Enterprise drón megoldások – DJI módra

Enterprise kategóriába tartozó drónjainkat ugyan már bemutattuk, szeretnénk azonban további konkrét ötleteket is adni, hogy hogyan is lehet hasznosítani a drónokban rejlő hatalmas potenciált az egyes szituációkban.

Számos drón érhető el a gyártók kínálatában, ezek azonban sokszor csak kompromisszumokkal alkalmasak bizonyos specifikus feladatokra. Nem úgy a DJI Matrice 300 RTK drón, mely az Enterprise kategória kifejezetten ajánlott modelljeinek tekinthető, mivel IP43 védelemmel rendelkezik, azaz nagymértékben víz és porálló, emellett kompatibilisek a legtöbb Zenmuse kamerával, képes 2 akkumulátor egyidejű használatára és akár 55 perc repülési időt is elérhetünk vele. Szenzorok armadája áll rendelkezésünkre és a DJI AirSense segítségével még a közelben lévő repülőket is érzékelhetjük, és el is kerülhetjük biztosan.

Lássuk, milyen feladatok elvégzésére is leszünk képesek a DJI Matrice 300 RTK drón segítségével. Minden esetben feltüntettük, hogy melyik opcionális gimbal-kamera kombinációját ajánljuk az adott feladat elvégzésére:

DJI MATRICE 300 RTK gimbal-kamera variációi

Rugalmas légifelvétel megoldások

Magasfeszültségű kábelek vizsgálata
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20T)

Ezen gimbal és kamera kombinációval és a Matrice 300 RTK magas precíziós képességének és pontosságának hála az ellenőrök képesek kiterjedt hálózatokban is gyorsan felmérni, majd elhárítani a felmerült hibajelenségeket, anélkül, hogy emberi életeket kockáztatnánk. Ráadásul a nagyfelbontású hagyományos kameraszenzorok képeit összevehetik, a termikus hőkamera képeivel, így könnyebben észlelve a hibákat. Ezen megoldással jóval hatékonyabb és költségkímélőbb a problémák megoldása, mint a korábbi manuális módszerekkel. 

Szélturbina vizsgálatok
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20)

A továbbfejlesztett repülési stabilitásának hála a DJI Matrice 300 RTK szélsőséges időjárási viszonyok között is képes ellátni feladatát. Beállított drónunkkal körberepülhetjük a kiválasztott objektumot, és a csatlakoztatott Zenmuse H20-as gimbal-kamerával érzékelhetünk akár milliméter-nagyságú sérüléseket is a szélturbina propellerein, elkerülve ezzel hatalmas káreseményeket.

dji-matrice-300-rtk-cta

Híd vizsgálatok
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse L1)

A drónunkhoz csatlakoztatott Zenmuse L1 kamerával a Matrice 300 RTK a hídvizsgálatok aduászává válik. A pilóták teljesen körbevizsgálhatják a hidakat, lehetővé téve ezzel a karbantartási tervek megfelelő ütemezését, a közbiztonság javítását és a költségek minimalizálását. A nagypontosságú Lidox Lidar radarral rendelkező Zenmuse L1 gimbal-kamerával, az DJI Matrice 300 RTK drónnal és a DJI Terra szoftverrel együtt valós idejű 3D adatokhoz juthatunk, amellyel a hidak legapróbb részletet is pontosan rekonstruálhatjuk.

dji-matrice-300-rtk-enterprise-drón-kutatás-mentés

Keresés és mentés
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20T)

Kritikus helyzetekben, amikor emberéletek megmentéséről van szó, a Matrice 300 RTK drónok szintén remekelnek. A felszerelt Zenmuse H20T kristálytiszta képet biztosító kamerához és nagyfelbontású hőkamerához jutunk egyszerre, mellyel jelentősen megkönnyíthetjük a keresőcsapatok munkáját. Mivel a drónrakettős akkumulátorral van ellátva, ezzel a DJI Zenmuse H20T-vel szerelve a drón akár 43 percig is képes a levegőben maradni. Ezzel a drónokkal akár elsősegélycsomagot, mobiltelefont vagy bármi más életmentő szállítmányt is kézbesíthetünk a bajbajutottaknak.

Telekommunikációs-torony vizsgálatok
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20)

A DJI Matrice 300 RTK drón és a nagyfelbontású képet biztosító Zenmuse H20 gimbal-kamera kombinációval gyorsan felismerhetjük a milliméter méretű károkat rutinvizsgálatok elvégzése közben is, miközben az RTK modulnak köszönhetően nagy pontosságú helyadatokat gyűjthetünk be.

Napelem vizsgálatok
(Matrice 300 RTK + Zenmuse H20T)

A napelem panelek vizsgálatára DJI Matrice 300 RTK modellt ajánljuk Zenmuse H20T gimbal-kamerával, hiszen a beépített termikus kameraszenzornak köszönhetően pontosan detektálható a napelem-farm mely részén van hőmérsékletbeli kiingás, ami hibát indikál. Az 1/1.7″ CMOS, 20 MP-es zoom kamerával pontosan beazonosíthatjuk az elromlott panelt ezután, és a megfelelő alkatrészek kicserélésével visszanyerhetjük napelem rendszerünk korábbi hatékonyságát. Ugyanezen kombinációt ajánljuk bármely ipari területre, ahol hőérzékeléssel gyorsan lokalizálhatók és kiküszöbölhetők a hibajelenségek.

dji-matrice-300-rtk-8

Ipari-torony vizsgálatok
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20)

Ipari-tornyokat vizsgálhatunk meg a precíziós helymeghatározó rendszerrel szerelt DJI Matrice 300 RTK segítségével és meggyőződhetünk róla, hogy minden biztonságosan zajlik a kiemelt fontosságú létesítményben. Esőben, szélben, fagypont alatti hőmérsékleten is tökéletes minőségű videóanyag áll majd dokumentációként és vizsgálati anyagként rendelkezésünkre ezen megoldással.

dji-matrice-300-rtk-enterprise-drón-tűzoltás

Tűzoltás
(DJI Matrice 300 RTK + Zenmuse H20T)

Ezen párosítással a helyszínre érkező tűzoltók átfogó képet kaphatnak a kialakult krízisszituációról. Hála a 1/1.7″ CMOS, 20 MP-es zoom kameraszenzornak precíz és pontos információkra alapozhatják a kimentési folyamatokat, míg a 640×512 px felbontású radiometrikus hőkamera segítségével teljes hőképet kaphatunk a helyszínről.

Kérj értesítést legújabb tartalmainkról!

További cikkeink

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter