Mezőgazdasági permetező drónok: DJI Agras T16 – a precíziós agrár drón

A mezőgazdaság a legfontosabb szerepet játssza modern társadalmunk fenntartásában. Az egész világ élelmezésének biztosítása nem könnyű feladat – a kiszámíthatatlan időjárás, éghajlatváltozás, kártevők és betegségek bizonytalansággal sújtják a szakmát. Kétségtelen azonban, hogy a Föld népessége tovább növekszik, ami folyamatos nyomás alá helyezi az agrárvilágban tevékenykedőket a hatékony megoldások keresésében.

Szerencsére a mezőgazdasági termelők mindig is elfogadóak voltak az új, kreatív és innovatív eszközök adoptálása során. Most, talán fontosabb, mint valaha, hogy a nyitottak maradjanak az új technológiákra és megoldások felé, hogy maximalizálják hozamukat, miközben minimalizálják a bizonytalanságot a népesség ellátása érdekében.

A mezőgazdaság az emberiség legbölcsebb tevékenysége, mert végső soron ez járul legjobban hozzá az igazi jóléthez, a jó erkölcshöz és a boldogsághoz.

Thomas Jefferson

Hogyan oldható meg a világ növekvő népességének élelmezése?

A XXI. század egyik legégetőbb problémájának megoldásának kulcsa a precíziós mezőgazdaság, azaz a termelés hatékonyságának maximalizálása bizonyítékokon alapuló, adatközpontú gyakorlatok révén. Azzal, hogy rengeteg hasznos adathoz férhet hozzá egy gazdálkodó, és összevetheti azokat a korábban összegyűjtöttökkel, nem kell többé találgatnia, átgondolt és logikus döntéseket hozhat meg. Többet termelhet, és csökkentheti az olyan értékes erőforrások felesleges pazarlását, mint például a víz, a műtrágya, a peszticidek és nem utolsó sorban a munkaerő. A gazdaság részletesebb, átfogóbb megértése lehetővé teszi a pontos tervezést, a pontos végrehajtást és a gyors reagálást a felmerülő problémákra.

Precíziós mezőgazdaság drónokra támaszkodva

Különösen a manapság egyre népszerűbb agrár drónok emelik új magasságokba a precíziós mezőgazdaság csillagát. Nem véletlen, hiszen a drónok a legtöbb mezőgazdasági géphez viszonyítva megfizethetővé, és használatuk igen csak gyorsan kifizetődévé vált. Míg a traktorok, bálázók és más mezőgazdasági gépek ára sokszor horribilis összegekre rúghat, egy mezőgazdasági drónt töredék áron beszerezhetünk.

Permetezés drónokkal

A drónokat precíziós permetezéshez először Japánban használták az 1980-as években, azonban csak napjainkban váltak igazán közkedvelté köszönhetően annak, hogy hihetetlen fejlődésen estek át: a drónpermetezési megoldások automatizálttá, gyorssá, költséghatékonnyá és intelligenssé váltak. A növények egészségére vonatkozó adatok alapján a permetező drón pontosan a megfelelő mennyiségű műtrágyát, herbicidet, fungicidet vagy rovarirtót juttathat az arra szoruló növények számára – ezzel csökkentve a költségeket és a környezet felesleges szennyezését.

DJI Agras T16 – permetezés mesterfokon

A DJI Agras T16 – mely a DJI Agras MG széria utódmodellje – a DJI legmodernebb és legfejlettebb mezőgazdasági permetezőgépe. A DJI levonta a korábbi tanulságokat, megfogadta a gazdáktól érkező tanácsokat és az elődmodelleket tovább fejlesztve megalkotta a DJI Agras T16-ot. Nevét a – drón-mértékben lenyűgöző – 16 literes tartályáról kapta, ennyi permetezőszert képes egyszerre hordozni.

Az Agras T16 zord időjárási körülményeknek is ellenálló, IP67-es tanúsítványú hardverrel és nagyteljesítményű AI-támogatású motorral rendelkezik, amely 3D-s műveleteket, azaz a hatékony repüléstervezést segíti. A DJI legújabb mezőgazdasági drónjának exkluzív moduláris felépítése egyszerűsíti a konfigurálást és az összeszerelést, továbbá felgyorsítja a rendszeresen elvégzendő karbantartási műveleteket is. A könnyű és tartós szénszálas, összecsukható elemeknek köszönhetően a drón az eredeti méreteinek negyedére összecsukható, ami igazán megkönnyíti annak szállítását.

Az új permetező rendszer

A drón permetezőtartálya könnyen cserélhető, jelentősen javítva a folyadékellátás hatékonyságát. A kiemelkedő repülési teljesítményének köszönhetően a T16 permetezőtartály 16 liter permetezőszert képes szállítani, a permetezési szélesség pedig 6,5 méterre nőtt. A permetezőrendszer 4 szállítószivattyúval és 8 fúvókával rendelkezik, maximális permetezési sebességük 4,8 L / perc. A DJI Agras T16 óránként körülbelül 10 hektár permetezésére képes. A permetezőrendszer innovatív elektromágneses áramlásmérővel is rendelkezik, hogy verhetetlen pontosságot és stabilitást biztosítson a többi hagyományos eszközhöz képest.

Pontos pozicionálás

Az Agras T16 innovatív moduláris aeroelektronikai rendszere kettős IMU-val (inerciális mérőegységgel) és kettős barométerrel van felszerelve – ezen redundáns megoldások fokozzák a repülés biztonságát.  A drón kettős GNSS + RTK rendszerei a cm-pontosságú pozicionálást teszik lehetővé. Elülső és a hátsó akadályérzékelő érzékelőknek és a 100°-os látómezőnek köszönhetően – mely kb. kétszer akkora, mint más agrár drónnak – precíziós gazdaságunk ékkövét még nagyobb biztonságban tudhatjuk. Az Agras T16 képes felismerni a terep lejtését és beállítani a paramétereket a felmért igények szerint. Az innovatív radarrendszere a DBF (Digital Beam Forming) technológiát használja, amely 3D pontfelhőket készít a beérkező adatokból, így hatékonyan tudja elkerülni az esetleges akadályokat.

Az Agras T16 támogatja az OcuSync 2.0 HD átviteli technológiát, amely optimális körülmények között és FCC módban akár három kilométeres vezérlési távolságot jelent. Fel van szerelve széles látószögű FPV kamerával és reflektorokkal is, hogy a műveletek nappal és éjszaka egyaránt figyelemmel kisérhetőek legyenek.

Nagy teljesítményhez nagy akksi dukál

Az Agras T16 egy cserélhető, 14 cellás, 17.500 mAh kapacitású intelligens akkumulátort kapott. Az akku IP54 besorolású, fémből készült háza megnövelt hőelvezetési hatékonyságú, ami az előző generációhoz képest 140% -kal nőtt. Az akkumulátor megnövekedett töltési ciklusa akár 400 alkalom is lehet (mely 100% -kal magasabb, mint az előző generációnál) – ez jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket. A 4db akkumulátor egyidejű töltéséhez egy 2600W-os gyorstöltőt használhatunk.  Egycsatornás gyorstöltési mód használatakor a teljes töltés csupán 20 percet vesz igénye –  ez az előző generációhoz képest 50% -kal megnövelt sebesség. A töltő beépített akkumulátor-állapotkezelő rendszerrel rendelkezik, amely valós időben figyeli a kritikus adatokat, például a feszültséget és a hőmérsékletet, hogy biztosítsa a töltés biztonságát.

Összegzés

Mint látszik a DJI meglehetősen elkötelezett amellett, hogy megkönnyítse a gazdák dolgát és domináns szerepet játszik a precíziós mezőgazdáság fellendítésében. A DJI fejlesztéseinek köszönhetően a növényvédelem munkafolyamata hatékonyabbá és intelligensebbé tehető. Drónokkal és a kapcsolódó szoftverekkel a DJI mezőgazdasági megoldások jelentősen egyszerűsítik a műveleteket, nagyban javítják azok hatékonyságát.