Nem csak Mary Poppinsnak kell ernyő!

Mentőernyőt egy drónnak? Miért is ne, hiszen meghibásodás esetén nem csak az eszköz, de az esetlegesen alatta tartózkodók érdekét is az szolgálja, ha a drasztikus zuhanás moderált ereszkedéssé szelídül.

Sokan láthatták a filmet a népszerű videómegosztó portálon, amelyben egy síversenyen a légi felvételt készítő, nagyméretű drón éppen csakpár méterrel a síelő mögött zuhan le. Szerencsére ebben az esetben személyisérülés nem történt, mégis komoly anyagi károkat szenvedett a filmes cég. Pedig mindez megelőzhető lett volna egy egyszerű mentőernyővel, ami vészesetben automatikusan kinyílik és lassítja a zuhanást. A drónokat védő biztonsági mentőernyők méretüktől függően kétfélék lehetnek. Kisebb drónoknál rugós technológiával egy széndioxidos patron segítségével lövi ki az automatika az ernyőt az eszköz fölé. Ezt később a felhasználó könnyedén vissza tudja hajtogatni a következő repülés előtt. 

Nagyobb pilótanélküli gépeknél viszont már az autós légzsákokhoz hasonló a működési elv: itt egy pirotechnikai patront süt el a rendszer, azzal lövi fel a kupolát, közben pedig egy elektronika megszakítja a motorok tápellátását, hogy az ernyő kötélzete sértetlen maradjon, a forgószárak ne vágják el vagy tekerjék fel. Ahogyan légzsákot sem hajtogatunk vissza ütközés után, itt is a gyártó segítségére van szükség. Szerencsére a HRP Europe Kft., a Parazero mentőernyőrendszerek kizárólagos hazai forgalmazója külön csere flottát tart fent, hogy használat után azonnal új ernyőt biztosíthassanak a felhasználóknak a következő repüléshez.

Abban az esetben, ha nagyértékű eszközzel repülünk vagy olyan helyen, ahol különösen veszélyes lehet egy esetleges zuhanás (pl. tömegrendezvények felett), mindenképpen érdemes elgondolkodni a mentőernyő alkalmazásán. A HRP Europe Kft. nem csak konkrét eladással, de szervizzel, tanácsadással és az ernyők felszerelésével is segíti a tudatos és előrelátó drón felhasználókat.

TOP 5 TANÁCS A BIZTONSÁGOS DRÓNOZÁSHOZ!

(A blogcikk a IX. MBF Konferencia kiadványa alapján készült.)