Új mérföldkő a drónos permetezésben: elkészült a jogszabályi háttér

A mezőgazdaság átalakulóban van. Nem csupán nemzeti, hanem globális törekvés és egyben érdek is, hogy a gazdák a termelést hatékonyabban és fenntarthatóbban tudják elvégezni. A népesség növekedésével és a termőhelyek végességével olyan megoldásokat kell előnyben részesíteni, melyek a fenti célokat szolgálják. Éppen ezért a drónos felmérésen alapuló döntéshozatal és a drónokkal történő permetezés a precíziós mezőgazdaság jövőjét jelentik. 

Drónos permetezés helyzete Magyarországon

Hazai viszonylatban a növénykultúrák drónokkal történő felmérése és folyamatos monitorozása már megszokottá kezd válni. A gazdák, vagy szakavatott segítőik a civil, drónos repülés szabályainak betartása mellett szabadon használhatják az innovatív eszközöket erre a célra. Ugyanakkor, ha lakott területet érintenek a repülési műveletek, természetesen azt be kell jelenteni és eseti repülési engedélyt kell kérni.

A permetező drónok magyarországi helyzete a fentieknél komplikáltabb. Legalábbis eddig az volt, mert szabályozási háttere nem volt tisztázva. A hazai légi permetezési jogszabályok a korábbiakban csak a hagyományos, zárt kabinú légi járművekre, pl. helikopterre vagy merevszárnyú repülőgépre terjedtek ki. Azonban végre kezd felzárkózni a törvényi háttér az innovatív és a gazdák számára szükséges technológiához.

Típusengedélyeztetések a maximális biztonságért

Ahogy megírtuk előző cikkünkben, a Nébih nemrég jelentette be, hogy végre elindult a mezőgazdasági permetező drónok típusminősítése. Ehhez a hatóságok leginkább azt vizsgálják, hogy a drónos permetezőgép megfelelően működik-e, szórásképe egyenletes és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést. A hatóság 2022. április 30-ig adott határidőt a gépforgalmazóknak, illetve azoknak, akik korábban permetező drónt forgalmazott, hogy megszerezzék a típusbizonyítványt. A HRP Europe Kft. – mely a DJI mezőgazdasági drónok egyedüli európai elosztóközpontja és hazai forgalmazója – már el is kezdte a gyártó permetező drónjainak típusengedélyeztetési folyamatát.

Újabb lépés a szabályozott, drónokkal történő permetezés felé

A hatóanyag takarékos, fenntartható, drónos növényvédelem fordulópontja érkezett el azzal, hogy a légi permetezési jogszabályok 2022. február 23-án módosításra kerültek a Agrárminisztérium (AM) az Innovációs és a Technológiai Minisztérium (ITM) közreműködésével. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet végre megteremti a szabályozási hátteret a drónokkal való permetezéshez, így a gazdák hamarosan pontosabb és célzottabb kijuttatási módszerekhez férhetnek hozzá.

Drónos permetezés legálisan

A hivatkozott rendelet a drón üzembentartójával, a reptetést végző személy és a műveletek biztonsága kapcsán is tisztázza a felmerülő kérdéseket. A leírtak alapján, ahhoz, hogy a jövőben legálisan végezhessük el a gazdaság drónos permetezését, itt olvashatóak a legfontosabb kritériumok: 

Küszöbön az engedélyezés

A hivatkozott rendelet a drón üzembentartójával, a reptetést végző személy és a műveletek biztonsága kapcsán is tisztázza a felmerülő kérdéseket. A leírtak alapján, ahhoz, hogy a jövőben legálisan végezhessük el a gazdaság drónos permetezését, itt olvashatóak a legfontosabb kritériumok:

A felsorolás nem teljeskörű, az összes részletért mindenképp tanulmányozd a rendeletet.

Permetező drónok a célvonalban

Látható, hogy a szabályozási folyamatok hatalmas hajrába kezdtek 2022 elején Magyarországon. Reálisan lehet ezért azzal számolni, hogy a típusminősítési folyamatok hamaros lezajlásával, a védőszerek engedélyeztetésével, és a már tavasszal elkezdődő mezőgazdasági drónpilóta képzésekkel már az idei deszikkálási időszakra széles körben indulhat meg a drónos permetezés.

Drónos permetezés szolgáltatásként? Igen!

Bár a kisebb gazdaságokban már egy drón is ki tudja váltani a megszokott permetezési folyamatokat, a nagyobb területek esetén szükség lehet több, nagyobb teljesítményű permetező drónra is. Emellett, ugyan nagy lépés a jogszabályozási kérdések megoldása, az ezeknek való megfelelés jelentős energiabefektetéssel jár a gazdák részéről.

Éppen ezért borítékolható, hogy az elkövetkezendő időszakban számos olyan szolgáltató fog a piacra lépni, aki drónos permetezésre fog szakosodni és ezt fogja szolgáltatásként értékesíteni – ezzel egy óriási piaci igényre válaszolva. Amennyiben ilyen szolgáltatóhoz fordulunk mindenképp informálódjunk azok megfelelőségéről és a felelőségbiztosítási kérdésekről is.

Összegzés

A jelenlegi joghézagok és bürokratikus nehézségek tisztásával végre megindulhat a legális mezőgazdasági drónos permetezés Magyarországon. A legmodernebb drónok, melyeket a DJI kínálatában is megtalálunk, nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fenntarthatóbb, környezet- és költségkímélőbb módon érjünk el nagyobb hozamot.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter