DJI Aeroscope – Dróndetektálás mesterfokon

Miközben mind a lakossági, mind az ipari felhasználásra szánt drónok népszerűsége továbbra is növekszik, a pilóta nélküli légijárművek egyre nagyobb potenciális biztonsági kihívásokat jelentenek olyan területeken, mint például a repülőterek, börtönök, atomerőművek és különböző kormányzati létesítmények környékén. Ezeken a helyeken hagyományos védelemi megoldásokkal nem lehetséges megfelelően azonosítani és nyomon követni a drónokat, hogy elkerüljük a nem kívánt eseményeket.

Hiánypótló újítással állt elő szerencsére a DJI Enterprise. A DJI AeroScope képes azonosítani a kereskedelmi forgalomban kapható legnépszerűbb drónokat  azáltal, hogy nyomon követi és elemzi a drónok által kibocsátott rádiófrekvenciás jeleket. Így kiemelten fontos információkat szerezhetünk meg a tiltott helyeken repkedő drónokról, és biztosíthatjuk repülésérzékeny légterünk integritását.

A DJI AeroScope dróndetektáló rendszerrel lehetőségünk nyílik arra, hogy meg tudjuk különböztetni a „baráti” és „ellenséges” pilóta nélküli légijárműveket annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályok betartatása mellett az elszámoltathatóság mechanizmusa biztosítva legyen.  A rendszer monitorozza a légtérben feltűnő drónokat és szükség esetén riasztást ad, amennyiben a feldolgozott adatok alapján a pilóta nélküli légijármű veszélyt jelent.

Milyen információt tudhatunk meg az illetéktelen behatolóról?

A DJI AeroScope vevőegysége beazonosítja a hatókörébe kerülő drónt és annak főbb repülési paramétereit és a következő adatokat kezeli és továbbítja a kezelőszemélyzet részére:

A rendszer által biztosított adatok ismeretében a kezelőszemélyzet dönthet a szükséges lépésekről.

Hogyan is néz ki ez a valóságban?

 

A DJI Aeroscope alapvetően két konstrukcióban érhető el, attól függően, hogy helyhez kötött vagy mobilis dróndetektálásra van szükségünk:

A nagy kiterjedésű helyek folyamatos védelmére a gyártó a DJI AeroScope telepíthető egységeit kínálja. Ideális körülmények között a rendszer akár 50 km hatótávolságot is megfigyelhet, és 2 másodperc alatt képes kulcsfontosságú információkat szerezni az objektum légterébe bemerészkedő pilóta nélküli légijárművekről. A hatótávolságot befolyásolja, a telepített antennák típusai, a kisebb telepített egységekkel körülbelül 20 km-es hatótávolság érhető el. A beérkező részletes monitoring adatok integrálhatók a felhasználók meglévő biztonsági rendszereibe, hogy hatékonyan biztosítsanak egységes felügyeleti rendszert. A rendszert roppant egyszerű telepíteni, és további pozitívuma, hogy IP65 szintű védettséget élvez, azaz víz- és porálló.

Ajánlott felhasználás: repülőterek, börtönök, katonai zónák, erőművek, egyéb objektumok légtereinek védelme

A DJI Aeroscope elérhető hordozható mobileszköz formájában is.

Ezen eszköz hatótávolsága eléri akár az 5 kilómétert is, és kiválóan alkalmas olyan légterek védelmére, ahol nincs lehetőség földi vevőegységet telepíteni.

Ajánlott felhasználás: adott rendezvényhelyszín légterének időszakos biztosítása

A DJI megoldása diszkrét, automatikus és biztonságos.  Elkerülhetjük a komoly biztonsági incidenseseket, amellett, hogy csekély hatással vagyunk a szabályos drónhasználókra. Mivel a drónok érzékelhető adatfolyamot küldenek magukról, biztosak lehetünk benne, hogy a DJI detektáló rendszere automatikusan észreveszi a légterünket megsértő kósza légijárműveket. Elegendő csupán kijelölni az érzékelési területet, és hátradőlni – a rendszer mindent elvégez helyettünk. A DJI Aeroscope képes kiszűrni a zavaró interferenciák mintegy 95%-át, így szavatolva a folyamatos és biztonságos működést. Plusz pont jár a fejlesztőknek azért, hogy még internet sem szükséges a használatához, ami a biztonságot növeli tovább, hisz a potenciális hackereknek esélyt sem adnak a távolról való manipulációhoz.