Meglepő tények a mezőgazdasági drónokról

Ha egy hagyományos permetező berendezést vesz a gazda, elvárja, hogy annak segítségével le tudja permetezni a növényeket a megfelelő vegyszerrel. Fel sem merül, hogy a készüléket más munkákra is használja. 

Aki permetező drónt vásárol, valójában egy komplex eszközhöz jut. A mezőgazdasági drón amellett, hogy nagyon pontosan és hatékonyan megpermetezi a növényeket, számos további feladatra is alkalmas: 

A sokoldalúság még nem minden. A mezőgazdasági (permetező) drónok olcsóbban, gyorsabban végzik el ezeket a feladatokat, mint a hagyományos gépek.

Információk madártávlatból

A drónok a földeket olyan módon monitorozhatják, amire korábban nem volt lehetőség. Ezek az információk segítenek a vetés tervezésében, a termőföldek felmérésében, a termés egészségi állapotának elemzésében a részletes NDVI és RGB légifelvételek elemzése alapján.

A felmérő és monitorozó drónokat sok helyen azonban nem csak erre a feladatra vetik be. A nagy földterületek felügyelete, őrzése hagyományos módszerekkel nehezen megoldható feladat. Csőszökkel, madárijesztőkkel ma már nem lehet eredményt elérni. A drónok óriási területeket képesek rövid idő alatt berepülni, szükség esetén az operátor azonnal tudja biztonsági embereket riasztani, így a légi felügyelet kiválthatja a folyamatos hagyományos őrzést. Emellett ezen drónokkal a vadkerítés állapotát is le lehet ellenőrizni. Megkereshetjük ahol sérült a kerítés, így be tudnak járni a vadak – ezt követően pedig kijavíthatjuk ezen pontokat.

Precíziós növényvédelem drónokkal

A modern mezőgazdaság elképzelhetetlen korszerű vegyszerek alkalmazása nélkül. Ez rendkívüli kényes tevékenység, ami gyorsaságot, odafigyelést és pontosságot igényel. A megfelelő vegyszerek megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyen és időben történő használata állandó kihívás a gazdálkodók számára. A túl magas koncentráció egy helyen szükségtelen költségekhez vezethet, és rontja a termék minőségét. A túl alacsony koncentráció szabaddá teheti a növényeket a betegségek, kórokozók számára, ezért veszélyeztetik a termést.

A drónos felderítés és permetezés – a precíziós mezőgazdaság meghatározó része – éppen azt teszi lehetővé, hogy éppen oda és éppen abban a mennyiségben jusson el a permet, ahová és amennyi szükséges.

A mozgásban lévő folyadék kontrollja a levegőben

20-30 liter folyadék egészen más kihívást jelent egy drón számára, mint a kamerák, szenzorok és más szilárd teher szállítása. A drón mozgásával, illetve a permet szintjének csökkenésével ide-oda mozog a folyadék a tartályban, változik annak súlypontja. A DJI mérnökei egy különleges algoritmust alkalmaznak permetező drónjainál, amivel ellensúlyozható a dinamikus változó súlypont, terhelés.

A permetező drónok is többet tudnak

A különböző szemcsés dolgok nagyon pontos, automatizált kiszórása hatalmas lépés a mezőgazdaság digitalizálása, az intelligens gazdálkodás felé. A DJI AGRAS termékcsalád legújabb drónja, a T30 40 kg-os kapacitást és 7 méteres szórási hatótávolságot tesz lehetővé. Ez óránként 40 hektár potenciális lefedettségnek felel meg, ami óriási termelékenységnövekedést jelent a hagyományos munkavégzéshez képest.

Ma még ritkaságnak számít, de a technológia már lehető teszi a drónos vetőmag kijuttatást is. A drónok egy előre betáplált térkép szerint, egészen kis magasságban haladva, képesek a földre kiszórni a magvakat. Ezzel a megoldással felgyorsítható az ültetés és jelentős emberi munkaerő takarítható meg. A drónok nem csak vetőmagok kiszórására használhatók. A technológia növényvédő szerek, műtrágya, állati takarmányok és gyomirtó szerek szórására ugyanúgy alkalmazható.

Drónokkal a szúnyogok ellen

Egy 2019-es úttörő kísérletben a tudósok egy módosított DJI AGRAS drónt használtak a tanzániai Zanzibárban a malária terjedésének csökkentésére. A drón egy sor rizsföldet permetezett be biológiai védekező szerrel. Ez az állóvíz felszínén szétterülve megakadályozta a frissen kikelt szúnyogok kirepülését. Magyarországon szerencsére nincsen maláriaveszély, de nyáron a szúnyogirtás nálunk is fontos és ez a kísérlet is jól mutatja a permetező drónok sokoldalú felhasználhatóságát.

Nem minden drón alkalmas mezőgazdasági munkára

A piacon napról napra több drón érhető el. Fontos tudni, hogy még a nagyobb drónok közül sem alkalmas mindegyik mezőgazdasági munkák végzésére. A DJI AGRAS T30-as modellje 24,6 kg-os tömegével, csaknem 3 méteres átmérőjével, 76,5 kg-os felszállási tömegével mindenképpen impozáns jármű. Ez azonban nem minden. Súlycsoportja több tagjával ellentétben tervezői már eleve felkészítették a mezőgazdasági munka támasztotta speciális igénybevételre, ezért egy speciális szóróberendezés érhető el hozzá. 

Összegzés

A megfelelően megválasztott permetező drón valóban egy rendkívül sokoldalú eszköz, ami kitűnően támogatja a modern, precíziós mezőgazdaságot. A rendszeresen végzett felderítő repüléseknek köszönhetően idejében felmérhetők a jelentkező igények, a vegyszerek precíz célba juttatásának köszönhetően pedig olcsóbbá és hatékonyabbá válik a vegyszerek felhasználása. Ennek a precíz működésnek köszönhető, hogy a mezőgazdasági drón az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter