Drónok kezdőknek

A drónok másnéven multikopterek vagy pilóta nélküli légijárművek (UAV: Unmanned Aerial Vehicle), olyan távolról irányítható repülőeszközök, melyeket kezdetben katonai célokra alkalmaztak, de az utóbbi években szédítő sebességben terjednek el a lakosság körében is. Ez annak köszönhető, hogy számtalan feladatra lehet őket befogni, egészen játékos reptetéstől az iparági felhasználásig.

Méretük ennek megfelelően az egészen a kis zümmögő pár grammos, tenyérben elférő eszközöktől a több 10 kg-os repülő monstrumokig terjed.  Míg a kisméretű multikopterekkel akár a szobában is röpködhetünk, a legkomolyabb gépek engedély kötelesek. Ha drón vásárláson gondolkozunk fontos elsőkörben eldönteni, hogy milyen célra is szeretnénk használni új üdvöskénket.

A belépő kategóriás játék-drónok általában 4 motorral, gyorsulásmérővel és giroszkóppal szereltek, és repülési idejük és távjuk is elég szerény: átlagosan mindössze 4-8 perc repkedésre képesek egy töltéssel pár tíz méteres hatótávban.  Nem rendelkeznek GPS-el, és sajnos egy kisebb szél is tárgyaknak lökheti őket. Ezen drónokat „szénkefés” motorral látják el, melyek teljesítménye csekély, illetve élettartamuk is hagy kivetni valót maguk után. Kamerát nem, vagy csak nagyon ritkán szerelnek ilyen drónokra, hisz élettartamuk elég rövid.  Csak otthoni használatra ajánljuk őket, és érdemes hozzájuk cserealkatrészeket beszerezni. Ezen drónok talán egyetlen előnye, hogy nagyobb anyagi befektetés nélkül ráérezhetünk a drón-reptetés örömeire, és ha már itt tartunk érdemes a következő szintre ugranunk:

A középkategóriában széles spektrumban találhatunk meg olyan gépeket, amelyeket már kisebb kompromisszumokkal, de nyugodt szívvel tudunk ajánlani mindenki számára. Ez az a kategória, ahol már jellemzően minőségi, strapabíró anyagokból készült drónokkal találkozhatunk, melyekre HD, FULL HD vagy 4K kamerát is szerelhetnek. A gyorsulásmérő és giroszkóp mellett más szenzorokkal és funkciókkal is rendelkezhetnek már: helymeghatározó rendszer (GPS / GLONASS), gyorsindítás funkció, akadálykikerülési funkció, intelligens repülési módok, stb. Vezérlésük egyszerű és sokrétű: külön távirányítóval, mobilapplikációval és gesztusvezérlésű modelleket is találunk a piacon. Hatótávjuk elérheti a 2-3 kilométeres távolságot, és repülési idejük alulról súrolhatja akár a 20 percet is.

Méretük kompakt, könnyen hordozható, így kirándulásokra is magunkkal vihetjük őket. Találunk köztük „szénkefés” és „szénkefementes” drónokat is. Utóbbiak drágábbak, nagyobb teljesítmény leadására képesek, de hála a gyártók mérnökeinek leleményességének, találhatunk olyan ár-érték barát „szénkefés” motorral szerelt drónokat is, melyek stabilan, megbízhatóan teszik a dolgukat. Ezen kategóriába tartozó multikopterek felhasználása jóval változatosabb, mint belépő szintű társaiké: nem csupán játékszerként használhatjuk őket, hanem hála képstabilizációs megoldásaiknak képesek rezgésmentes, jó minőségű felvételek készítésére is, melyet számos területen kamatoztathatunk. Számtalan kiegészítővel vásárolhatjuk meg őket, ha rendszeresen fogjuk drónunkat használni, érdemes elgondolkodni olyan csomagajánlatokban is, melyek több akkumulátort, pót-prollereket, gyors-multitöltőt is tartalmaznak.

Ajánlott drónok kezdőknek

TELLO

  • Vagány repülő mutatványok,
  • EZ Shots gyorsvideók rögzítése,
  • Tanulj a drónokról játékos programozás segítségével!
Rotorok száma: 4
Brushless (“szénkefementes”): Nem
Méret: 98mm*92.5mm*41mm
Súly: 0,08 kg
Max. repülési idő: 13 perc
Max. repülési sebesség: 28,6 km/h
Akkumulátor: 1100mAh / 1S / 26 gramm
Működési hőmérséklet: 0° és 40°C között
Videó felbontás (max.): HD: 720P30
FOV: 82.6°
Gimbal: Nincs / elektromos képstabilizáció (EIS)
Fotó felbontás (max.): 5 MP
Memóriakártya: Nem
Repülési távolság: 100 m távolság, 50 m magasság
Akadályérzékelés: Nem
First-person view (FPV):
Automata repülési módok: Throw &Go, 8D fordulatok, Bounce mód
Élőkép felbontása: 720p
Élőkép-átviteli rendszer: Wi-Fi

Műszaki adatokról itt olvashatsz Összecsuk

SPARK

  • Kicsi és kompakt,
  • Gyorsindulási opció,
  • Akadály érzékelés,
  • 12MP kamera,
  • Gesztusvezérlés,
  • QucikShot üzemmód,
  • Active Track üzemmód
Rotorok száma: 4
Brushless (“szénkefementes”): Igen
Méret: 143mm*143mm*55mm
Súly: 0,3 kg
Max. repülési idő: 16 perc
Max. repülési sebesség: 50 km/h
Akkumulátor: 1480mAh / 3S / 95 gramm
Működési hőmérséklet: 0° és 40°C között
Videó felbontás (max.): Full HD: 1920×1080 30P
FOV: 81.9°
Gimbal: Van / 2 tengelyes mechanikus / vezérelhető
Fotó felbontás (max.): 12 MP
Memóriakártya: Micro SD, max. 64GB
Repülési távolság: FCC: 2 km; CE: 500 m
Akadályérzékelés: Igen
First-person view (FPV): DJI Goggles (átalakítóval)
Automata repülési módok: Advanced Gesture, QuickShot, ActiveTrack, TapFly, Tripod
Élőkép felbontása: 720p
Élőkép-átviteli rendszer: Enhanced Wi-Fi

Műszaki adatokról itt olvashatsz Összecsuk

Videó:

Elérhető variánsok:

SPARK Fly More Combo

DJI Spark Fly More Combo: A DJI Spark “Fly More Combo” kiegészítőcsomaggal + 1db akkumulátorral, 3 db akku egyidejű töltésére alkalmas multitöltővel + 2 db propellerrel, propellervédőkkel, egy hordtáskával és egy távirányítóval kapsz többet az alapfelszereltségnél.

Kapcsolódó hírek

consumer
Lajos Kovács
Drónok a Hétköznapi Honvédelemben

Gács Bence termékmenedzserünknek kíváló lehetősége nyílt, hogy a Hétköznapi Honvédelem augusztusi adásában, egy hosszabb beszélgetés keretén belül, elmélyedhessen a drónok

aeroscope
Lajos Kovács
A drónreptetés új korszaka?

Míg a világon milliószám adják el a belépő szintű játékdrónokat, hobbidrónokat és az ipari felhasználású multikoptereket is, egyre átláthatatlanabb feladatnak