A drónreptetés új korszaka?

Míg a világon milliószám adják el a belépő szintű játékdrónokat, hobbidrónokat és az ipari felhasználású multikoptereket is, egyre átláthatatlanabb feladatnak tűnik, hogy hogyan is tudnánk úgy kontrollálni, nem csak hazai, de nemzetközi szinten is a drónreptetést, hogy az utca emberének ne kelljen a bürokrácia dzsungelében találnia magát, ha át szeretné élni kicsit a reptetés örömeit.

A jelenlegi szigorú szabályozás, és komoly büntetéseket előíró rendeletek úgy látszik nem célravezetők. Éppen a karácsony előtti legforgalmasabb időszakban történt meg a londoni Gatwick repülőtér egyik legsúlyosabb biztonsági incidense, mely megbénította a reptér működését. Ismeretlenek, az egyértelmű nemzetközi tiltás ellenére, a repülőtér közvetlen közelében drónokat reptettek, veszélyeztetve ezzel a légtér biztonságát. A repülőtér így  zárlatot rendelt el, mely 760 járatot és legalább 110 ezer utast érintett.

Jó alternatíva lehet a detektálás

 

Mit lehet tenni? A kiemelten veszélyeztetett, stratégiailag és nemzetbiztonságilag fontos intézmények légterének védelme ma már elengedhetetlen. Pénzt és energiát kell fektetünk abba, hogy biztosíthassuk repülésérzékeny légterünk integritását.  Megtehetjük ezt a DJI AeroScope segítségével, mely képes azonosítani a kereskedelmi forgalomban kapható legnépszerűbb drónokat azáltal, hogy nyomon követi és elemzi a drónok által kibocsátott rádiófrekvenciás jeleket. Így kiemelten fontos információkat szerezhetünk meg a tiltott helyeken repkedő drónokról és azok pilótájának helyzetéről, így az illetékesek azonnal be tudnak avatkozni.
Az elmúlt években olyan programok is indultak az EU egyes országainak határ-, és rendvédelmi szervezeteinél illetve reptereinél, melyben az állatvilágban rejlő potenciált próbálják meg kiaknázni. Hosszas idomítási folyamat eredményeképp sólymokat és sasokat vetnek be a rendbontó drónok ellen.

Proaktív lépések

 

Jelenleg Magyarországon nem kötött a drónreptetés jogosítványhoz, de ahhoz hogy legálisan használjuk drónunkat igen csak körülményes módon tehetjük meg. Ami a legnagyobb problémát okozza, hogy a reptetés előtt engedélyt kell kérni 30 nappal. (A reptetés részletes szabályairól itt olvashatsz). Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza a legtöbb felhasználót, hisz sokan nem tehetik meg, hogy ennyire előre tervezzenek.  A hazai szervezetek és egyesületek így azt sürgetik, hogy reform szülessen ezen a téren, melynek eredményeképp ez az időszak drasztikusan csökkenjen, akár 1-2 napos időtartamra, az eljárás menete pedig legyen egyértelmű, gyors, és flexibilis.  Ennek hatására az illegálisan reptetők száma jelentősen csökkenne, a légtérek jobban ellenőrizhetőbbé és átláthatóbbá válnának az illetékes szervek számára. Ezen reformjavaslatok elfogadására azonban még várnunk kell.

Nemzetközi vizek

 

A nemrégiben Amszterdamban megrendezett nemzetközi drónhét is a drónok helyzetét igyekezett tisztázni a régiónkban. Szóba került a jövőbeli intelligens városok és az intelligens mobilitás fejlődése mellett az is, hogy a drónok működésére vonatkozó közös európai szabályok, hogyan segíthetnék többek közt a közös európai drónpiac létrehozását is.

Az európai országoknak az új szabályozás iránti tudatosság növelése érdekében lépéseket kell meghozniuk, hogy az egységes reptetésbiztonsági gyakorlatok mihamarabb érvényesülhessenek.

Van aki poénra veszi

 

A drónok monumentális terjedése hatással van a filmkészítők világára is. A napokban kapott előzetest a 2019-ben megjelenő „The Drone” című horror, de inkább vígjátéknak besorolható filmremek. A rendező elég elborult ötlete szerint egy consumer drón öntudatra ébredt és sorozatgyilkosnak állt. Nyilván ez a filmvásznon elég komikusan hat, így ajánljuk mindenkinek az alábbi pár perces ízelítőt a filmből.