reagálócsapatok számára egy felmerülő vészhelyzet biztonságosabb és hatékonyabb kezelését.

3

Rendvédelem

A helyhez kötött biztonsági kamerákat és a mozgásban levő személyzeti őrjáratokat az illetéktelen behatolók könnyen kijátszhatják. A komplexebb biztonsági technika kiépítése és biztonsági szolgálat nagyobb számú alkalmazása igencsak költséges. Ráadásul az illegálisan alkalmazott drónokat a hagyományos módszerekkel nem is lehet észrevenni. Drónokkal végezhetünk rendszeres helyszíni járőrözést vagy rutin ellenőrzéseket, akár automatizált repülésekkel, így azonnal felmérhetjük a felmerülő biztonsági kockázatokat. Használhatjuk akciók madártávlati közvetítésére, vagy épp operatív, fedett akcióra is.  

4

Határvédelem

Bevethetjük drónjainkat a határvédelemben is, kiváltva rengeteg emberi erőforrást. Drónunkra felszerelhető mozgásérzékelővel és speciális kamerákkal (éjjellátó/hőkamera) valós időben detektálhatjuk a behatolókat és igény szerint tudunk intézkedni: járőröket küldhetünk ki a területre. Egy hangszóróval/mikrofonnal felszerelt drónnal felszólíthatjuk őket távozásra, vagy épp azonosítási adatokat kérhetünk be. Speciális eszközökkel észlelhetjük a behatoló drónokat, és segíthetjük a rendőrségi nyomozást. A DJI AeroScope detektálja a forgalomban lévő UAV-ok többségét.

5

Bűnüldözés

A bűnüldöző szerveknél a sokoldalú drónok bevezetésével és alkalmazásával a feltérképezések és felderítések sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válnak. Segítségével a tisztek és a közelben lévő civilek is nagyobb biztonságban maradhatnak. Mielőtt a csapatok kezükbe vehetnék az intézkedéseket, a kritikus helyzetfelderítésben egy drón nagy segítség lehet. A drónra szerelhető torkolattűz detektáló rendszerrel képesek lehetünk egy lövést leadó személyt a lehető leghamarabb kézre keríteni. Ezt korábban csak helikopterre szerelhető megoldásokkal lehetett kivitelezni, ami jóval költségesebb és feltűnőbb is volt.

6

Bűnügyi helyszínelés

Egy drónfelvétel pontos és valós idejű betekintést nyújthat egy incidens bűnügyi helyszíni felvételit illetően is. Átfogó képet adhatnak jelenleg zajló, veszélyt jelentő (bankrablás, túszejtés, fegyveres üldözés, autós üldözés, emberrablás, stb.) vagy már lezajlott, nagy területet felölelő eseményeknél (károkozás, lopás, stb.) is. Így csökkenthető a szükségtelen kockázatok mértéke, és könnyebb a földi csapatok irányítása, valamint a bűncselekmények utólagos vizsgálata is. A drónokkal csökkenthetjük a kriminalisztikai és adatgyűjtési időt és mindenki számára maximalizálhatjuk a biztonságot.

7

Tűzoltás

A helyszínre érkező tűzoltók, a füst, az épületek és akadályok megnehezíthetik a tűz terjedelmének és veszélyességi fokának meghatározását. A DJI drónmegoldásai gyors segítséget nyújthatnak a tűzoltók számára is. A drónokra szerelt gázérzékelőkkel és nagy felbontású hő- és vizuális kamerák segítségével gyors, hatékony és megalapozott döntéseket hozhatnak a biztonság maximalizálása érdekében. Ráadásul a nagyfelbontású kamerákkal felszerelt drónok a fennmaradó fenyegetéseket is távolról beazonosíthatják. Költséghatékonyabb és kevésbé veszélyes, ha a tűzeseti károk dokumentálását is a nagyfelbontású kamerákkal szerelt drónokra bízzuk. Használhatjuk erdőtűzoltáshoz is, hiszen hatalmas területek felett gyorsan átrepülve azonosíthatjuk a tűzvonalakat, felmérhetjük a tűz terjedésének irányát, a károkat és további fenyegetéseket. Így a földi csapatokat hatékonyabb elosztásban tudjuk irányítani azokra a helyekre, ahol igazán szükség van rájuk. 

8

Kutatás és mentés

A drónok a segítségnyújtásban is jeleskednek. Alkalmazhatjuk kutatási és mentési munkák során, szárazföldön és tavak estén is, ahol nagy területeken kell a bajba jutott személyeket megkeresni vagy egyéb mentőakciókat folytatni. A felszerelhető hőkamerák, nagy felbontású digitális, élő légi közvetítések vagy az éjjellátó rendszerek tovább erősíthetik a drónok hatékonyságát, az emberi életek mentéséért. A hangszóróval felszerelt drónokat használhatjuk a bajbajutottak való kommunikációra, míg egy drónra felszerelt reflektor a sötétedés utáni kereső és mentő munkákat könnyíti meg. Drónunkkal segíthetünk szállítmányok kíséretében is. Például tűzharcba keveredett, megsebesült kollégánknak juttathatunk el elsősegélycsomagot emberi élet kockáztatása nélkül.

9

Katasztrófaelhárítás

Egy katasztrófa után, amikor minden pillanat számít, a terepviszonyok és a megváltozott környezet késleltetheti a megfelelő segítség érkezését. A drónok légi felvételeivel felmérhetőek a károk és tervezhetővé válhat messziről is a katasztrófa kezelése. Az érintett területekről biztonságos távból, hatékonyan és gyorsan készíthetünk 2D-s és 3D-s térképmodelleket, melyeket a segítségnyújtási feladatok irányításához használhatunk. Olyan katasztrófák esetén, ahol az emberi szervezetre is káros anyagok felszabadulhatnak, az anyagi minőségnek és koncentrációjának meghatározása kritikus fontosságú. A drónokra szerelhető érzékelők, koncentrációmérők jelentősen elősegíthetik ezek felismerését, megkönnyítve az alkalmazandó eljárásokat, nem mellesleg mérsékelve a költségeket. 

Ajánlott DJI Enterprise drónok

Személyi-, vagyon-, és rendvédelmi feladatokra

DJI Matrice 350 RTK

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 30

Kiemelt tulajdonságok

DJI Mavic 3 Enterprise

Kiemelt tulajdonságok

DJI Matrice 300 RTK

Kiemelt tulajdonságok

Kifutó modellek

DJI Mavic 2 Enterprise Advanced

Kiemelt tulajdonságok

Következő generációs légtérvédelem

Dróndetektálás DJI AeroScope segítségével

A drónok elterjedésének számos előnye mellett, számos biztonsági és védelmi kihívással is szembesülhetünk magánterületeinket illetően. De már erre is találunk megoldást a piacon. A drónok illetéktelen területre való tévedését detektálhatjuk a megfelelő eszköz segítségével, így megakadályozhatjuk a kellemetlen incidenseket. 

A DJI AeroScope névre hallgató eszköz egy drónészlelő platform, amely képes azonosítani a ma forgalomban lévő drónok javarészét, megfigyelve és elemezve a drónok által kibocsátott elektronikus jeleket, így képes jelezni, ha nem kívánatos behatoló került a területünkre.

A drónok UAV kommunikációs kapcsolatai alapján információkat gyűjthetünk például a repülési állapotról, útvonalakról, egyéb azonosításra vagy aggodalomra okot adó adatokról, így a megfigyeléssel a lehető leghamarabb tudunk reagálni a saját védelmünk érdekében.

A DJI megoldása diszkrét, automatikus és biztonságos. Elkerülhetjük a komoly biztonsági incidenseseket, amellett, hogy csekély hatással vagyunk a szabályos drónhasználókra. 

Akik már profitálnak a DJI Enterprise drónmegoldásaiból

Személyi-, vagyon-, és rendvédelem
Drón esettanulmányok

DJI Enterprise drónok a magyar rendőrség berkeiben

A magyarországi katonai légügyi hatóság (HM ÁLF) engedélyével az elmúlt években több száz „állami drónkezelőt” képeztek ki a MyActionCam Magyarország Kft. munkatársai a DJI Matrice és DJI Mavic 2 Enterprise drónok szakszerű és biztonságos használatára. Az oktatás apropója ezen drónok nagy volumenű beszerzése volt a hazai forgalmazón, a HRP Europe Kft.-n keresztül. Az újgenerációs drónokkal az illetékes hatóságok gyorsabban, költséghatékonyabban és a kockázatok minimalizálása mellett végezhetnek el számtalan műveletet.

Drónok használata földrengés sújtotta területen

Napjainkban a katasztrófaelhárításhoz szükséges drónos feltérképezés az egyik legidő- és költséghatékonyabb módja az adatok ellenőrzésének és gyűjtésének, miközben a mentési műveletek egyidejűleg futnak. A robusztus Matrice 300 RTK az új Zenmuse P1 kamerával, a megnövelt repülési idővel, a segédfényekkel és az irányérzékelőkkel nagy segítséget jelentettek a horvát hegyimentők csapatának a súlyosan érintett terület vizsgálatában, felmérésében és feltérképezésében.

Hőkamerás drónok bevetése a tűzoltás támogatására

A Joshuai tűzoltóság már bebizonyította, hogy a dróntechnológia milyen hihetetlenül előnyös lehet vészhelyzetekben. A csapat a hónapokig tartó kezdeti képzés és több éves terepen történő bevetés után végül az egyik legtapasztaltabb katasztrófaelhárítási dróncsapattá vált az Egyesült Államokban. Számtalan tűzesetben és vészhelyzeti szituációban vetették már be a drónokat, mellyel a tűzoltók hatékonyabban, gyorsabban és biztonságos távolságból juthattak a szituáció elhárításához szükséges kulcsfontosságú információkhoz. 

Kutatás és mentés drónokkal a világ legnagyobb síterepén

A francia Alpokban lévő síparadicsomban drónokat használnak a hegyvidék felderítéséhez és biztonsági értékeléshez. A drónokkal a csapatok felmérhetik a sípályákat és a pályán kívüli területeket és pontosan meghatározhatják a veszélyforrásokat, majd intézkedéseket foganatosíthatnak: pl. azonosíthatják azokat a területeket, ahol lavinaelhárítási műveletekre van szükség. Emellett a drónok fontos szerepet játszanak az elveszett síelők felkutatásban is. A hőkamerával felszerelt DJI drónok segítségével különösen nehéz terepeken és zord időjárási körülmények között is hatékonyan képesek felkutatni a bajbajutottakat.

Ismerd meg jobban DJI Enterprise drónjainkat

Bemutatók - Enterprise drón videótár

Lejátszási lista

37 Videó

Esettanulmányok

Oktatóanyagok