Kamerastabilizátorok

Biztosra vesszük, hogy mindenki volt már olyan szituációban, amikor olyan felejthetetlen élményeket élt át, ami videófelvételért kiáltott. Zsebéhez kapva, mobiljával rögzítette a maradandó pillanatokat, majd elégedetten hátradőlt… mikor azonban később megtekintette a felvételt, szomorúan tapasztalta, hogy bármennyire is igyekezett egyenesen tartani a mobiltelefont, a videóanyag kézremegésekkel és rángatásokkal van teli, rémisztően amatőrnek hat. Tovább rontja a helyzetet, ha mozgás közben, vagy mozgó járműről próbáltunk meg videózni. Ezt a problémát az elterjedt szelfibotok sem képesek orvosolni, így a gyártók a drónoknál is ismert gimbalt kezdték el implementálni hordozható formátumba.

Ez hozta el az igazi forradalmat az amatőr videókészítés világában, hisz egy kisebb beruházással professzionális, szinte teljesen remegésmentes, film minőségű felvételeket tudunk készíteni. A gimbal, azaz a többtengelyes vízszintes iránytűtok, nem új keletű dolog, működési elvét igazából már az ókorban ismerték, ezt spékelték meg a fejlesztők következő generációs motoros stabilizációs rendszerrel, amely így már képes közömbösíteni szinte az összes remegést, rázkódást a felvételeken.

Kamerastabilizátorok fajtái

Mobiltelefonos kézi stabilizátor

Alapvetően két fajta kamerastabilizátorral találkozhatunk a piacon. Beszélhetünk egyrészt mobiltelefonos kézi stabilizátorokról, melyeknél a saját mobiltelefonunkat használjuk képalkotásra. Használata pofonegyszerű: pálcaszerű stabilizátorunk végére csatlakoztatjuk a mobilunkat, rögzítjük azt, és máris lélegzetelállító felvételeket készíthetünk.

Saját kamerás kézi stabilizátor

A másik elérhető formátum esetében kamerát is találunk a stabilizátorunk végén, nyilván felár ellenében. Ezekkel a kamerastabilizátorokkal azonban jóval professzionálisabb, szebb felvételeket készíthetünk, mintha mobiltelefonunk kameráját használnánk. A legtöbb ilyen megoldáshoz pluszban a telefonunkat is csatlakoztathatjuk, hogy rögtön lássuk az elkészült képeket, vagy épp az élővideó kontrollképét.

Bármelyik verziót is válasszuk igényünknek és pénztárcánknak megfelelően,
biztosak lehetünk benne, hogy határozott előrelépést fog hozni a kép és videóalkotásunk terén.

DJI OSMO Action

DJI OM4

Ajánlott kamerastabilizátorok

Pocket 2

A DJI Pocket 2 a gyártó második zsebméretű kézikamerája, a DJI Pocket továbbfejlesztett mását üdvözölhetjük benne. Rendkívül könnyen hordozható, csak 117 grammot nyom, 2 óra hosszan bármilyen módban folyamatosan használható, háromtengelyes gimballal és beépített kreatív üzemmódokkal rendelkezik.

Optikája 93°-os szöget lát be, érzékelője 1/1.7” CMOS és maximum 60fps sebességgel 4K Ultra HD felbontásban tud mozgóképet rögzíteni. Az egykezes, hosszú expozíciójú felvételeket remegésmentessé teszi, továbbá 4-szeres video és 8-szoros fotó zoommal felszerelt, így a távoli eseményeket is lencsevégre kaphatod vele.

 

Az eszköz 4 beépített, DJI Matrix sztereo & audio zoom-os mikrofonnal rendelkezik, melyek valóban jó hangminőséget biztosítanak. Hogy igazi filmes svenkelést készíthess, a gimbal tilt és pan mozgásai külön is irányíthatók, ugyanakkor a kreatív funkciók gombnyomásra készítik a feledhetetlen videókat (ActiveTrack 3.0, 1080P 8x Slo-Mo, FPV). A kamera telefonra, vagy más kiegészítőre is csatlakoztatható, testén kis joystick, bekapcsoló és lakat gomb található.

DJI OM4

Az OM4 a DJI legújabb és legjobb kézi kamerastabilizátora, avagy olyan motoros gimbal és szelfibot ötvözet, mely professzionális kamerává alakítja okostelefonod. Kapd lencsevégre életed fontos pillanatait, készíts lenyűgöző felvételeket, mint egy igazi filmes!

A DJI OM 4 lehetővé teszi, hogy bárki, bárhol varázslatos videófelvételeket készítsen mindenféle professzionális tudás nélkül. A kifejezetten praktikus mágneses rögzítésnek köszönhetően azonnal ráhelyezhető a telefon és máris indulhat a felvétel. Igény szerint választhatók ki az okosabbnál okosabb funkciók (ActiveTrack 3.0, Story mód, Dynamic Zoom, CloneMe, SpinShot, Slow Motion, 240° Pano, 3×3 Pano stb.).

 

A kapott végeredmény olyan, mintha valódi nagy költségvetésű és utómunkázott filmprodukcióval állnánk szemben. A kamera képét hihetetlen hatékonyan stabilizálja, végrehajtja a felvételfunkciókat, körbe pörög, forog tengelye körül, zoomol, követ és kézmozdulattal is vezérelhető, egyszerűen lenyűgöző. Egy ilyen gimbal mindig jó szolgálatot tesz, legyen szó városnézésről, erdei sétáról, tengerparti nyaralásról vagy épp szülinapozásról.

OSMO Mobile 3

Az első DJI Osmo Mobile megjelenése mérföldkőnek számított a stabilizátorok világában. Azóta már a harmadik generáció piacra kerülésén is túl vagyunk, és a technikai fejlődés mellett a kedvezőbb árazás is a tendencia része maradt.

Az Osmo Mobile 3 összehajtható, ergonomikus kialakítást és újratervezett gimbalt kapott, emellett új, vagy továbbfejlesztett funkciókkal bővült a felhasználók lehetőségeinek tárháza. Ismét helyet kapott az eszközön a korábban bevált, és több funkció elérését jelentősen megkönnyítő ravasz. 

 

A funkciók között többek közt elérhető a Quick Roll, az Active Track 3.0, a Gesture Control, a Story Mode és a Sport Mode. A telefont egyszerűen a megfelelő pozícióba lehet állítani, míg a gimbal kialakítása lehetővé teszi a telefon alján található bemenet elérését (töltés, mikrofon csatlakoztatása).

Az M-gomb dupla megnyomásával egyszerűen válthatunk az álló és fekvő nézet között. Szintén az M-gomb segítségével lehet a készenléti állapotot elérni, így adott esetben, az Osmo Mobile 3 összehajtott állapotában is használható a telefon. Az eszköz – elődeitől eltérően – már a DJI Mimo alkalmazáson keresztül használható.  

DJI OSMO POCKET

A DJI Osmo Pocket a DJI legkisebb három tengelyes kamerastabilizátora. Kicsi, könnyedén hordozható, mindössze 116 gramm súlyú, és akár 140 percig is filmezhetsz vele. Az 1/2,3 hüvelykes érzékelővel az Osmo Pocket képes 4K / 60fps videofelvételt készíteni 100Mbps sebességgel, illetve akár 12MP felbontású lenyűgöző képek rögzítésére is alkalmas.

Az 1 hüvelykes beépített érintőképernyő kiváló minőségű élőképet biztosít, valamint segítségével hozzáférhetsz az összes fontos beállításhoz, és olyan teljes körű kreatív funkciókhoz, mint az ActiveTrack, Motionlapse, Panorama vagy az FPV mód. Az DJI Osmo Pocket különlegessége, hogy találhatsz rajta egy univerzális portot, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonodat, vagy más kütyüdet könnyedén csatlakoztathasd.

DJI OSMO ACTION

A DJI Osmo Action-je kicsit kilóg a hagyományos képstabilizátorok népes családjából, hisz ez már inkább akciókamerának hívható. Joggal, hiszen  a 11 méter mélységig vízálló,  kicsi, könnyedén hordozható, RockSteady képstabilizációs technológiával és két LCD kijelzővel ellátott kamera bármilyen extrém sportra kitűnő választás lehet.

Az 1/2.3″ CMOS szenzorral rendelkező, 4K HDR videó rögzítésére alkalmas kamerával, garantáltan lenyűgöző felvételeket készíthetsz. A strapabíró akciókamera 8x-osan lassított felvételek, timelapsek, időzített és sorozatfelvételek készítésére egyaránt alkalmas. Az extrém hideg környezetben is használható, hangvezérelhető kamera akár 135 perc videó rögzítésére képes egyetlen töltéssel.

Kapcsolódó hírek

Automatizáció nagyteljesítményű drónokkal
enterprise
Csorba Andrea
Automatizáció nagyteljesítményű drónokkal

Vállalati területen a drónok alkalmazását indokolhatja, ha emberi erőforrás számára monoton, éppen ezért hibalehetőséggel végezhető feladatot szeretnénk megoldani, ha szennyezett