DJI QEP – A közbiztonság mindenek felett

A szabályok a legtöbb esetben azon nyomós indokkal születnek, hogy az adott tevékenységet szigorúan körülhatárolt előírásokkal határolják körbe a veszélyek elkerülése érdekében. A szabályok alapvetően a rendet és a hétköznapok nyugalmat szolgálják, ahogyan a drónreptetést is mind nemzetközi, mind hazai szinten szigorú szabályozás, és komoly büntetéseket előíró rendeletek veszik körül.  

Ezen szabályok létét azonban nem övezik évszázadokra visszatekintő múltbeli jogforrások, hisz az egész drónkultúra még napjainkban is kialakulóban van. A mindennapi használatot segítő és mindamellett maximális biztonságot biztosító szabályrendszer kialakítása fluid állapotban van, a rendeletek nincsenek kőbe vésve. A jogalkotók nehéz helyzetben vannak, mert mind a lakossági, a professzionális felhasználók, a nagyvállalati és a közbiztonsági szervezetek igényeinek is meg kell felelniük. Külön megnehezíti a helyzetet, hogy a drónreptetés szabályainak megalkotásakor a kiemelten veszélyeztetett, stratégiailag és nemzetbiztonságilag fontos intézmények légterének védelemével is számolni kell.

A jelenleg érvényben lévő szabályozások tehát szükségesek, de talán túlontúl szigorúak bizonyos esetekben.  A hangsúly a bizonyos eseteken van, hiszen valóban előfordulnak olyan helyzetek, amikor az amúgy szükséges szabályok izzó béklyóként kötik meg az ember kezét.

A DJI, a piacvezető dróngyártó, felismerve ezt a problémát, egy olyan program elindítását kezdeményezte, mely mindenképpen előremutató és követendő példa lehet a piaci szereplők számára. A DJI Minősített Szervezetek Programja (Qualified Entities Program – QEP) gyakorlatilag egy tanúsítási rendszer, mely a közbiztonsági szerveknek nyújt segítséget a korlátozó szabályozások tengerében. Mint amivel a legtöbben bizonyára tisztában vannak a dróngyártókat kötelezik arra, hogy a termékeikbe a közbiztonságot elősegítő korlátozások kerüljenek bele gyárilag. Azon közbiztonsági szervezetek, melyek részt vesznek a DJI programjában jogosultságot nyerhetnek arra, hogy a különböző NOFLY-zónákban (NFZ) repülhessenek vállalati (enterprise) drónjaikkal és egyéb földrajzi és magasságbéli repülési korlátozásokat is minimalizálhassák.

De hogyan szolgálja ez a program a közbiztonságot? Miért fontos ez a kezdeményezés?

Hozzáértő kezekben a megfelelő eszközök szó szerint csodákra lehetnek képesek. Az, hogy magasabb tengerszint feletti magasságban repülhetünk és amúgy normál esetben tiltott területekre irányíthatjuk multikopterünket olyan kritikus műveletekben nyújthatnak segítséget, mint a katasztrófaelhárítás, a tűzoltás, a kutatás és mentés, valamint más közbiztonsági alkalmazások. A QEP hozzájárul a gyorsreagálású egységek hatékonyságának növeléséhez. Kulcsfontosságú lehet például egy rendőrségi műveletben, mely során magasabb nézőpontból követhetjük végig a fejleményeket és nyújtanunk légi támogatást a felszíni egységeknek. Azáltal, hogy repterek környékén, illetve egyéb NOFLY-zónákban is repülhetünk professzionális drónunkkal, nagymértékben javíthatjuk a súlyos események bekövetkezősekor a válaszidőket és hozzájárulhatunk az akciók sikereihez.

A DJI Minősített Szervezetek Programja, ha bár csak egy kis lépés a drónfelhasználási kultúra alakításában, annál jelentőségteljesebb. Annak a bizonyítéka, hogy már gyártói szinten reagálni lehet – és kell is a fellépő igényekre, problémákra. Úgy néz ki, hogy a DJI továbbra is elkötelezett amellett, hogy megkönnyítse az Enterprise felhasználók számára a technológia integrálását a legfontosabb feladatok elvégzéséhez, ami végső soron a vagyontárgyak és emberi életek megóvását segíti elő.

DJI QEP Program - Gyakran ismételt kérdések

Bármely közbiztonsági szervezet Európában. Ilyenek például a rendészet, a tűzoltóság, a határőrség, a parti őrség, a polgárőrség, vagy a kutató-mentő szervezetek.

A 2019. decemberi álláspont szerint a DJI Phantom 3 széria, a DJI Phantom 4 széria, a DJI Mavic széria és a Matrice széria összes drónja. 

Azokon, melyen az adott szervezetnek joghatósága van.

Írj nekünk bátran, Magyarország legnagyobb DJI disztribúciójaként szívesen segítünk az ügyintézésben. A szükséges dokumentumokat összegyűjtése után továbbítjuk a DJI-nak további áttekintés és elbírálás céljából. Amennyiben a DJI jóváhagyja a kérelmet, a szervezet részére tájékoztatást küld a feloldásokról és további iránymutatásokat ad nekik a rendszerek megfelelő frissítéséhez az összes korlátozás megszüntetése érdekében.

Legfeljebb 10 munkanapig tart a feloldáshoz szükséges összes dokumentáció kézhezvétele után.

Minimum 5 évre. Amennyiben például az ügyfél 2020 áprilisában kap jogosultságokat, az 2025 áprilisáig lesz érvényes.

QEP jelentkezési lapra, elfogadott QEP Általános Szerződési Feltételekre és a szervezet hivatalos fejléces engedélyezési nyilatkozatára. Az összes dokumentumot a szervezet vezetőjének alá kell írnia és pecséttel kell ellátnia.

Kérjük, azonnal értesítsd a DJI-t, az qep.europe@dji.com e-mail címen a félreértések elkerülése érdekében

Vedd fel a kapcsolatot velünk, és küldd el a szervezet hivatalos fejléces levelében a következő információkat: termék típusa, távirányító sorozatszáma. Az új drón feloldási folyamatának felgyorsítása érdekében kérünk, hogy add meg a „Követési számot” is, amely szerepel az eredeti feloldási megerősítő e-mailben.

Nyisd meg a DJI Pilot vagy a DJI Go4 alkalmazást, lépj az „Általános beállítások” menübe, és nyisd meg a „Névjegy” oldalt.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter