Drónhasználat legálisan

Mi kell ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon legálisan használhasd a drónodat?

1. Engedélyek

1.1 Reptetés ideje

Jelenleg drónt reptetni Magyarországon csak jóváhagyott engedély birtokában lehetséges hivatalosan. Fontos, hogy legalább 30 nappal előre be kell nyújtanod a légtér használati engedély kérő lapot az általad kitűzött drón-reptetési dátumhoz képest. 
Ezt itt tudod letölteni és a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály részére kell eljuttatnod postai úton (1885 Budapest, Pf.: 25.) vagy pedig elektronikus úton (klh@hm.gov.hu).

1.2 Reptetés helye

Drónt nem használhatsz bárhol, emiatt engedélyt kell kérned. Javasoljuk, hogy a https://terkep.legter.hu weboldalra fáradj fel, add meg a reptetés idejét, add meg milyen magasságig reptetnéd szeretett drónodat, és jelöld ki a térképen pontosan hol is szeretnéd használni azt. Itt pontos információt fogsz kapni arról, hogy a kívánt terület ütközik-e NO-FLY zónákkal vagy egyéb korlátozott légtérrel.

2. A közelben lévő repterek értesítése

Előfordulhat, hogy olyan területen szeretnéd drónodat használni, ami állandó repterek légterét keresztezi. Ezeket szakszóval átlapoló légtereknek hívják. Ahhoz, hogy ilyen területen reptesd drónodat az adott reptér üzembentartóit értesíteni kell, és hozzájárulásukat kell kérned, hogy az adott területre eseti légtér kérelmet nyújthass be. Hogy kijelölt eseti légtered ütközik-e más légterekkel ITT tudod ellenőrizni.

3. Hivatalos biztonsági felmérés

Az eseti légtér elhelyezkedésétől függően, szükséged lehet hivatalos biztonsági felmérés készíttetésére is. Amennyiben szeretnéd ebben egy profi csapat segítségét kérni, írj a legter@legter.hu e-mail címre.

4. Érvényes kötelező felelősségbiztosítás

A hatályos jogszabályok szerint a pilóta nélküli légijárműnek vagy a pilóta nélküli légijármű vezetőjének érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. Ha bármilyen kárt okoznál véletlenül, a biztosító így megtéri azt.

5. Reptetés célja

Az, hogy milyen célból repteted drónodat, az engedélyezés szempontjából egyáltalán nem mindegy. Amennyiben, nem magáncélra vagy sport célra használnád drónodat, a tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóság felé, a tervezett drónreptetés előtt legalább 3 munkanappal. A bejelentési formanyomtatványt itt tudod letölteni, ha kitöltötted küldd el a rpas@nfm.gov.hu e-mail címre. Ha a hatóság jóváhagyta bejelentésed, nincs más hátra, mint:

6. Eseti légtér aktiválása és deaktiválása

Ne felejtsd el, hogy fél órával a reptetés előtt aktiválnod kell eseti légteredet. Ehhez be kell telefonálnod a +36-1-296-9258 –as telefonszámon a budapesti ATS Központhoz. Ha drón reptetésed befejezted, ugyanezen a telefonszámon mindenképp deaktiváld is eseti légteredet.