Kamerastabilizátorok

Biztosra vesszük, hogy mindenki volt már olyan szituációban, amikor olyan felejthetetlen élményeket élt át, ami videófelvételért kiáltott. Zsebéhez kapva, mobiljával rögzítette a maradandó pillanatokat, majd elégedetten hátradőlt… mikor azonban később megtekintette a felvételt, szomorúan tapasztalta, hogy bármennyire is igyekezett egyenesen tartani a mobiltelefont, a videóanyag kézremegésekkel és rángatásokkal van teli, rémisztően amatőrnek hat. Tovább rontja a helyzetet, ha mozgás közben, vagy mozgó járműről próbáltunk meg videózni. Ezt a problémát az elterjedt szelfibotok sem képesek orvosolni, így a gyártók a drónoknál is ismert gimbalt kezdték el implementálni hordozható formátumba.

Ez hozta el az igazi forradalmat az amatőr videókészítés világában, hisz egy kisebb beruházással professzionális, szinte teljesen remegésmentes, film minőségű felvételeket tudunk készíteni. A gimbal, azaz a többtengelyes vízszintes iránytűtok, nem új keletű dolog, működési elvét igazából már az ókorban ismerték, ezt spékelték meg a fejlesztők következő generációs motoros stabilizációs rendszerrel, amely így már képes közömbösíteni szinte az összes remegést, rázkódást a felvételeken.

Kamerastabilizátorok fajtái

Mobiltelefonos kézi stabilizátor

Alapvetően két fajta kamerastabilizátorral találkozhatunk a piacon. Beszélhetünk egyrészt mobiltelefonos kézi stabilizátorokról, melyeknél a saját mobiltelefonunkat használjuk képalkotásra. Használata pofonegyszerű: pálcaszerű stabilizátorunk végére csatlakoztatjuk a mobilunkat, rögzítjük azt, és máris lélegzetelállító felvételeket készíthetünk.

Saját kamerás kézi stabilizátor

A másik elérhető formátum esetében kamerát is találunk a stabilizátorunk végén, nyilván felár ellenében. Ezekkel a kamerastabilizátorokkal azonban jóval professzionálisabb, szebb felvételeket készíthetünk, mintha mobiltelefonunk kameráját használnánk. A legtöbb ilyen megoldáshoz pluszban a telefonunkat is csatlakoztathatjuk, hogy rögtön lássuk az elkészült képeket, vagy épp az élővideó kontrollképét.

Bármelyik verziót is válasszuk igényünknek és pénztárcánknak megfelelően,
biztosak lehetünk benne, hogy határozott előrelépést fog hozni a kép és videóalkotásunk terén.

OSMO

OSMO Mobile 3

Ajánlott kamerastabilizátorok

OSMO Mobile 3

Az első DJI Osmo Mobile megjelenése mérföldkőnek számított a stabilizátorok világában. Azóta már a harmadik generáció piacra kerülésénél tartunk, és a technikai fejlődés mellett a kedvezőbb árazás is a tendencia része maradt.

Az Osmo Mobile 3 összehajtható, ergonomikus kialakítást és újratervezett gimbalt kapott, emellett új, vagy továbbfejlesztett funkciókkal bővült a felhasználók lehetőségeinek tárháza. Ismét helyet kapott az eszközön a korábban bevált, és több funkció elérését jelentősen megkönnyítő ravasz. 

 

A funkciók között többek közt elérhető a Quick Roll, az Active Track 3.0, a Gesture Control, a Story Mode és a Sport Mode. A telefont egyszerűen a megfelelő pozícióba lehet állítani, míg a gimbal kialakítása lehetővé teszi a telefon alján található bemenet elérését (töltés, mikrofon csatlakoztatása).

Az M-gomb dupla megnyomásával egyszerűen válthatunk az álló és fekvő nézet között. Szintén az M-gomb segítségével lehet a készenléti állapotot elérni, így adott esetben, az Osmo Mobile 3 összehajtott állapotában is használható a telefon. Az eszköz – elődeitől eltérően – már a DJI Mimo alkalmazáson keresztül használható.  

OSMO Mobile 2

A DJI OSMO 2018-ban jelent meg, és a méltán sikeres elődöt sikerült a gyártónak felülmúlnia. Mobiltelefonunkat csatlakoztatva képessé válunk profi, remegésmentes videók készítésére hála a háromirányú gimbalnak. Elődjénél könnyebb, mindössze 485 gramm, és mégis 3-4x olyan hosszú, akár 900 perces akkumulátoridővel számolhatunk, amit akár mobilunk töltésére is felhasználhatunk.

Lenyűgöző Timelaps, Motionlaps, Hyperlapse vagy akár Slow-mo videófelvételeket készíthetünk egyetlen gombnyomással. ActiveTrack technológiának köszönhetően az Osmo Mobile 2 automatikusan a felvenni kívánt tárgy felé fog nézni, mozgás közben is. Nem kell többet választani aközött, hogy rögzítsünk egy pillanatot, vagy a részesei legyünk.  

DJI OSMO

A DJI OSMO-val olyan tiszta, tűéles, remegésmentes felvételeket rögzíthetünk, melyek akár mozik vásznára is megfelelőek lehetnek, hála az integrált Zenmuse X3 kamerának. Az automata panoráma funkcióval 360°-os felvételeket készíthetünk egyetlen gombnyomással, illetve elérhetőek Photo Burst, Timelapse, Auto panorama és Selfie Panorama fotómódok is.

Felbontását tekintve maximálisan 4K/30fps-sel tud rögzíteni és 12 MP-es képeket készíthetünk vele. A DJI Osmo a Zenmuse X5 szériával is kompatibilis, ami az M4/3 szenzorjának hála még látványosabb felvételeket tesz lehetővé.

DJI OSMO +

A DJI OSMO továbbfejlesztett változata abban különbözik, az alapmodelltől, hogy jobb Zoom lehetőségekkel számolhatunk a fejlettebb lencsének hála, illetve szenzációs Motion Timelapse rögzítési móddal is kiegészítették az extrák tárházát.

Ami még szintén változás, az a megnövelt kapacitású intelligens akkumulátor, amivel körülbelül +20% üzemidőt nyerhetünk.

DJI OSMO ACTION

A DJI Osmo Action-je kicsit kilóg a hagyományos képstabilizátorok népes családjából, hisz ez már inkább akciókamerának hívható. Joggal, hiszen  a 11 méter mélységig vízálló,  kicsi, könnyedén hordozható, RockSteady képstabilizációs technológiával és két LCD kijelzővel ellátott kamera bármilyen extrém sportra kitűnő választás lehet.

Az 1/2.3″ CMOS szenzorral rendelkező, 4K HDR videó rögzítésére alkalmas kamerával, garantáltan lenyűgöző felvételeket készíthetsz. A strapabíró akciókamera 8x-osan lassított felvételek, timelapsek, időzített és sorozatfelvételek készítésére egyaránt alkalmas. Az extrém hideg környezetben is használható, hangvezérelhető kamera akár 135 perc videó rögzítésére képes egyetlen töltéssel.

DJI OSMO POCKET

A DJI Osmo Pocket a DJI legkisebb három tengelyes kamerastabilizátora. Kicsi, könnyedén hordozható, mindössze 116 gramm súlyú, és akár 140 percig is filmezhetsz vele. Az 1/2,3 hüvelykes érzékelővel az Osmo Pocket képes 4K / 60fps videofelvételt készíteni 100Mbps sebességgel, illetve akár 12MP felbontású lenyűgöző képek rögzítésére is alkalmas.

Az 1 hüvelykes beépített érintőképernyő kiváló minőségű élőképet biztosít, valamint segítségével hozzáférhetsz az összes fontos beállításhoz, és olyan teljes körű kreatív funkciókhoz, mint az ActiveTrack, Motionlapse, Panorama vagy az FPV mód. Az DJI Osmo Pocket különlegessége, hogy találhatsz rajta egy univerzális portot, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonodat, vagy más kütyüdet könnyedén csatlakoztathasd.

Kapcsolódó hírek

consumer
Lajos Kovács
Drónok a Hétköznapi Honvédelemben

Gács Bence termékmenedzserünknek kíváló lehetősége nyílt, hogy a Hétköznapi Honvédelem augusztusi adásában, egy hosszabb beszélgetés keretén belül, elmélyedhessen a drónok

aeroscope
Lajos Kovács
A drónreptetés új korszaka?

Míg a világon milliószám adják el a belépő szintű játékdrónokat, hobbidrónokat és az ipari felhasználású multikoptereket is, egyre átláthatatlanabb feladatnak